Rafo la privatizare

vineri, 08 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Rafo la privatizare

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a anuntat vineri, 8 iunie, intentia de a privatiza societatea Rafo Onesti, una dintre cele cinci mari rafinarii de petrol din Romania. Pachetul de aproape 5 milioane de actiuni al societatii, care reprezinta 60% din totalul actiunilor si care apartine APAPS va fi vindut prin negociere, operatiune pentru care documentele finale ale investitorilor trebuie depuse pina pe 27 iulie. Documentele vor fi deschise pe 30 iulie in prezenta tuturor cumparatorilor potentiali. Este a sasea incercare de privatizare din partea statului la societatea Rafo Onesti, primele cinci fiind ratate desi de fiecare data au aparut investitori interesati de pachetul de actiuni.
Societatea are un capital social de 207,6 miliarde de lei si este considerata una dintre cele mai moderne rafinarii ale tarii, cu un indice de prelucrare aproapiat de rafinariile americane. Instalatiile de la Rafo au fost insa oprite acum aproape doi ani si jumatate si, cu toate promisiunile chiar din partea actualului Guvern, inca nu au fost repornite. Rafinaria a trecut, succesiv, prin mai multe etape de restructurare, in care a pierdut mai mult de 1.000 de salariati si dupa care mai are acum 2.600 de angajati. Pina in prezent, Rafo a acumulat insa mari datorii, de circa 4.000 de miliarde de lei, care i-au tinut pe innvestitori departe de ea. Pentru a fi atractiva la privatizare, atit rafinorii cit si guvernantii au incercat de mai multe ori sa gaseasca solutii pentru repornirea ei.
Pe de alta parte, directorul general al rafinariei, Toader Gaureanu, a opinat ca primele cinci incercari de privatizare ale Rafo au fost ele insele gresite din start. S-a incercat privatizarea dintr-odata, intr-o singura etapa, cu un singur investitor. "Investitorul era asteptat din afara, dar interesele unui agent care vrea sa cumpere o rafinarie sint foarte legate de mediul economic in care opereaza aceasta – a spus Gaureanu. De aceea, am facut o propunere locala, aproape personala: sa se initieze un proces de privatizare cu agenti economici din zona, care la rindul lor, ca agenti privati, ca proprietari ai pachetului majoritar de actiuni, sa mearga ulterior si sa dezvolte actionariatul rafinariei, sa caute de pe aceasta pozitie, mult mai activa decit a unui functionar din APAPS, parteneri seriosi cu care sa faca afaceri cu petrol si produse petroliere".
Actiunile Rafo sint tranzactionate la Bura de Valori Bucuresti. Valoarea nominala a actiunii este de 25.000 de lei, insa pe piata aceasta a ajuns, la ultima tranzactionare, din 30 mai, la numai 3.500 de lei, fata de un maxim atins in aprilie 1998, de 13.067 de lei. APAPS nu precizeaza, in anuntul de privatizare, de la ce nivel de pret va incepe negocierea cu investitorii, insa sigur acesta va fi in functie si de datoriile pe care le are rafinaria. Altfel, Rafo pare atractiva prin capacitatea de prelucrare, de 3,6 milioane de tone de titei pe an, prin piata pe care o are, in Moldova, nordul Transilvaniei, Ucraina si Republica Moldova. Pina in prezent nu s-a vehiculat nici un nume concret al vreunui cumparator amator de Rafo, insa Guvernul Republicii Moldova a facut, totusi, recent, o declaratie de intentie in aces sens si mai circula zvonuri ca exista investitori amatori chiar din Romania si chiar din judetul Bacau.
Ceilalti actionari ai Rafo Onesti sint SIF Moldova, cu 11,6% din actiuni, un grup de persoane fizice cu 15,5% la un loc, un grup de persoane juridice cu mai mult de 7,5% si SIF Oltenia cu peste 5% din actiuni. Pentru participarea la negociere, potentialii cumparatori trebuie sa mai plateasca 90 de milioane de lei pentru dosarul de prezentare si aproape 25 de miliarde de lei garantia de participare. (Petru DONE)

Comentarii