Se pregatesc primele promotii de arendasi

luni, 13 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Se pregatesc primele promotii de arendasi

La Oficiul pentru Consultanta Agricola Bacau a luat sfirsit primul curs pentru pregatirea profesionala a fermierilor legumicultori. Cursul a fost absolvit de 15 participanti, a caror medie de virsta nu trece de 30 de ani. "Cursantii – ne-a informat Lucretia Goleanu, sefa Departamentului invatamint al Agentiai Nationale pentru Consultanta Agricola de pe linga Ministerul Agriculturii – au beneficiat de pregatire teoretica in domenii adiacente profesiei de agriucultor, dar si de ore de practica sub indrumarea cercetatoarei Silvica Ambarus de la Statiunea de Cercetari Legumicole Bacau".
Cursul de legumicultori va fi urmat de unul pentru zootehnisti, organizat in zona Onesti, si de unul pentru viticultori, la Stanisesti sau Dealu Morii. In urma acestor cursuri – a precizat Lucetia Goleanu – absolventii primesc certificate de calificare, echivalente cu certificatele de studii in scolile profesionale, care permit absolventilor sa-si continue afacerile pe care le-au inceput sau sa inceapa noi afaceri in agricultura. "Am deja o asociatie familiala – ne-a declarat unul dintre cursanti, Constantin Bujor, din Horgesti. In doi ani am achizitionat doua tractoare, o combina si diferite utilaje. In zona noastra, sectiile de mecanizare au fost desfiintate. Eu pot lucra acum circa 100 de hectare in arenda si am de gind sa extind afacerea si in legumicultura, de unde se poate obtine un profit mai bun". Mai tinar, dar la fel de ambitios, Silviu Corlade, din comuna Traian, se afla la inceputul unor proiecte asemanatoare: "De citiva ani ma gindesc la o reconversie profesionala. Am fost tipograf, o meserie in care greu mai gasesti de lucru. As vrea sa achizitionez ceva utilaje agricole si sa dau drumul unei afaceri pe care o sper profitabila".
Prezent la examenul de absolvire al fermierilor bacauani, doctorul Mihail Mihalache, director al ANCA, a apreciat calitatea cursurilor organizate de Oficiul judetean pentru Consultanata Agricola si a facut precizarea ca asemena cursui sint adaptate specificului zonal si nevoilor de pregatire existente aici. "Cursurile sint gratuite – a precizat Mihail Mihalache – si constituie o strategie a agentiei noastre, prin care trimitem pachete de informatii fermierilor. Avem si colaboratori din strainatate, care au ajuns si la Bacau, si care vin cu informatii din zone mult mai dezvoltate tehnologic". (Petru DONE)

Comentarii