Secretele obţinerii mediei 10 la bacalaureat, dezvăluite ieri de absolventele din Iaşi

sâmbătă, 13 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Secretele obţinerii mediei 10 la bacalaureat, dezvăluite ieri de absolventele din Iaşi

Tinerii care au făcut performanţă la bacalaureat au fost premiaţi ieri de Primărie şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Grupul studioşilor a fost completat de Monica Foszto, care a obţinut nota maximă în urma contestaţiilor. Tânăra a abolvit Colegiul Naţional şi a urcat în ierarhia liceului de pe locul al şaselea pe al doilea. Absolvenţii au primit din partea Primăriei diplome, coroniţe şi cărţi. În plus, IŞJ le-a înmânat cadouri simbolice constând într-un stilou şi un clopoţel. Majoritatea zeciştilor au finalizat studiile la Colegiile „C. Negruzzi“ (Maria Luchian, Eliza-Maria Froicu şi Anca Zainescu) şi „Mihai Eminescu“ (Marta-Elena Munteanu, Diana-Paula Gherasim şi Ioana-Maria Ceomîrtan). Doi dintre decari provin de la Colegiul „Emil Racoviţă“ (Maria-Alexandra Chiriac şi Lorena-Evelyn Vonica) şi de la Colegiul Naţional, Alexandra Brenda Istrate şi Monica Foszto. Lista absolvenţilor care au făcut performanţă este încheiată de Sorina Marinescu, Mariana Nastasia şi Cezara-Ionela Dulce care au terminat Liceul „Vasile Alecsandri“, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, respectiv Liceul Economic de Turism.

GALERIE FOTO

„După mine, secretul notei 10 la bacalaureat este reprezentat de o muncă asiduă şi de o putere de sinteză şi odihnă, de asemenea, să alternez activităţile dedicate studiului cu relaxarea. N-am fost o elevă de 10 pe linie în ceilalţi ani. Nota de la «bac» a fost o surpriză. Nu mă consider superioară celorlalţi colegi ai mei care au luat puţin sub 10. Am fost admisă la Universitatea din Birmingham, voi face studii de Criminalistică“, ne-a spus Sorina Marinescu. O parte dintre absolvenţi vor rămâne să continue studiile în oraş. „Am tras mai mult în ultimul an, a fost o muncă constantă, de la începutul anului, în fiecare zi. Nu pot să zic câte ore pe zi au fost alocate învăţatului. Am combinat utilul cu plăcutul, am mai şi ieşit în oraş. M-am gândit că e ultimul an de liceu şi trebuie să mă şi distrez. Cred că la facultate voi rămâne în România şi, mai departe, la master, voi pleca peste hotare. Dar, cel mai probabil, mă voi întoarce şi voi vedea ce pot face aici“, a spus Anca Zăinescu. Conducerea IŞJ a apreciat munca depusă de tinerii care au făcut performanţă la bacalaureat. „Încă o dată, elevii din judeţul Iaşi confirmă vaoarea atât la nivel de medie la bacalaureat, cât şi la nivelul rezultatului de vârf. Ne bucurăm că există aceste rezultate de vârf care nu se pot obţine decât cu multă muncă, cu pregătirea examenului de-a lungul celor patru ani de liceu, cu foarte multă determinare, cu ţinte şi idealuri înalte, cu parteneriatul cu părinţi“, a transmis Camelia Gavrilă, directorul IŞJ. Şi primarul Gheorghe Nichita i-a felicitat pe elevi şi le-a urat succes pentru ce va urma. „13 absolvenţi cu media 10, cei mai mulţi absolvenţi de 10 din ţară, locul trei ca medie la «bac». Acest lucru dovedeşte că oraşul zămisleşte oameni de foarte mare valoare care vor pleca în toată zările pământului dar vor fi ambasadorii noştri şi ne mândrim cu ei“, a apreciat primarul.

GALERIE FOTO II

Rata de promovare la „bac“ a urcat uşor, în urma contestaţiilor

Rata de promovare a primei sesiuni de bacalaureat de anul acesta a crescut uşor în urma soluţionării contestaţiilor. Ieri au fost publicate notele finale, procentul general de promovabilitate ajungând la 68,18 %, faţă de 67,55 % înainte de etapa contestaţiilor. În ceea ce priveşte rata de succes a elevilor din seria curentă, aceasta a crescut nesemnificativ – 74,87 %, faţă de 74, 26% înainte de contestaţii. La nivelul judeţului au fost contestate 1245 note, dintre care numai 17% au fost mărite. Astfel, 212 note au fost modificate în plus, în timp ce 204 au fost micşorate în urma contestaţiilor. Aproximativ 15 elevi cu note sub 5 au reuşit să treacă de acest nivel, în timp ce 18 ghinionişti au primit note sub 5 în urma reevaluării. „S-au modificat note în plus, dar şi în minus, semn că în momentul în care se optează pentru contestaţie, candidatul trebuie să evalueze atent propria prestaţie, raportat la baremul de corectare. Fără o analiză detaliată, în acest moment presupunem că au fost elevi cu note mai mari de 4, care au obţinut note peste 5, care pot asigura promovarea, aşa cum şi unii din cei care obţinuseră medii sub 6 se regăsesc acum pe lista candidaţilor promovaţi. Alte segmente de note contestate sunt cele între 8 şi 9. În acest caz, candidaţii au vizat obţinerea unor rezultate mai bune, necesare pentru traseul universitar ulterior, în condiţiile unei concurenţe mari la anumite facultăţi“, a detaliat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general. De remarcat este că, în urma soluţionării contestaţiilor, judeţul Iaşi are 13 zecişti. Eleva Monica Foszto, de la Colegiul Naţional, a obţinut nota 10 la matematică, rezultat ce a făcut ca media sa generală să devină 10. Rezultatele din acest an de la bacalaureat sunt semnificativ mai bune faţă de cele înregistrate în 2012. Anul trecut, puţin peste 56% dintre elevi au reuşit să obţină note de trecere.

Comentarii