Guvernul deschide usa pentru Rafo

marți, 26 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Guvernul deschide usa pentru Rafo

Directorul general al societatii Rafo Onesti, Toader Gaureanu, si liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, au avut ieri, 26 iunie, negocieri la Parlament, Ministerul Industriei si SNP Petrom in legatura cu repornirea rafinariei si cu perspectivele acesteia dupa doi ani si jumatate de nefunctionare si apropiata ei privatizare. Cei doi reprezintanti ai Rafo s-au intilnit cu vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, si cu presedintele Societatii Nationale a Petrolului Petrom, Ioan Popa. De asemenea, ei au avut intilniri la Ministerul Industriei si Resurselor si au obtinut de la ministrul Autoritatii pentru Privatizare – APAPS, Ovidiu Musetescu, o audienta pentru miine, la ora 10.
"Intilnirile si audientele promise sint rodul scrisorilor pe care le-am trimis simbata la presedintie, la primul-ministru si la APAPS – ne-a declarat Ion Marian. Un rol important l-au avut si aparitiile din presa, astfel incit ieri am si obtinut noi certitudini ca astazi Guvernul ar putea lua in discutie o nota cu mai multe probleme pentru Rafo. Avem deja confirmari ca aceasta nota a fost aprobata in principiu de premierul Adrian Nastase, de ministrul Industriilor si de APAPS".
Sindicatul Rafinorul a atras din nou atentia ca Guvernul tergiverseaza solutionarea problemei Rafo. Joia trecuta, Guvernul a aminat cu o saptamina, acordarea de garantii la aprovizionarea cu titei a rafinariei. "A trecut prea mult timp de cind «alimentam» salariatii cu informatii ca Rafo va fi sustinuta, repornita si integrata in structura de prelucare a petrolului din Romania – spunea liderul Ion Marian. Am facut-o in baza programului economic lansat de Partidul Social Democrat, cumulat cu un angajament politic pe aceasta tema. Dar am ajuns, dupa sase luni sub actuala guvernare, sa nu mai avem explicatii fata de salariati privind repornirea rafinariei si parca sintem convinsi ca Rafo este destinata, efectiv, sa moara". Salariatii cred ca si lansarea anuntului de privatizare a Rafo, in forma in care a fost conceput, arata ca rafinaria nu are nici acum sanse la privatizare, dupa alte cinci incercari similare. Liderii sindicatului se tem ca acestea vor fi din nou motive pentru actiuni de protest necontrolate sau chiar actiuni sindicale inerente starii de fapt.
Nota cu problemele Rafo – a mai precizat Ion Marian – cuprinde atit solutii pentru o colaborare a rafinariei din Onesti cu SNP Petrom, cit si conditiile in care ar trebui facuta privatizarea anuntata pentru inceputul lunii august. Se au in vedere, aici, in special datorile societatii si conditiile de esalonare a lor, pentru atragerea de investitori. Aceeasi nota supusa aprobarii Guvernului trebuie sa prevada acordarea de garantii ale statului in cazurile de aprovizionare cu titei, cu credite de la o banca straina, prin fostii parteneri ai Rafo, Glencore si Masefield, catre care aceasta are o datorie de circa 14 miliarde de dolari. (Petru DONE)

Comentarii