Ramine cum am stabilit

marți, 12 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Ramine cum am stabilit

Lantul de rubedenii de pe traseul Consiliul Judetean – Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP) – SC Transporturi Auto SA, prin care miliarde lei anual intrau in conturile familiei Contac, pare sa fie imun la noua ordonanta de Guvern, prin care alesilor locali si functionarilor publici li se interzice sa faca afaceri cu institutiile la care lucreaza. Dupa ce juristii Prefecturii si aproape toti liderii locali ai PSD au interpretat in favoarea lui Constantin Contac respectivul act normativ, un tratament asemanator este aplicat si in cazul fiului acestuia, Liviu Contac.
Acesta este director general al DJDP, institutie care are in derulare contracte in valoare de circa 20 miliarde lei cu SC Transporturi Auto SA (SC TA SA), firma al carei actionar principal este Constantin Contac, vicepresedintele CJ. Dupa cum v-am mai informat, actul normativ adoptat de Executiv prevede ca societatile comerciale la care alesii locali sint actionari nu au dreptul sa incheie contracte cu institutiile din administratia publica sau unitatile subordonate acestora. Liviu Contac nu este actionar si nici nu detine vreo functie de conducere la SC TA SA, numai ca ordonanta la care facem referire stabileste ca nici rudele pina la gradul doi inclusiv nu au voie prin societatile unde sint actionari sa semneze contracte cu aceste unitati, ori tatal sau detine aproximativ 70% din actiunile de la "Transporturi Auto". Mai mult decit atit, ordonanta Guvernului mai specifica si ca interdictiile de afaceri cu institutia la care activeaza se aplica si functionarilor publici si persoanelor incadrate cu contract de munca in respectiva unitate, ori Liviu Contac tocmai a obtinut atestatul de functionar public din partea CJ si a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
Cu toate acestea, ca si tatal sau, Liviu Contac va ramine, in continuare, in functia actuala. "Voi respecta aceasta ordonanta de urgenta, atita timp cit va fi in vigoare, pentru ca eu nu pot decit sa respect legile tarii", afirma directorul Contac. Aceasta nu inseamna insa ca el va demisiona din functia pe care o ocupa la DJDP. Liviu Contac considera ca DJDP nu este o unitate din categoria celor specificate in ordonanta ca apartinind Consiliului Judetean (adica regie sau societate comerciala), dar afirma ca, totusi, nu va mai incheia de acum inainte nici un contract cu "Transporturi Auto". De aceeasi parere este si Mihai Elvadeanu, directorul directiei juridice a Prefecturii. "Functionarii publici au, in cazul acestei ordonante, acelasi regim juridic ca si alesii locali, in sensul ca, de acum inainte, nu mai au voie sa incheie contracte cu societatile la care sint actionari sau detin functii de conducere", afirma Elvadeanu.
In ceea ce priveste contractele aflate in derulare intre DJDP si SC TA SA, care cuprind asfaltari in valoare de circa 20 miliarde lei, la care se adauga si activitatea de deszapezire, institutiile isi paseaza de la una la alta responsabilitatea reanalizarii acestor si, dupa caz, a rezilierii sau anularii, asa cum specifica ordonanta. Astfel, directorul directiei juridice a Prefecturii, institutie care trebuie, pina pe 12 februarie, sa emita prin prefect un ordin de constatare a posibilei incompatabilitati, crede ca DJDP SI SC TA SA sint unitatile care trebuie sa reanalizeze contractele, deoarece rezilierea acestora se poate face doar prin acordul partilor contractante. In schimb, Liviu Contac sustine exact contrariul. "Asupra contractelor in derulare nu decidem noi, ci Prefectura si Consiliul Judetean vor stabili situatia lor".
Aruncatul responsabilitatii in gradina celuilalt pare sa se intinda tocmai pina la Guvern. Contactat in legatura cu situatia prezentata, Aurel Cidin, functionar in cadrul directiei de coordonare a prefecturilor din Guvern, ne-a declarat: "Nu putem da relatii pentru o situatie pe care ne-o prezentati dupa perceptia dumneavoastra. Cel mai bine este sa va adresati Prefecturii sau, in scris, Ministerului Administratiei Publice".
Conducerea CJ a solicitat tuturor angajatilor din aparatul propriu, precum si unitatilor subordonate unde activeaza functionari publici sa isi definitive pozitia in cazul in care intra sub incidenta ordonantei. O astfel de cerere i-a fost trimisa si lui Liviu Contac. "Este o problema de specialitate juridica si, deocamdata, astept raspunsul sau. Cert este, la aceasta ora, ca domnul Contac (vicepresedintele CJ – n.r.) a declarat oficial ca nu mai incheie contracte cu unitatile subordonate Consiliului", afirma Ioan Aniculaese, presedintele CJ. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii