Liber la turbare

marți, 20 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Liber la turbare

Numai cinci bacauani care ar avea ghinionul sa fie muscati zilele acestea de ciini, pisici, sobolani, sau alte animale salbatice ar putea fi vaccinate impotriva turbarii. Singurul centru antirabic din judet, care functioneaza in sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean, a ramas fara vaccin antirabic, unicul tratament existent pentru profilaxia turbarii. Criza in pragul careia se afla centrul antirabic este cauzata de incetarea productiei de vaccin de catre Institutul Cantacuzino si de refuzul furnizorilor de produs strain de a mai aproviziona spitalul pe datorie.
De la inceputul anului,105 adulti si 40 de copii au cazut prada muscaturilor de ciini, toti fiind nevoiti sa urmeze o schema de tratament care dureaza trei luni. Sectia de Boli Contagioase se afla intr-o situatie inexplicabila cu atit mai mult cu cit serul antirabic, cel care se administreaza in primele ore de la muscatura, exista din belsug, dar efectul acestuia este nul daca nu se alatura si cinci doze de vaccin. Cele trei cutii cu vaccin frantuzesc pe care le mai are sectia de Boli Contagioase se vor epuiza vazind cu ochii, in conditiile in care zilnic, la usa cabinetului antirabic, bat intre 6 si 10 pacienti.
"Aprovizionarea cu vaccin antirabic nu este o problema care sa suporte aminare. Lipsa banilor pentru achitarea datoriilor poate conduce la drame ce nu mai pot fi reparate. In ultimele doua zile am primit deja doi pacienti suspecti de turbare, carora trebuie neaparat sa le administram vaccinul antirabic", declara dr. Valerica Stan, sefa sectiei de Boli Contagioase. Cei doi pacienti care se afla in pericol de a turba sint doi barbati din Vultureni si Valea Budului, ei cazind victime ale unor ciini care in ultima perioada au muscat foarte multi oameni si animale, semne ale turbarii. Cel mai grav caz este al ciobanului Andrei Daviduta, care a fost atacat de un ciine de la stina. Pentru ca stina se afla in apropierea unei paduri populate de vulpi, animale care transmit turbarea la ciini, omul plin de rani a fost declarat suspect de rabie.
In fata pericolului apropiat ca cel putin un bacauan sa turbeze, cadrele medicale din sectia Contagioase au incercat sa obtina fonduri pentru aprovizionarea cu vaccin atit de la Directia de Sanatate Publica (DSP), cit si de la administratia spitalului. Prima institutie contactata a raspuns ca aprovizionarea cu vaccin antirabic nu tine de sarcinile ei de serviciu. "Tratamentul impotriva turbarii nu este inclus in programele de sanatate si profilaxie pe care le finanteaza DSP-ul. Banii pentru serurile si vaccinurile antirabice trebuie platiti de spitalul in cadrul caruia functioneaza centrul antirabic", spune dr. Anca Dancau, sefa compartimetului Epidemiologic din DSP. Pe moment, si directia spitalului are un motiv pentru care nu poate sa se aprovizioneze cu vaccin intr-o cantitate care sa puna la adapost populatia Bacaului pe o perioada indelungata. Cele peste 250 de milioane de lei, pe care le are de achitat spitalul catre Institutul Cantacuzino, si cele alte zeci de milioane catre furnizorul de vaccin frantuzesc greveaza asupra unei aprovizionari prompte, acestia cerind plata integrala a datoriei. Cum in spatele acestor datorii mai sta o povara de peste 50 de miliarde de lei, restanta totala a spitalului la medicamente, sansa ca aceasta sa fie platita curind este mica.
Ca de fiecare data cind banii de la asigurarile de sanatate nu ajung pentru toate nevoile pacientilor, bacauanii muscati de ciini vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar ca sa nu turbeze. Pretul din farmacii a unei doze de vaccin antirabic este de 200.000 de lei, in schema de tratament fiind incluse cinci astfel de doze. Bacauanii care nu au de unde scoate un milion de lei, au o singura sansa: ca animalul care i-a muscat sa nu fie turbat. (Cezara DUTA)

Comentarii