De Business

Punem punctul pe știi

Mosier cu 100 milioane de lei

joi, 27 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Mosier cu 100 milioane de lei

Cu citeva sute de milioane de lei in buzunar un iesean poate deveni mosier peste noapte. Pretul unui hectar de teren agricol variaza in jurul a 10-15 milioane de lei, dar sint si zone unde un hectar poate fi achizitionat si cu 5 sau 6 milioane de lei. Situatia se datoreaza in primul rind lipsei de cumparatori. Putinii invesitori fac parte din categoria celor care vor sa speculeze oportunitatea ivita. Vor sa cumpere acum ieftin pentru a vinde peste trei-patru ani la preturi de cel putin trei ori mai mari. Comparativ, in vestul tarii, mai ales in judetele Timis si Arad, investitorii straini se calca pe picioare pentru o palma de teren, pretul unui hectar de pamint arabil fiind aici de aproape 40 de ori mai mare, ajungind pina la 11.000 de euro, adica 440 milioane de lei.
Dupa intergrarea in Uniunea Europeana, specialistii in tranzactii imobiliare se asteapta ca pretul terenurilor agricole din judetul Iasi sa se tripleze.
Zone de linga Iasi, printre cele mai cautate
Daca la ora actuala in Iasi preturile la terenurile destinate constructiilor de vile urca chiar si pina la 50 euro/mp, terenurile agricole se vind pe „te miri ce”. Tranzactiile cu astfel de terenuri sint rare si cu valoare foarte mica. In comune precum Gorban, Madirjac si Raducaneni, un hectar de teren poate fi cumparat cu 5-7 milioane de lei. In astfel de conditii, teoretic, oricine ar putea fi mosier, cu doar 100 de milioane de lei. Spre deosebire de Timisoara, unde italienii au cumparat masiv si nu mai exista nici un hectar de teren agricol de vinzare, in Iasi sint terenuri agricole berechet. In acest moment, conform datelor publicate de Directia Agricola, Iasul poate pune la bataie oricind 254.000 de hectare de teren arabil, la preturi derizorii fata de vestul tarii. Cele mai „curtate” zone sint comunele limitrofe, Holboca, Ciurea, Valea Lupului si Miroslava, comune in care un hectar de teren agricol ajunge sa se vinda cu 20 de milioane de lei.
Olandezii si belgienii au vrut sa cumpere teren la Holboca
Printre doritori s-au numarat o serie de cetateni belgieni si olandezi care au dorit sa cumpere citeva zeci de hectare de terenuri agricole, insa nu au reusit. „Am avut oferte de la citiva belgieni si olandezi care au dorit sa cumpere teren agricol la noi in comuna. Nu ii interesa care era pretul. Vroiau sa investeasca. Au vrut sa cumpere 50 de hectare dar nu au reusit pentru ca doreau un teren intreg si nu fragmentat. Ca sa cumpere 50 de hectare trebuiau sa negocieze cu cel putin 100 de oameni, pentru ca mai toti taranii vind suprafete mici de teren. Un alt motiv pentru care nu au cumparat strainii teren la noi este si faptul ca parcelele gasite de vinzare nu erau una alinga alta, cum au vrut ei, ci risipite prin toata comuna. In conditiile astea, cum sa mai ai pretentia la investitori”, ne-a spus Gheorghe Stefurac, primarul comunei Holboca.
100 de hectare vindute la Coarnele Caprei
In Iasi, una dintre cele mai mari tranzactii de terenuri agricole realizata pina acum a fost in Coarnele Caprei, unde „Societatea Agricola Coarnele Caprei” a cumparat anul trecut 100 de hectare de la nici mai mult nici mai putin de 120 de tarani din comuna.
„Pentru ca vroiau atit de multe hectare acestia au fost nevoiti sa cumpere de la aproximativ 120 de tarani. Nimeni nu avea atit de mult teren pe care sa il vinda. Deoarece terenurile cumparate erau bine pozitionate, au platit in jur de 12 milioane de lei pentru un hectar, si nu 5-6 milioane de lei, cum se vinde de obicei”, ne-a declarat Zoita Grigorescu, primar la Coarnele Caprei.
Preturile se vor tripla
Preturile la terenurile agricole nu vor ramine scazute pentru mult timp. O data cu aderearea la Uniunea Europeana, luind exemplul statelor care au aderat deja, vor creste de cel putin trei ori. Fata de anii trecuti, in perspectiva integrarii se constata si pe piata terenurilor agricole din Iasi o intesificare a cererii, mai ales din partea unor persoane care vor sa speculeze momentul, cumparind ieftin acum sa vinda la preturi mult mai bune in viitorul apropiat.
„In ultima vreme iesenii au inceput sa isi indrepte privirea si catre terenurile agricole. O parte dintre acestia cumpara pentru a le cultiva, insa cea mai mare parte dintre cumparatori asteapta aderarea la UE si triplarea preturilor. Acestia sint, cel putin acum, singurii investitori pe care ii avem in terenuri agricole”, a explicat Bogdan Cihodaru, directorul agentiei imobiliare „Terra”. (Cristina STOIAN)

Comentarii