Acesti binefacatori blestemati

luni, 28 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Acesti binefacatori blestemati

Ultimele saptamini au readus in atentie problema Kosovo. De aceasta data n-a mai fost vorba doar de asa-numitele incidente etnice, in care sirbii si albanezii se luau drept tinte, in virtutea unui reflex tribal generalizat. Ceea ce a socat opinia publica internationala acum este evidenta esecului oricarei idei de reconciliere in provincie.
Locul ultimelor incidente, Mitrovita, este un oras multi-etnic, dar in care majoritatea este detinuta de albanezi. Pentru occidentali, acest oras ar fi putut constitui un model pentru felul in care vad ei viitorul provinciei: un Kosovo multi-etnic si democratic. Dar a devenit exact opusul.
Pe deasupra, interventia trupelor KFOR a aratat ca, in afara de memoria singelui, kosovarii au, in rest, o memorie scurta. Cei care in urma cu un an erau primiti drept salvatorii lor au fost recompensati din abundenta, acum, timp de zile intregi, cu pietre si injurii. Acel Soyez maudits! adresat pe o pancarta trupelor franceze de catre albanezi umileste tot efortul occidental pentru normalizarea situatiei din Kosovo.
De ce trebuie blestemati acesti francezi? Pentru ca ei si-au pus pielea la bataie in dorinta de a-i bloca pe albanezi sa ia cu asalt un cartier de sirbi din Mitrovita. Dupa mai multe zile de incidente singeroase intre albanezi si sirbi, musulmanii majoritari decisesera sa apeleze la solutia finala. Adica exact ceea ce facuse Milosevici cu ei. Soldatii francezi aveau insa alte ordine.
Ceea ce pare a fi mai grav nu vine insa din aceasta stare de orbire colectiva. Alaturi de musulmanii din Mitrovita, au aparut in oras, parcurgind pe jos citeva zeci de kilometri, citeva zeci de mii de albanezi din Pristina. Erau in general tineri si pareau a merge mai curind la o demonstratie sportiva. Nu se aratau marcati de ura. Dimpotriva. Purtau steaguri americane si occidentale. La Mitrovita insa totul s-a schimbat.
Este greu de spus cit anume in aceste incidente este de natura sanghinara si cit anume este un proiect rece. Faptul ca trupele KFOR au fost prinse intre fronturi este aproape o alegorie didactica a binefacatorului batut cu pietre de cei care ar fi trebui sa arate recunostinta. De o parte vedem furia albanezilor, care ar dori sa-si impuna majoritatea prin inlaturarea completa a celuilalt, iar de cealalta, ura sirbilor fata de cei care i-au sprijinit pe albanezi, inamicii lor. Nici una dintre cele doua comunitati nu pare a da semne ca intelege ce anume doreste Occidentul, de ce nu le lasa in pace sa se casapeasca reciproc.
Este oare Mitrovita evidenta esecului proiectului unui Kosovo multi-etnic? Este prea devreme pentru a raspunde la aceasta intrebare. Deocamdata, ceea ce pare limpede este totala ruptura intre cele doua comunitati si mai ales lipsa de dorinta a musulmanilor kosovari de a se reconcilia cu sirbii minoritari. Evenimentele de la Mitrovita arata forta UCK si dorinta acesteia de a fonda un Kosovo independent si fara sirbi. Foarte probabil, marsul de la Pristina la Mitrovita a fost organizat de UCK, fapt care schimba radical semnificatia sa. UCK vrea sa se legitimeze ca veritabila miscare fondatoare a unui Kosovo independent si omogen etnic.
Dar acesti albanezi par sa nu fi inteles ca niciodata Occidentul nu va fi de acord cu cele doua situatii. Dimpotriva, sansa albanezilor este de a incerca sa creeze un Kosovo deschis tuturor. Poate ca proiectul unui Kosovo independent ar putea fi acceptat in cele din urma de catre Occident, dar un Kosovo pur etnic pare cu totul improbabil.
In plus, acest tip de comportament le va intirzia normalizarea vietii lor, in timp ce fondurile internationale se vor reduce, ca si simpatia lumii civilizate. Kosovarii risca sa fie confundati cu calaii lor.
Este evident, de altfel, ca, in felul acesta, albanezii fac jocul lui Milosevici si pun in discutie din nou motivatia interventiei NATO de anul trecut. Daca jocul purificarilor etnice reincepe, atunci la ce bun atitea bombardamente si eforturi internationale? Concluzia ar putea fi ca Balcanii sint imposibil de pacificat, ceea ce ar insemna o consecinta nefasta pentru regiune.(Florea IONCIOAIA)

Comentarii