De Sănătate

Punem punctul pe știi

Încă o linie de gardă pentru urgenţe la Spitalul de Copii. Sunt peste 100 de cazuri pe zi

joi, 06 octombrie 2016, 01:57
2 MIN
 Încă o linie de gardă pentru urgenţe la Spitalul de Copii. Sunt peste 100 de cazuri pe zi

Cererea spitalului este motivată de cazurile tot mai multe care ajung aici: peste 100 pe zi.

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi a fost aprobată înfiinţarea unei a treia linii de gardă pentru Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Conducerea unităţii medicale a înaintat către Consiliul Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află, o solicitare motivând că UPU este supraaglomerat, având în vedere şi faptul că funcţionează 24 de ore din 24.

Mai mult, conform acestora, adresabilitatea pacienţilor a fost una în creştere în ultimii trei ani, media anuală fiind de peste 40.000 de pacienţi, media lunară fiind de peste 3.000 de cazuri, iar pe zi aproximativ 105 cazuri.

Una dintre condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească pentru a fi aprobată această modificare era încadrarea în bugetul disponibil, de aceea nu se vor face angajări, ci se va folosi personalul deja existent.

„A venit aprobarea din partea CJ, urmează ca de acum să facem documentaţia şi mai apoi să vedem de când vom pune în aplicare, poate începând de luna viitoare. Nu se vor face angajări, vor fi tot medicii noştri, mai exact vor fi câte trei, în loc de doi“, a explicat dr. Radu Terinte, ma­nagerul unităţii.

Reprezentanţii spitalului speră ca, în urma acestei modi­ficări, să se reducă timpul de aşteptare şi aglomeraţia existentă în UPU, adre­sabilitatea cea mai mare fiind în cursul dimineţii, în intervalul 9-10, la amiază între 12-13, 14-15, sau seara între 18-19.

Una dintre probleme este şi faptul că de multe ori aici ajung şi non-urgenţe, care ar putea fi rezolvate la medicul de familie. De aceea, timpul pe care părinţii îl petrec cu copiii în UPU aşteptând să fie văzuţi de un medic este destul de mare, lucru care duce la nemulţumiri în rândul acestora, care nu înţeleg de ce nu sunt preluaţi în scurt timp.

„Prin această linie se va reduce considerabil timpul de aşteptare al părinţilor, dar şi aglomeraţia, pentru că va fi încă un medic care să preia cazurile“, a completat managerul.

Comentarii