Taxa pe boboc

luni, 22 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Taxa pe boboc

Liceele bacauane par a nu scapa nici un prilej de a mai scoate niscaiva bani din buzunarul elevilor, fie ei "veterani" sau "boboci". Sub permanentul leit-motiv al lipsei de fonduri, completat cu decizii ale Comitetului de Parinti sau ale Consiliilor de Administratie, conducerile unor licee inventeaza tot felul de taxe, doar-doar mai cistiga un ban. Ultima gaselnita se numeste "taxa de inscriere la liceu" si variaza intre 15.000 si 150.000 de lei, in functie de marinimia fiecarui consiliu sau comitet. Interesant este faptul ca taxa este practicata doar de liceele considerate "de frunte", singura exceptie din categoria fostelor licee industriale venind dinspre Liceul "Letea". Cum Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" si Grupul Scolar "N.V. Karpen" au intrat de mult in rindul liceelor cautate de absolventii de gimnaziu, conducerile scolilor respective au luat decizia sa instituie taxa. Pe de alta parte, si printre liceele bune exista exceptii, Liceul "Mihai Eminescu" formind, alaturi de Grupurile Scolare "Henri Coanda", "Dumitru Mangeron" si cel de Chimie, categoria scolilor care nu percep taxa de inscriere.
Topul liceelor care au instaurat taxa cu pricina este condus, de departe, de Grupul Scolar "N. V. Karpen", care cere fiecarui elev admis la liceu cite 150.000 de lei. Cum fostul liceu industrial nr. 3 are, anul acesta, 280 de locuri in calsa a IX-a, rezulta ca, numai de pe urma taxelor de inscriere, scoala cistiga 42 de milioane de lei. O suma pe care profesorul Mihai Vasiliu, director adjunct al Liceului "Karpen", o considera corecta pentru cheltuielile pe care le are scoala. "Valoarea taxei de inscriere acopera cheltuielile pe care scoala le face, pe parcursul celor patru ani de liceu, pentru fiecare elev in parte. Multi dintre elevii nostri nu sint din judetul Bacau si, daca ar fi sa iau numai banii cheltuti pe corespondenta pe care o tinem cu parintii, tot am obtine o suma importanta", a explicat directorul adjunct Vasiliu.
Colegiul National "Gheorghe Vranceanu", Liceul Economic si Grupul Scolar "Letea" au fixat o taxa de inscriere de 50.000 de lei. Daca profesorul Francisc Cosa, directorul Colegiului "Vranceanu", ne-a declarat ca "taxa a fost fixata de catre Comitetul de Parinti si acopera cheltuielile cu multiplicarea tipizatelor de inscriere", profesorul Ion Popescu, directorul Liceului Economic, a avut o motivatie inedita. "Banii strinsi vor fi folositi pentru curatenie, pentru ca anul acesta primaria nu ne mai da nimic, atit timp cit ne face centrala. Nu e de ajuns, dar ceva, ceva tot se aduna", ne-a declarat directorul Popescu.
Cit priveste Liceul "Letea", o secretara suficient de tifnoasa ne-a explicat ca "taxa acopera costul formularelor de inscriere. Ea a fost stabilita de Consiliul de Administratie al liceului si nu stiu daca trebuie sa justific in fata dumneavoastra de ce Consiliul a luat aceasta decizie". Mai mult, aceeasi secretara ne-a lasat sa intelegem ca nu e loc de eventuale reduceri sau scutiri de taxa, chiar daca "Letea" e unul dintre liceele frecventat de elevi care provin, cu precadere, din familii destul de sarace.
In schimb, Colegiul "Vranceanu" si Liceul Economic au prevazut si scutiri de taxa pentru elevii cadrelor didactice, cei care mai au frati sau surori in acelasi liceu sau cei care provin din familii nevoiase. In cee ce le priveste celelalte doua colegii nationale din oras, acestea au fixat taxe de inscriere mult mai "umane". Colegiul National "Ferdinand I" le cere elevilor cite 15.000 de lei, dintre care 5.000 de lei pentru formularul tipizat de inscriere si 10.000 de lei pentru brosura de prezentare a liceului si a materiilor optinale, in timp ce Colegiul National "Vasile Alecsandri" percepe bobocilor cite 20.000 de lei. Cei de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" s-au oprit la o taxa de inscriere de 25.000 de lei, bani pentru care elevii primesc o brosura de prezentare a scolii si revista "Stiinta si tehnologie", editata tot de liceu. "Taxa nu este obligatorie, insa le spunem celor care vin sa se inscrie ca materialele le vor folosi in cursul anului scolar", ne-a declarat profesorul Gheorghe Florea, director adjunct al Colegiului "Saligny".
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) priveste inovatia numita "taxa de inscriere la liceu" cu rezerve destul de mari. Inspectorul general adjunct Ana Marchis spune ca "taxa nu e ilegala, dar nu mi se pare normala. O valoare de 10 – 15.000 de lei nu mi se pare exagerata, date fiind cheltuielile pe care scolile le fac cu hirtia pentru tipizate si tonerul de la xerox. Totusi, 50.000 mi se pare mult". In conditiile in care liceele au autonomie si nu putini directori au tendinte de "suveranitate", opiniile adjunctei ISJ risca insa sa ramina doar bune intentii. (Eduard CUCU)

Comentarii