S-a aprobat strategia de privatizare pentru Carom

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 S-a aprobat strategia de privatizare pentru Carom

Fondul Proprietatii de Stat a fost mandatat sa scoata la privatizare pachetele de actiuni pe care le detine la 18 dintre societatile cuprinse in programul PSAL. Din acest lot de intreprinderi face parte si Carom Onesti, societate care a fost cuprinsa acum un an in programul PSAL de privatizare sau lichidare prin intermediul unei banci internationale sau a unui grup financiar puternic, cu ajutorul Bancii Mondiale. Pina acum au fost derulate mai multe etape – si acestea cu unele intirzieri -, in urma carora pentru societatea Carom au fost desemnati drept agenti de privatizare Societe Generale Pays Emergents din Paris, BRD – Group Societe Generale si Central Europe Trust Romania. Prima din acest grup de societati care acorda servicii de consultanta pentru privatizarea intreprinderilor in grupuri este considerata lider, celelate multumindu-se cu pozitia de membru.
Pina la sfirsitul anului, grupurile financiare asteapta sa apara investitorii pentru toate cele 64 de intreprinderi din programul PSAL. Cel putin pentru Carom aceasta pare greu de realizat acum. Nu mai departe de luna mai, s-a derulat ultima tentativa a FPS cu acelasi scop, fara succes.
De aceasta data, pentru cele 18 societati din lotul FPS au fost aprobate strategiile de privatizare. Totodata, ele au fost scutite de plata penalitatilor si/sau a majorarilor de intirziere catre creditorii bugetari si li s-au esalonat obligatiile restante. In aceste conditii se spera ca investitorii sa fie mult mai tentati sa se hotarasca pentru una dinte cele 18 intreprinderi.
Prima parte a acestui an – conform datelor din bilanturile facute publice – s-a incheiat negativ pentru Carom. La o cifra de afaceri de 253 de miliarde de lei, societatea a avut un profit zero si pierderi de 101,6 miliarde de lei. De asemenea, la aceeasi data erau raportate datorii de 698,3 miliarde de lei. Carom are acum circa 2.200 de salariati si se lupta sa supravietuiasca intr-o conjunctura economica tot mai nefavorabila din multe puncte de vedere. (Petru DONE)

Comentarii