De Sănătate

Punem punctul pe știi

Continuă debandada cardului de sănătate

joi, 13 octombrie 2016, 01:56
2 MIN
 Continuă debandada cardului de sănătate

Ieri a fost cea de-a treia zi în care cardul de sănătate nu a funcţionat, fiind cea mai de durată defecţiune de până acum. Medicii de familie spun că se tem să lucreze în modul off-line, pentru că ar rămâne servicii invalidate şi reţete pe care le vor plăti din propriul buzunar, nefiind prima dată când se întâmplă acest lucru. 

„Noi suntem expuşi să plătim reţetele pacienţilor, dacă ei îşi iau mai multe medicamente decât avem voie să prescriem, adică şapte pe reţeta pentru cronici. Dacă pacienţii şi-au luat deja reţetă din altă parte, noi vom fi vinovaţi. În momentul de faţă, suntem la capitolul voluntariat, serviciile noastre nu sunt decontate, lumea nu îşi asumă riscul pentru că am păţit deja să fim sancţionaţi în contextul în care pacienţii erau deja internaţi, dacă au fost în alte servicii şi au primit medicaţia necesară“, a explicat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al Societăţii de Medicina Familiei din Iaşi.

Astfel, medicii susţin că preiau în special urgenţele sau roagă pacienţii să îşi cumpere medicamente pentru câteva zile. Mai mult, aceştia susţin că zilele trecute cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vorbeau despre economii de 100 de milioane de euro, prin reducerea numărului reţetelor prescrise, a internărilor şi consultaţiilor, aici contribuind de fapt momentele în care cardul nu a funcţionat. În cursul zilei de ieri, reprezentanţii CNAS au transmis precizări referitoare la situaţia sistemului cardului naţional de sănătate, cerându-şi scuze faţă de cei afectaţi pentru situaţia creată.

Conform CNAS, pentru serviciile acordate luni, 10 octombrie, raportarea şi validarea se va putea face până joi, pentru cele de marţi, raportarea se va face până vineri, iar pentru serviiciile de ieri, raportarea se va putea face până luni, 17 octombrie. „Instituţia va comunica în timp util furnizorilor de servicii medicale care sunt soluţiile de raportare şi validare a serviciilor efectuate, în cazul în care situaţia actuală se prelungeşte, astfel încât activitatea lor să nu fie perturbată, iar pacienţii asiguraţi să nu aibă de suferit“, au precizat reprezentanţii CNAS într-un comunicat de presă remis presei. 

Conform datelor Direcţiei Generale Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS, în cursul zilei de marţi, la nivelul întregii ţări au fost raportate şi validate 50% din serviciile medicale efectuate, conform acestora, procentul fiind unul la fel ca într-o zi normală de lucru, când sistemul funcţionează. 

Comentarii