"Noi vrem paduri"

miercuri, 16 august 2000, 23:00
2 MIN
 "Noi vrem paduri"

Membrii Comisiei judetene pentru aplicarea legii fondului funciar au hotarit sa ia primele hotariri majore in privinta retrocedarii suprafetelor de padure din comunele de pe Valea Muntelui la inceputul lunii septembrie. In sedinta de ieri, 16 august, subprefectul Ioan Andone a cerut primarilor din aceste comune, precum si specialistilor implicati in rezolvarea problemei sa aduca pe 4 septembrie primele clarificari in noianul de cereri formulate de cei care solicita retrocedarea padurilor. Ioan Andone a precizat ca aplicarea prevederilor legale care se refera la fondul funciar si in special ale cunoscutei "legi Lupu" este deja intirziata. Din acest motiv si tensiunile sociale sint tot mai mari. Comisia judeteana a invocat, cel putin in ultimele doua sedinte, aparitia unor particularitati in aplicarea legii, pe care a promis sa le semnaleze Guvernului si Parlamentului.
Taranii din Helegiu au venit la judet
Asa cum au promis, satenii din comuna Helegiu au venit ieri la Prefectura. Ei au format o deleagtie de 10 persoane, din care nu au lipsit primarul, viceprimarul si secretarul consiliului local, dar nici preotul din satul de centru. Desi nu au fost primiti de prefectul Adrian Mironescu, asa cum se asteptau, ei si-au trimis conducerea Primariei in sedinta Comisiei de fond funciar sa le sustina pasul. Aceasta a reamintit ca la Helegiu aplicarea legii este asteptata de ani de zile, dar si ca delictele silvice cresc, iar printre cei care incalca legea sint chiar padurarii. "Situatia este similara cu aceea de pe Valea Muntelui – a precizat Ioan Andone. Oamenii au titluri de proprietate pe categorii de teren care initial aveau o anume destinatie, suprafete acum impadurite. In aceste zone si tensiunile sint cele mai mari, de aceea am considerat ca trebuie sa incepem cu ele. Proprietarii trebuie sa-si constituie asociatii, catre care Romsilva poate retroceda padurea".
Se afiseaza primele liste la primarii
Primarii din comunele Asau, Agas, Brusturoasa si Palanca au reformulat ieri problemele cu care se confrunta. "Pe linga intirzierea aplicarii legii fondului finciar – a spus primarul Constantin Radulescu, din Asau -, pina nu se verifica activitatea proprietarilor de gatere nu se rezolva nimic. Padurea se taie ilegal si pe capete, numai noaptea. Nimeni nu controleaza, iar patronii fac ce vor". Primarii au si ei atributii de control asupra provenientei lemnului, dar ei spun ca cei platiti pentru a controla trebuie sa se implice mai mult. Singurii primari care au aplicat amenzi pentru asemenea delicte sint cei din Asau si din Dofteana. Rezolvarea situatiei ramine insa retrocedarea padurii proprietarilor de drept, care o si pot pazi mai bine. Prima conditie este crearea asociatiilor de proprietari si colaborarea cu organele silvice atestate. Pina atunci, comisia judeteana a indicat primarilor sa definitiveze anexele la lege, sa afiseze tabelele stabilite de comisiile locale, iar comisia judeteana sa stabileasca suprafata totala de retrocedat in fiecare comuna. Ulterior, comisiile locale vor parcela suprafetele, care vor fi validate tot de comisia judeteana. (Petru DONE)

Comentarii