De Business

Punem punctul pe știi

Inca o portita fiscala pe duca

marți, 20 iulie 2010, 21:24
4 MIN
 Inca o portita fiscala pe duca

Statul le-a pus gind rau patronilor de firme care si-au micsorat cheltuielile salariale, transformindu-si angajatii in persoane fizice autorizate. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a hotarit ca statul este „tras in teapa" si de la 1 iulie, prin OUG 58/2010, a decis ca persoanele fizice autorizate sa plateasca si celelalte contributii la stat la fel ca salariatii cu carte de munca. Potrivit unui calcul realizat de catre Ziarul de Iasi si Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOA), a reiesit ca patronii care lucreaza cu persoane fizice autorizate economisesc mai mult de un sfert din banii care i-ar cheltui in mod normal cu salariatii cu contracte individuale de munca.

Economii de 33% la fondul de salarii

Potrivit calculului realizat, firmele care lucreaza cu persoane fizice autorizate cheltuiesc cu 33% mai putini bani cu acestea decit in cazul in care ar avea salariati cu carti de munca. Drept exemplu am luat cazul unei firme avind 10 salariati cu studii superioare si un salariu de 1.200 lei brut fiecare. Cu cei 10 angajati, patronul societatii cheltuieste lunar suma de 15.300 lei. Cei 10 salariati incaseaza in mina 8.780 lei si tot in contul acestora, contabila firmei vireaza 3.120 lei pentru contributiile la stat. Diferenta de 3.400 lei reprezinta partea patronului la contributiile la stat ale celor 10 salariati. In cazul in care patronul decide ca vrea sa-si reduca din cheltuieli si isi inregistreaza salariatii ca persoane fizice autorizate, acesta face economii destul de consistente. Daca a convenit cu angajatii sai, deveniti PFA, sa le dea in mina acelasi salariu net si sa le achite la stat impozitul pe venit de 16% si asigurarile de sanatate, cheltuielile patronului cu salariile scad in acest caz la 11.000 de lei, de la 15.300 lei cit platea initial.

„Statul s-a simtit pacalit"

Numai ca numarul tot mai mare al patronilor care au apelat la aceasta solutie a fost taiat brutal de catre stat, care a anuntat prin Ministerul de Finante ca de la 1 iulie a fost modificat codul Fiscal cu privire la activitatile persoanelor fizice autorizate. „Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 58/2010 se doreste ca persoanele fizice autorizate cu profesii liberale sa plateasca toate contributiile la stat ca si in cazul salariatilor angajati cu carte de munca. In acest sens, statul s-a simtit pacalit si s-a precizat deja ca persoanele care sint inregistrate ca persoane fizice autorizate si sint descoperite ca lucreaza in birouri si folosesc aparatura firmei cu care au inregistrat contractul de colaborare, sa achite toate contributiile pentru toata perioada prestata. In prezent, chiar daca a fost introdusa aceasta ordonanta de la 1 iulie, asteptam aparitia normelor metodologice de aplicare. Pina atunci, cei care au PFA si isi ofera serviciile, trebuie sa-si plateasca cei 16% reprezentind impozitul pe venit si, daca vor, contributiile la asigurarile de sanatate", a declarat Gheorghe Plesu, presedintele AOA Iasi.

Cite 28 de noi PFA zilnic

Faptul ca tot mai multi patroni aleg sa lucreze cu PFA reiese si din statisticile institutiilor iesene. In primul semestru al acestui an, numarul celor care s-au inregistrat ca PFA a crescut semnificativ. Potrivit informatiilor Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ), la sfirsitul anului 2009, in bazele de date fiscale se aflau 12.818 persoane fizice autorizate, iar la sfirsitul lunii iunie, numarul acestora a crescut la 17.831. „Din acest numar, 13.915 sint comercianti, iar 3.676 cu profesii libere. Numai in luna mai si iunie s-au inregistrat 236 de PFA, dintre care 48 cu profesii libere", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) spun ca tot mai multi patroni renunta la contractele individuale de munca si apeleaza la cele de colaborare. „Am sesizat acest aspect in inspectile pe care le-am realizat. Din aceasta cauza, numarul contractelor individuale s-a micsorat, patronii spunind ca au ales varianta persoanelor fizice autorizate", a declarat George Tanasievici, purtatorul de cuvint de la ITM.

Fiscul sta in expectativa

Potrivit brokerilor din domeniul asigurarilor, majoritatea firmelor au apelat la contractele de colaborare de ani buni. „Este un mijloc prin care cistiga ambele parti, atit patronul cit si cel care presteaza serviciile. Sint 4-5 ani de cind se practica acest gen de colaborare la firmele de asigurari", a spus Constantin Tabacaru, directorul firmei Uniqa Asigurari, filiala Iasi. Si patroni din domeniul imobiliarelor se gindesc sa adopte aceasta practica. „M-am gindit serios la aceasta alternativa si probabil ca o voi pune in curind in practica. La vremuri de criza sint necesare masuri de supravietuire", a spus Cristian Mihoci, managerul companiei imobiliare Casa Ta. In schimb, un alt patron s-a declarat neincrezator in privinta acestei alternative. „Am analizat impreuna cu colegii mei oportunitatea si am ajuns la concluzia ca nu este chiar asa de profitabila. Pentru persoanele fizice autorizate trebuie sa-ti angajezi un contabil, sa le platesti impozitele si multe altele. Nu este chiar asa de simplu", este de parere si Ciprian Iovu, managerul de la Interimobiliare. Reprezentantii Fiscului nu sint lamuriti daca pina la urma persoanele fizice autorizate vor plati contributii la fel cu salariatii cu contract de munca. „Nu stim cu certitutine ce vor preciza normele metodologice si nu ne putem da cu parerea. S-au auzit multe, dar deocamdata nu este cert nimic. Asteptam sa vedem ce va hotari ministerul", a incheiat Maria Taran.

Comentarii