Chirurgia laparoscopica a cucerit definitiv Bacaul

duminică, 10 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Chirurgia laparoscopica a cucerit definitiv Bacaul

Primele trei interventii chirurgicale laparoscopice efectuate in Spitalul Judetean Bacau s-au desfasurat simbata, intre orele 9.00 si 13.00. Toate trei operatiile au fost facute de medicul primar chirurg Vasile Palade, asistat de o echipa de medici ieseni si bacauani, si au fost de inlaturare a pietrelor de la vezica biliara. Din echipa operatorie care a venit la Bacau special pentru aceste prime operatii au facut parte profesorul Mihai Stoian, de la Clinica 3 de Chirurgie din Iasi, profesorul Iulian Stratan, seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva din Iasi, dr. Viorel Scripcaru, medic primar chirurg la aceeasi clinica ieseana si rezidentul Adrian Pletea. Anestezistii bacauani Ionela Comanescu si Vasile Chiriac au participat si ei la operatie.
Chirurgia laparoscopica se practica fara ca trupul pacientul sa mai fie deschis in timpul operatiei. Prin citeva mici orificii, chirurgul
introduce instrumentele si o mica videocamera. Operatia este
urmarita tot timpul pe un monitor. Avantajele metodei sint ca bolnavul nu sufera durerile specifice in chirurgia clasica, complicatiile postoperatorii sint reduse, iar refacerea pacientului este rapida, astfel ca isi poate relua activitatea in cel mult doua saptamini.
Cei trei pacienti operati ieri, doi barbati si o femeie, cu virste cuprinse intre intre 30 si 46 de ani, sint bacauani si nu au avut pina acum probleme deosebite de sanatate. Printre ei se numara si contabilul-sef al spitalului, Ioan Maxinas. Operatiile de ieri au fost gratuite, iar in viitor, fiecare pacient va trebui sa-si plateasca doar agrafele de titan de inchidere a operatiilor, care costa fiecare cite 25.000 de lei.
Inaintea primei interventii, dr. Palade ne-a declarat ca este emotionat ca si la prima operatie pe care a facut-o si ca nu a dormit toata noaptea. Dupa o ora si 10 minute, cind a iesit din sala de operatie, doctorul zimbea, era destins si ne-a caracterizat intr-un mod original chirugia laparoscopica, numind-o "chirurgia peste gard". "Cind am intrat in abdomenul pacientei am avut sentimentul ca lucrez cu mina altuia , ne-a spus el. Este o senzatie tare ciudata, ca si cum ai merge cu picioare de lemn. Noi, chirurgii, avem un al treilea ochi in virful degetelor, cind pipaim tesutul. De data asta, nu puteam sa pun mina pe nimic".
Doctorul Palade a adaugat ca abia asteapta sa isi formeze echipa de chirurgi bacauani si ca la inceput va opera doar pacienti cu pietre la vezica biliara, dupa care va diversifica. Laparoscopul a fost achizitionat de spital cu suma de 350 de milioane de lei de la firma germana "Olympus", care a asigurat partea de service in timpul operatiilor de ieri.
In aceeasi zi, clinica privata Medical Service a sarbatorit doi ani de laparoscopie
Clinica Privata Medical Service a sarbatorit tot simbata doi ani de cind medicii de aici opereaza prin metoda laparoscopica. Pacientul cu numarul 100, o functionara de 50 de ani din Ministerul de Interne, a fost operat chiar in aceasta zi de colecistita acuta. In cei doi ani de cind "Medical Service" s-a specializat in chirurgia laparoscopica, doctorii clinicii au operat afectiuni diverse, de sterilitate, chist ovarian, apendicita sau colecistita. Costul unei interventii de acest fel la clinica bacauana este acum de 3-4 milioane de lei, pret care, in opinia sefului clinicii, dr. Constantin Stan, este justificat de instrumentarul consumabil care trebuie schimbat la un an de zile si care costa 15.000 de marci germane.
De citeva zile, clinica a achizitionat un aparat foarte performant de anestezie si terapie intensiva marca "Tizian" care va imbogati noul bloc operator si care a costat clinica 45.000 de marci germane. (Simona POPA, Remus RADU)

Comentarii