Plagiatorii, la închisoare. Propunerea unui senator

vineri, 11 septembrie 2015, 20:57
2 MIN
 Plagiatorii, la închisoare. Propunerea unui senator

După ce scriitorul Andrei Pleşu a propus, în cadrul unei dezbateri a GDS, depunerea titlurilor de doctor în semn de protest faţă de cei care le-au obţinut ilegal, senatorul Valeriu Todiraşcu a iniţiat un proiect de lege de modificare a Codului Penal, care să prevadă aplicarea cu închisoare sau amendă penală şi retragerea diplomei sau a titlului obţinut prin plagiat.

 „Acum plagiatul poate fi pedepsit în România doar pentru furt intelectual şi numai în cazul în care autorul lucrării reclamă aşa ceva, conform Legii nr.8/1996 a drepturilor de autor şi drepturile conexe“, arată îniţiatorul, senatorul Valeriu Todiraşcu. Astfel, Partidul Noua Republică, prin senatorul său Valeriu Todiraşcu, a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind asimilarea în Codul penal a plagiatului cu înşelăciunea.

Proiectul are în vedere modificarea Codului Penal astfel încât să prevadă aplicarea unei pedepse cu închisoarea sau amendă penală şi retragerea diplomei sau titlului obţinut prin plagiat, dacă utilizarea plagiatului a avut un rol determinant în acordarea acelei diplome sau titlu.

Comisia Europeană a fost solicitată în anul 2014 să se pronunţe dacă plagiatul, utilizat pentru obţinerea unei diplome sau titlu academic este incriminat ca înşelăciune în ţările membre UE şi dacă acest tip de sancţionare ar fi util să fie generalizat în UE pentru reducerea numărului de diplome şi titluri academice obţinute printr-o astfel de fraudă. ”Voi răspunde îngrijorărilor exprimate cu privire la combaterea plagiatului comis în scopul obţinerii unei diplome sau a unui titlu academic.

Comisia Europeană este de acord că acest comportament este dăunător nu doar pentru autorul lucrării plagiate, ci şi pentru instituţiile care conferă plagiatorului avantajul nemeritat”, a fost răspunsul vicepreşedintelui Comisiei Europene pe probleme de justiţie, Viviane Reding, din septembrie 2014. „Legea trebuie să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră sau nu prejudiciat sau dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obţine un beneficiu prin fraudă, în dauna societăţii în ansamblul său şi al tuturor celor care au obţinut diplome omologe pe cale cinstită“, mai spune iniţiatorul.

Textul integral, pe adevarul.ro

 

Comentarii