Conducerea Cooperativei Minerva sfideaza deponentii

marți, 05 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Conducerea Cooperativei Minerva sfideaza deponentii

Adunarea Generala a Actionarilor la Cooperativa de Credit Minerva, programata la Brasov pentru inceputul acestei luni, a fost aminata pentru ca onor-conducerea cooperativei nu s-a prezentat, desi AGA era convocata pentru a patra oara. Depunatorii care au acceptat sa devina actionari in contul banilor nerestituiti de banca se pling ca, in realitate, conducerea acestei institutii i-a aminat cu tot felul de minciuni si i-a indus in eroare pentru a amina falimentul. Pagubitii spun ca 80% din depozitele deponentilor nu au fost asigurate. Foarte putine persoane au primit, la deschiderea depozitului, asigurarea de risc financiar prin Agentia Nationala Romana, prin care cooperativa garanta integral depozitele. Politia economica a descoperit, astfel, o dubla infractiune: la o mare parte dintre deponenti, la inceputul lunii iunie, conducerea bancii fie a prelungit contractul de depozit, fie a retras aceste garantii de risc financiar pe care le-a eliberat. Pagubitii au desemnat o delegatie formata din deponenti care sa participe la infatisarile procesului intentat cooperativei, aflat pe rol la Parchetul de pe linga Judecatoria Galati. Cei care nu au depus reclamatii impotriva conducerii Minerva pot inainta o plingere scrisa in nume personal direct Parchetului din Galati, prin care sa ceara ca acestea sa fie anexate dosarului in baza caruia este cercetat acest caz.
La Bacau, instanta i-a achitat pe inculpati
In principalele orase in care cooperativa Minerva are sedii – Iasi, Bacau, Brasov, Galati, de exemplu – deponentii au deschis procese in instantele de judecata. Fiecare grup a procedat, insa, dupa cum s-a priceput, cei mai multi evitind sa angajze avocati, pentru ca astfel de servicii costa. De aceea, deponentii au inceput sa piarda procesele. Cazul de la Bacau este, astfel, relevant. Anul trecut, un grup de 12 de deponenti au despus plingere penala impotriva conducatorilor cooperativei Minerva si a agentiei sale din Bacau. Procesul s-a pornit la Judecatorie si a avut mai multe termene. Deponentii si-au sustinut singuri cauza: ei ii acuzau pe cei aproape 10 inculpati, inclusiv pe presedintele cooperativei, Daniel Mitrofan, de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune si gestiune frauduloasa. De asemenea, in ultima instanta ei au cerut ca aceasta cauza sa fie trimisa Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau.
Ce a constatat si ce a hotarit instanta? Partile varamate au depus diferite sume de bani la Cooperativa Minerva, incheind in acest sens contracte de depozit bancar. Cooperativa a avut, insa, probleme financiare si nu a mai facut platile la termene. Fapta, spune instanta, nu este de natura penala si nu se incadreaza ca "abuz de incredere". Abuz de incredere este numai atunci cind un depunator da in depozit unei persoane fizice o anumita moneda, bancnota sau mai multe, identificate prin numar, serie si alte elemente. Depozitarul se obliga sa restituie, la termen, exact aceleasi bancnote. Or, intre partile in cauza nu a intervenit o astfel de conventie, chiar daca banca s-a obligat sa restituie sumele si dobinzile aferente. Pe de alta parte, abuz de incredere poate savirsi numai o persoana fizica dar, in speta, deponentii au incheiat contracte doar cu o institutie, cooperativa. Refuzul de restituire la termen nu provine, deci, de la conducatorii ei, ci de la institutie. Pe aceste temeiuri, inculpatii au fost achitati. (Petru DONE)

Comentarii