După hotărârea Înaltei Curţi: Primăria nu mai ridică maşinile, dar blochează roţile

marți, 26 mai 2015, 01:58
2 MIN
 După hotărârea Înaltei Curţi: Primăria nu mai ridică maşinile, dar blochează roţile

Automobilele parcate neregulamentar nu vor mai fi ridicate de pe străzi. Primarul interimar al munici­piului, Mihai Chirica, a dispus ieri suspendarea acţiunilor de ridicare a autoturismelor. Decizia survine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât ieri că această măsură nu poate face obiectul unei reglementări printr-o hotărâre a Consiliului Local.

„Decizia noastră a fost luată la prânz, imediat după şedinţa Consiliului Local. L-am che­mat pe Laurenţiu Ivan (directorul SC Servicii Publice SA, n.r.), cu care am discutat implicaţiile ho­tărârii ÎCCJ. Până la apariţia unei reglementări legale, acţiunile de ridicare a maşinilor rămân suspen­date. Aceasta nu înseamnă însă că nu se vor mai aplica prevederile Co­dului Rutier. În cazul maşinilor parcate neregulamentar se vor bloca în continuare roţile, iar amenzile ră­mân în vigoare“, a declarat Chirica.

Judecătorii ÎCCJ au admis un recurs în interesul legii înaintat de Avocatul Poporului, care sesiza faptul că diferitele instanţe au interpretat în mod diferit dreptul consiliilor locale de a reglementa ridicarea maşinilor, solicitând prezentarea unei interpretări unitare a legii. Judecătorii au apreciat că reglementarea ridicării maşinilor prin hotărâri ale consiliile locale reprezintă o depăşire a competenţelor acestora. După apariţia ho­tărârii ÎCCJ, reprezentanţii PNL Iaşi au solicitat suspendarea ridicării vehiculelor staţionate regulamentar. „Am văzut solicitarea liberalilor. La ora aceea, deja se emisese decizia de suspendare a acestei activităţi. Probabil nu luaseră cunoştinţă de ea încă“, a spus Chirica. 

Avocatul Poporului, Victor Cior­bea, arată modul în care se aplică decizia Înaltei Curţi: „Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor jude­cătoreşti examinate. Nu e re­troactivă, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Firmele de ridicări vor trebui să se adapteze prevederilor din acel regulament care va fi adoptat de Guvern. Nu mai poate fiecare consiliu local să îşi stabilească regulile după cum credea de cuviinţă, ci trebuie o re­glementare unitară, la nivel na­ţional, care să se regăsească în regulamentul pe care îl va adopta Guvernul României“. 

Comentarii