De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un copilaş de numai un an, cântărind cât un bebeluş de trei luni: Caz uluitor de subnutriţie

joi, 18 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Un copilaş de numai un an, cântărind cât un bebeluş de trei luni: Caz uluitor de subnutriţie

Băieţelul cântăreşte doar 5 kilograme, la vârsta lui optim fiind să cântărească 10 u medicii încearcă să afle cauza subnutriţiei.

În Clinica de Gastroente­rologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a fost adus de curând un copil în vârstă de un an şi o lună, care la vârsta lui cântăreşte cât un bebeluş de trei luni, acesta având pro­bleme de creştere şi de nutriţie. După ce a fost internat, medicii au constatat că băieţelul cântăreşte doar cinci kilograme, la vârsta lui optim fiind să cântărească zece kilograme. Medicii au precizat că încă se fac investigaţii pentru a stabili cauzele exacte care au dus la stoparea creşterii acestuia. „Cel mai probabil au fost greşeli de alimentaţie, fiind posibil ca el să se fi năs­cut cu greutate normală de 2.800 – 3.500 de grame. Bă­nuim că nu a fost alăptat şi a primit o formulă de lapte, iar ulterior a făcut o alergie la proteinele din laptele de vacă. Problema a fost nesesizată de fa­milie, probabil şi de medi­cul de familie, cert este că o bună perioadă copilul a avut o stagnare în creştere, greutate şi înălţime, iar acum a ajuns la spital cu o greutate mică“, a precizat prof.dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie.

De când se află internat, băieţelul a ur­mat un tratament, fiindu-i ad­ministrată alimentaţie pe cale intravenoasă şi cu formule speciale de lapte care nu conţin beta-lactoglobulină, una dintre proteinele regăsite în laptele de vacă. În câteva zile de la instituirea tratamentului, acesta a şi crescut în greutate cu 200 de grame, având acum 5.270 grame. Medicii pediatri subliniază că în ultimii ani s-a observat că mamele au tendinţa să nu îşi alăpteze bebeluşii, aceasta fiind din păcate o problemă tot mai des întâlnită. „Alimen­taţia naturală sau exclusiv la sân sau cu lapte matern este obligatorie până la şase luni, după care se începe diversificarea, prin introducerea altor alimente decât laptele, cum ar fi carne, legume, supe, în­să se recomandă continuarea alăptării până la un an. De asemenea, Organizaţia Mo­ndia­lă a Sănătăţii recomandă menţinerea alăptării concomitent cu celelalte alimente până la vârsta de doi ani“, a completat medicul ieşean, care este şi preşedinte al So­cietăţii Române de Pediatrie.

 În luna martie a anului 2014, în aceeaşi clinică a ajuns şi Florentina, fetiţa care a fost adusă la spital cântărind doar şase kilograme la vârsta de cinci ani, după ce a fost hrănită doar cu ceai şi pufuleţi. Fetiţa a împlinit în luna ianuarie şapte ani şi a rămas unul dintre copiii de suflet al personalului medical din secţia de Gastro­enterologie, starea ei revenind la normal. Anul trecut, mama naturală a fetiţei s-a stins din viaţă, iar în luna februarie tatăl acesteia şi-a dat acordul pentru adopţie şi a fost adoptată de un medic din cadrul secţiei, de care fetiţa s-a ataşat în tot timpul petrecut în unitatea medicală. De asemenea, fetiţa care acum trei ani nu putea să vorbească, spune acum poezii şi este un copil absolut normal.  
 
 

 

Comentarii