O caruta cu un cal bun costa cit o jumatate de masina

duminică, 29 august 2004, 23:00
3 MIN
 O caruta cu un cal bun costa cit o jumatate de masina

In tirgul de simbata de la Tescani, caii se vind rar. Dar, si cind se vind e zarva
mare. Pentru ca geambasii isi striga marfa virtos, aratind ca n-au adus caii la
tirg sa-i faca de rusine, ca altii, ci pentru ca nimeni nu mai au bidivii ca ai lor.
Dar si pentru ca un cal bun costa o avere, iar precupetul nu se da la mina
geambasului cu una, cu doua, ci intoarce marfa, la propriu, pe toate fetele, se
face ca asculta parerile cunoscatorilor (iar la Tescani sint destui cunoscatori!),
cauta cusur dupa cusur si striga la prieteni sa-l consilieze sau sa-i confirme
vreo parere. Vorba ceea: un cal nu se cumpara in fiecare zi! Insa zarva cea
mare se isca cu adevarat abia cind calul este pus la incercare, sa se vada clar
ce putere are. In tirgul de la Tescani „standul de probe” este pregatit oricind.
Doua bucati de beton, cit toate zilele de post din aceasta vara, sint ancorate
la streangurile bietului patruped, se da un bici si geambasii incep sa strige cit
ii tin bojocii. Daca pietrele se misca, se bate si palma. Daca nu, negocierile o
iau de la capat.
Zece milioane hamul si caruta
La Tescani, un cal bun face aproape cit o jumatate de Dacie. Caii buni au
ajuns si la 50 de milioane de lei, dar pentru altii negocierile scad pretul pina
15 milioane. Cine are de gind sa intre in rindul lumii cu un atelaj pe masura,
trebuie sa vina la tirg cu o alta caruta. De bani. Pentru ca una peste alta, tot
ce inseamna atelaj – caruta cu cal cu tot te ajunge intre 23 – 24 de milioane si
aproape 70 de milioane de lei. Daca ai inceput cu calul, trebuie sa stii ca un
ham cu destule insertii din PVC se vinde in tirg cu 2,8 milioane de lei, dar cu
patru milioane iei un ham din piele mirosind zdarvan a argaseala si doldora de
tinte si canafi. Calul are, insa, nevoie si de un capastru (pentru unii oameni
semn sigur de supusenie!), care ajunge la 250 – 300 de mii de lei. O zabala
pe care calul sa-si toceasca dintii face si ea 100.000 de lei, iar pana de lant –
un dispozitiv rudimentar dar indispensabil cu care poti priponi calul oriunde –
se vinde cu 50 – 100 de mii de lei. Calul se leaga la caruta cu streanguri, adica
lanturi de tragere (numai unul costa 100.000 de lei), iar streangurile se prind
de orcic – o bara de fier care pretuieste alte 100 – 150 de mii de lei.
Ai acum cal, ai accesorii de pus la ham, dar n-ai caruta. O caruta in tirgul de
simbata se vinde cu patru – cinci milioane de lei. Numai caruta, care de regula
este incaltata cu roti pe pneuri (sa fie hopul mai dulce!). Dar caruta fara cos e
ca un schelet dezbracat, asa ca mai pui un milion, un milion si jumatate si ai
luat si cosul.
Cinci sute de mii sa incalti calul
Poti pleca cu caruta ta la drum? Inca nu, pentru ca nu ai calul pregatit cum
scrie la carte. Adica nu l-ai potcovit, nu l-ai tesalat, nu l-ai periat. O potcoava
in tirgul de la Tescani ajunge acum la 30.000 de lei, cu 5.000 mai mult ca
acum o luna. Patru potcoave, 120.000 de lei. La potcovar te duci, insa, si cu
caielele pregatite. Numai una costa in tirg o mie sau doua mii de lei si ai
nevoie de 16 la un cal cu patru picioare, deci 16 – 30.000 de lei in total. Mai
nou, pentru ca potcoava sa fie mai rezistenta, carutasii cer la potcoave hacuri
– adaosuri din otel de rulment sau vidia. Trei bucati pe o potcoava fac, la un
mester bun, pina la 60.000 de lei. Ori patru, fac 240.000 de lei. Acum mai
ramine sa te tocmesti pentru manopera si, cu 100 de mii de lei, ai scapat. Cit
despre tesala si perie (sa fii mereu mindru de calul tau), ramine sa dai alti
30.000 de lei pentru prima si 50.000 pentru a doua – perie din material plastic,
pentru ca cele din par scurt si aspru nu se mai gasesc de pe vremea bunicilor.
Ai acum caruta ta. Hai la drum! Da un bici si pleaca, dar de unde bici?
Evident, tot de la negustori. Uite unul la poarta tirgului! Un bici face 40.000 de
lei. Bici frumos, cu sfichi din piele si canaf rosu, sa nu deoache lumea
mindrete de cal si carutas. Daca mai ai ceva prin buzunare, poti bea intii un
aldamas, la bufetele de ocazie de care tirgul nu duce lipsa. De-acum, drum
bun si sa nu simta agentul de circulatie damful de rachiu! (Petru DONE)

Comentarii