Cite locuri libere si la ce specializari mai sint la universitatile iesene

Subtitlu

luni, 09 august 2010, 17:42
3 MIN
 Cite locuri libere si la ce specializari mai sint la universitatile iesene

Absolventii de liceu care nu au reusit sa intre la facultatea dorita dupa prima sesiune de admitere de luna trecuta vor mai avea o sansa si in luna septembrie. Cele patru universitati de stat mari din Iasi – Universitatea "Al.I. Cuza", Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" – vor organiza si in toamna un concurs de selectie pentru locurile ramase libere.

* CUZA: Cu toate ca "prin traditie" locurile ramase libere pentru sesiunea de admitere din toamna de la "Cuza" se anunta abia la inceputul lunii septembrie, o analiza a situatiei concursului de dosare din vara arata ca locuri fara taxa au ramas doar la Facultatea de Fizica. Aici s-au inscris 57 de tineri pe cele 120 de locuri fara taxa. Si la Facultatea de Litere mai sint libere doua locuri cu finantare de la buget la specializarea Studii Culturale. Locuri libere nebugetate pentru sesiunea de toamna de la "Cuza" mai sint la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, anume 14, 73 de locuri mai sint disponibile si la Facultatea de Istorie si altele 47 mai sint libere si la cea de Teologie Ortodoxa.

* AGRONOMIE: La USAMV, data de desfasurare a concursului de admitere din toamna a fost deja stabilita. Astfel, in perioada 13 – 16 septembrie, cei care nu au reusit sa promoveze prima sesiune a examenului de bacalaureat sau cei care nu au reusit sa fie declarati admisi in vara mai au o a doua sansa. Astfel, la Agronomie au ramas neocupate 80 de locuri cu taxa. Cele mai multe, anume 40, sint disponibile la Facultatea de Agricultura. 30 de pozitii au ramas neocupate si la cea de Horticultura, altele 10 fiind disponibile in toamna si la Facultatea de Zootehnnie.

* UTI: Si reprezentantii Universitatii Tehnice isi pun sperantele in cea de-a doua sesiune de admitere pentru a-si ocupa toate locurile aprobate de catre Ministerul Educatiei. "In ciuda celor trei mari probleme care puteau afecta admiterea la Universitatea Tehnica anul acesta, criza, natalitatea scazuta in 1990 – 1991 si promovabilitatea la bacalaureat foarte mica in iunie 2010, rezultatele sesiunii din iulie sint bune. Candidatii au fost mai putini decit in anii precedenti, dar cu medii mai bune. Locurile bugetate se vor ocupa cel tirziu in septembrie", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al UTI. Aici, locuri libere la buget au mai ramas doar la Facultatea de Textile Pielarie si Management Industrial. Cu toate ca specializarile aprofundate in cadrul acesteia ar constitui o buna oportunitate de integrare pe piata fortei de munca pentru absolventi, numai 134 de tineri s-au inscris pe cele 328 de locuri fara taxa. Locuri cu taxa au mai ramas neocupate si la facultatile de Constructii si Instalatii, la Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, la Mecanica si la Stiinta si Ingineria Materialelor.

* UMF: Sesiunea de admitere din toamna aduce vesti bune si pentru cei care vor opta pentru Universitatea de Medicina si Farmacie: acestia nu vor mai trebui sa treaca si prin emotiile testului de verificare a cunostintelor. "La noi, admiterea din septembrie se realizeaza doar pentru locurile cu taxa. In general, candidatii sint deja persoane aflate la cea de-a doua facultate. De aceea nu se va mai sustine si testul grila. Va fi doar un concurs de dosare", a precizat dr. Ileana Cojocaru, purtatorul de cuvint al UMF Iasi.

Comentarii