Votul in cazul Elenei Udrea, controversat: bilele au fost incurcate „cu buna stiinta” de cativa deputati

miercuri, 28 octombrie 2015, 20:48
2 MIN
 Votul in cazul Elenei Udrea, controversat: bilele au fost incurcate „cu buna stiinta” de cativa deputati

Elena Udrea a scapat miercuri de arestarea preventiva pe care DNA a solicitat-o in al treilea dosar pe numele sau, dupa ce deputatii au respins cererea procurorilor. Deputata nu a scapat insa cu totul de penitenciar, intrucat cererea de retinere pentru 24 de ore a fost adoptata – au fost 123 de voturi "pentru" si erau necesare 122, aceasta fiind o situatie in premiera la votul pe cererile justitiei in parlament.

De asemenea, in primul vot dat miercuri, deputatii au incuviintat cererea de urmarire penala a DNA, aici nefiind emotii – 193 voturi "pentru" si 106 "impotriva".

Numararea votului la cererile de retinere si arestare a fost una cu cantec, intrucat au existat cativa deputati "confuzi" care au pus mai multe bile intr-o urna, sau au inversat urna pentru cererea de retinere cu cea pentru cererea de arestare. Acest lucru s-a intamplat pentru ca votul pe cele doua cereri s-a desfasurat in paralel – deputatii aveau in fata patru urne si in maini patru bile – cate o bila alba si una neagra pentru fiecare cerere, pe care ar fi trebuit sa le puna in cele doua perechi de urne alba/neagra.  

Liderul de grup al deputatilor PSD, Marian Neacsu, a declarat jurnalistilor ca aceasta nu a fost o ideea buna si ca nu se va mai proceda asa. "Cred ca au fost incurcaturi cu buna stiinta" a declarat el. "Din punct de aritmetic nu a fost nicio problema" a mai explicat el. 

In total, au existat 242 de voturi exprimate la cele doua cereri de retinere si arestare. 

Numararea voturilor a durat peste o ora, un timp record.

La iesirea din sala de plen, Udrea a precizat ca nici nu se astepta sa fie incuviintata cererea de arestare, a treia in cazul sau. "Ce pericol sunt eu acum pentru fapte presupus de acum sase ani? Asta-i circ, nu-i justitie", a spus. "Vreau sa fiu retinuta, sa fie circ pana la capat". 

Udrea a mai spus ca nu va contesta procedura de numarare a votului, desi la un moment dat s-a dus din sala de plen in sala unde comisia de numarare finaliza procesul. 

Votul pentru cele trei cereri a fost secret, cu bile. Desi atat liderul PNL Alina Gorghiu cat si liderul PSD Liviu Dragnea au anuntat ca deputatii din partidul pe care il conduc vor vota "la vedere", cei mai multi deputati au votat secret. 

DNA a cerut marti ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii. (Hotnews.ro)

Comentarii