Nu ştiu ce înseamnă, dar părinţii le-au spus că e bănoasă. Meseria de avocat, printre cele mai dorite de copiii din clasele primare

luni, 06 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Nu ştiu ce înseamnă, dar părinţii le-au spus că e bănoasă. Meseria de avocat, printre cele mai dorite de copiii din clasele primare

De la profesiile clasice, de învăţător, poliţist sau asistent, copiii de astăzi, chiar de la vârste fragede, încep să se orienteze, influenţaţi de către părinţi sau de media, spre meserii mai bine plătite. Astfel, un număr mare dintre copiii de la Şcoala nr.10 „Gh.I. Brătianu“ din Iaşi din clasele I, a II-a şi a III-a cu care s-a stat de vorbă au indicat meseria de avocat ca o posibilă viitoare carieră, chiar dacă în prezent abia învaţă să scrie sau să socotească. Alte meserii care s-au aflat printre cele mai dorite de către elevi au fost şi cea de medic, de medic veterinar, profesor, sau chiar hair stylist.

Psihologul Oana Rotaru pune această tendinţă pe mentalitatea societăţii actuale şi pe presiunile pe care le primesc din partea părinţilor sau cunoscuţilor. „Accesul copiilor la informaţie de la vârste fragede au schimbat percepţia acestora în ceea ce priveşte alegerea profesiei. Încă din clasa I, elevii sunt întrebaţi ce vor să se facă atunci când vor fi mari. Meseriile alese de aceştia, într-un prezent în care banii au devenit un laitmotiv, sunt cele de avocat, medic, medic veterinar, sau profesor. Discuţiile din mediul familial, lipsurile materiale, deoarece, uneori, părinţii nu câştigă suficienţi bani, orientează copiii spre meserii bănoase. Asta nu înseamnă că toţi vor alege astfel de meserii în viitor, ci ţine şi de capacităţile intelectuale şi abilităţile fiecărui copil în parte“, explică psihologul.

Intervenţia părinţilor, periculoasă pentru dezvoltarea copilului

Prin urmare, conform specialiştilor, goana actuală după bani şi statut social a schimbat inclusiv percepţia şi visurile copiilor care, în mod normal, sunt mai puţin preocupaţi de grija zilei de mâine. Astfel, psihologul Oana Rotaru pune această schimbare, care a apărut inclusiv în mentalitatea copiilor, pe seama goanei după bani.  „Motivul pentru care sunt alese aceste meserii este simplu. Dacă ai bani, atunci ai tot ce-ţi doreşti. Lipsurile materiale duc la frustrări, care de-a lungul timpului fac din viitorul adolescent o persoană care încearcă să aleagă o meserie care să-i satisfacă toate nevoile. Toţi părinţii îşi doresc tot ce-i mai bun pentru copiii lor. Uneori, unii aleg în locul acestora, părerea lor fiind invalidată, iar această practică are un impact negativ“, continuă Oana Rotaru. 

Această tendinţă a părinţilor, de a-şi impune, într-un fel sau altul, propria opţiune pentru viitorul copiilor, chiar dacă sunt bine intenţionaţi, ar putea avea repercusiuni negative asupra viitorului tinerilor. De aceea, specialiştii îi îndeamnă pe părinţi să îi lase pe cei mici să se dezvolte natural, fără a interveni în alegerile pe care le fac copiii. Astfel, psihologul Oana Rotaru ne spune că „trebuie lăsaţi copiii să devină ceea ce vor. Alegerea reprezintă un semn de maturitate. Familia, societatea, prietenii au anumite aşteptări de la ei. Deseori, aceştia nu ştiu ce vor, cum să-şi susţină punctul de vedere, în final renunţând. Este important ca părinţii să nu uite că decizia pe care o ia copilul lor trebuie să-i aducă acestuia satisfacţii pe toate planurile, nu doar pe cel material“.

Comentarii