90 de elevi de la Gimnastica ritmica fac performanta in conditii mizere

Subtitlu

duminică, 23 martie 2008, 21:15
3 MIN
 90 de elevi de la Gimnastica ritmica fac performanta in conditii mizere

In fiecare dupa-amiaza, Amalia Raileanu se urca in microbuz si vine impreuna cu bunica ei din capatul cartierului Dacia tocmai pina in zona industriala, la gimnastica. Mi-a povestit ca vrea sa fie intocmai ca Irina Deleanu, singura sportiva din Romania care a reusit sa obtina o medalie la campionatele mondiale de gimnastica ritmica, in prezent presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica Ritmica.

Amalia are doar 8 ani si nu se lasa intimidata de antrenamentele zilnice si nici de drumul prea lung spre casa, mai ales ca are sanse, dupa cum spun antrenorii sai, sa-i calce pe urme idolului ei. Deja are mai multe premii obtinute la concursuri nationale si internationale. Amalia nu este singura sportiva de la Iasi care se poate mindri cu rezultate exceptionale.

Clubul de Gimnastica ritmica "Anghel Saligny" este al doilea ca valoare din tara, dupa Sportul Studentesc din Bucuresti, dupa cum afirma antrenorul principal al fetelor, Constantin Radu. Saracia clubului este insa cea care le determina pe sportive sa se antreneze in conditii greu de imaginat.

Decoruri din Epoca de Aur

De 30 de ani de la constructia salii de sport nu a fost reparat decit acoperisul. Cind intri in sala, desenul specific epocii comuniste troneaza de sus. Totul este la fel ca atunci, doar ca in timp s-a degradat. "Timplaria si pardoselile sint din 1978, de cind a fost construita sala. Usile sint din carton presat, uzate, putrede si nu se pot inchide. In schimb, geamurile nu se pot deschide, si astfel nu putem beneficia de aerisire si ventilare naturala. Vara spargem geamurile, iarna le punem la loc, pentru ca structurile metalice sint intepenite. In podea avem gropi. Din aceasta cauza una dintre elevele noastre era sa se accidenteze grav", a povestit Constantin Radu.

Cele 90 de sportive nu au avut pina in urma cu doi ani nici unde sa faca un dus dupa antrenament, pentru ca sala initiala nu a fost prevazuta cu astfel de facilitati. Atunci, prin donatia primita de la o asociatie neguvernamentala din Franta, o magazie a fost transformata in vestiar si dusuri. "Nu prea avem seniori. Motivul este foarte simplu. Sala nu este suficient de inalta pentru ca fetele sa poata arunca obiectele atit de sus, cit sa le permita sa faca elemente de mare dificultate pina prind inapoi obiectul. Mai mult decit atit, lucram cu cite sase fete odata, care fac cu schimbul exercitiul pe covor. Fiecare are cite 15 minute, in restul timpului repetind pe structuri. Ideal ar fi ca un club de gimnastica ritmica sa aiba o sala de antrenament, una de verificare si una de balet", a mai spus Constantin Radu.

Chiar si covorul de baza pe care lucreaza fetele este o improvizatie. "Unul elastic, cum gasim in competitii, costa cam 700 de milioane de lei vechi", a declarat cu amaraciune antrenorul, care precizeaza ca este exclus ca parintii fetelor sa sustina financiar clubul, deoarece multe dinte gimnaste provin din familii sarace sau defavorizate. Cheltuieli sint si asa destule – costuri de participare la competitii, costume, drum.

Premii de 500 de lei pentru locul I, dupa o munca titanica

Cel mai recent concurs la care gimnastele iesene antrenate de Constantin Radu si fiica sa, Catalina Radu, au stralucit este Cupa Europei, competitie care a avut loc la sfirsitul lunii februarie, in Ucraina. Andreea Verdes si Diana Pavel au reusit sa obtina medalii de argint la individual compus, la categoriile de virsta pe care le-au reprezentat. Pe podium a urcat si Amalia Raileanu, care a obtinut medalie de bronz la coarda.

"Munca sportivelor nu este rasplatita. De exemplu, pentru locul intii de la campionatul national, fetele obtin cite 50 de lei. Si la concursurile de miss de la nivel de scoala sint premii mai mari", se plinge Constantin Radu.

In 2008, sala de sport ar putea intra in reparatii capitale, pentru ca a fost propusa Ministerului Educatiei, printre prioritati. Chiar si asa, reparatiile ar putea dura mult, iar posibilitatile de antrenament sint reduse. "Am mai inchiriat o sala in Pacurari, de la Directia Judeteana pentru Sport, dar este si mai mica", a mai precizat Constantin Radu.

Comentarii