De Business

Punem punctul pe știi

Dupa ce au fost inregistrate 54 feluri de tuica, nimeni nu a revendicat mincarurile traditionale romanesti

luni, 10 mai 2004, 23:00
2 MIN
 Dupa ce au fost inregistrate 54 feluri de tuica, nimeni nu a revendicat mincarurile traditionale romanesti

Ce ati spune daca intr-o vizita la Paris ati vedea inscrise in meniul unui restaurant traditionalele „sarmalute”? Cum ar fi posibil?
In timp ce producatorii romani s-au grabit sa inregistreze la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci 54 de feluri de tuica, nimeni nu a revendicat mincarurile traditionale romanesti. Astfel, produse cum ar fi cozonacul, toba sau sarmaluta vor putea fi produse de oricine.
In urma cu un an s-a inceput intocmirea unei liste cu produse traditionale romanesti pentru a fi inregistrate intr-o baza de date la Bruxelles. Odata inregistrate, produsele vor putea fi fabricate doar in Romania.
Pina acum s-au realizat 2 astfel de liste, ultima dintre ele fiind data spre inregistrare la Bruxelles. Totusi, ultima lista este mult mai saraca in produse alimentare. Din 10 feluri de salam a ramas doar cel de Sibiu, iar la capitolul cirnati a rezistat in lupta doar cel de Plescoi iar Iasul a inregistrat cascavalul de Husi.
Dintre produsele de panificatie traditionale, vom merge in UE cu placinta dobrogeana (cea moldoveneasca a fost scoasa de pe lista), cu piinea ardeleneasca si cu covrigii de Buzau si Brasov.
Desi ne laudam cu tot felul de mincaruri traditionale, nimeni nu a revendicat sarmaluta, toba sau cozonacul. In schimb, producatorii s-au inghesuit sa inregistreze nici mai mult nici mai putin de 54 de feluri de tuica.
„Noi credem ca ar fi de competenta unei asociatii a restaurantelor din Rominia sa inregistreze sarmalutele sau cozonacii, insa pina acum nu s-a interesat nimeni de acest lucru. Sa speram ca nu va aparea un conflict cu o alta tara”, a spus Florica Haraga, sefa serviciului de implementare programe in industria alimentara la Directia Agricola Iasi . (Cristina STOIAN)

Comentarii