Armasarilor de la Rimnicelu le-au venit petitorii

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Armasarilor de la Rimnicelu le-au venit petitorii

La Depozitul de Armasari de la Rimnicelu a fost miercuri, 9 februarie, vinzoleala mare. Reprezentantii a patru judete, Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau s-au aflat acolo pentru a alege caii care sa-si faca "meseria" de masculi in zonele lor. Si, dupa traditie, ca sa-si laude "marfa", demonstrind ca animalele au fost bine ingrijite de-a lungul iernii, conducerea Depozitului a organizat un mic spectacol de echitatie. Au fost inhamate, la doua trasuri cochete, doua perechi de armasari vigurosi iar alti citiva, exemplare superbe, pline de nerv, au fost incalecati de angajati ai unitatii. Purtati la pas, la trap sau la galop, caii au incintat asistenta prin tinuta lor deosebita. In plus, vizitatorii au fost impresionati si de curatenia care domnea in grajduri.
Depozitul de Armasari Rimnicelu este una dintre cele 17 unitati de acest gen pe care Societatea Nationala "Cai de Rasa" le detine in toata tara. Acolo sint ingrijiti, in perioada rece a anului, cai de rasa incadrati ca "armasari de monta publica". Odata cu venirea primaverii, ei sint dati in custodie unor crescatori particulari care ii folosesc pentru insamintarea iepelor din zona. Actiunea este supervizata de Directiile Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (DJARZ) (fostele Oficii de Selectie si Reproductie) si de Primariile localitatilor de unde provin solicitantii cailor. Procedura de preluare a armasarilor nu este foarte complicata. Mai intii, DJARZ-urile verifica starea animalelor apoi solicita un numar de exemplare pentru judetele pe care le reprezinta, incheind un protocol cu Depozitul. Caii sint repartizati apoi noilor "stapini", care trebuie sa prezinte o recomandare din partea Primariilor lor, cum ca sint buni gospodari si ca detin grajd si teren arabil. Armasarii sint plecati la "treaba" in perioada 1 martie – 1 septembrie. In toata aceasta perioada, Depozitul are obligatia sa urmareasca starea lor si cite monte a executat fiecare. La rindul lui, custodele raspunde de integritatea calului pe care l-a luat in grija si are obligatia de a nu refuza nici un crescator din zona ce isi aduce iapa la monta. Custodele nu plateste nimic statului pentru calul luat in custodie si nici statul nu il ajuta cu nimic. Preluarea unui armasar este insa profitabila pentru ca, in general, el nu este folosit doar pentru monta ci si la munci agricole.
Miercuri s-au aflat la Depozitul de Armasari de la Rimnicelu directorii DJARZ-urilor din Braila, Vrancea si Ialomita, Buzaul fiind reprezentat de citiva crescatori particulari. Din cite se pare, anul acesta majoritatea armasarilor de la Rimnicelu va ajunge in judetul Vrancea. Depozitul detine 130 de cai, dintre care 19 au iernat la custozi. Din cele 111 exemplare disponibile, Vrancea a solicitat 60. "Judetul nostru e destul de putin mecanizat. Pe cai se pune inca mare baza. Numai in zona Panciu, care are arondate 26 de localitati, ne-ar trebui cel putin 40 de armasari", ne-a declarat Toader Mocanu, seful Centrului Teritorial de Ameliorare si Reproductie Panciu. Vrincenii au solicitat in special rasele semigreu si hutul, adaptate zonelor de munte.
Ialomita a cerut de la Rimnicelu doar 5 cai. "Trei semigrei si doi arabi", ne-a spus Clara Lazar, directorul DJARZ Ialomita.
Virgil Mihaila, directorul DJARZ Braila ne-a spus, la rindul sau, ca in judetul nostru vor ramine cam 30 de armasari, rasele semigreu, trapas si hutul. Ei vor merge in localitati ca Ciocile, Ianca, Galbenu sau Jirlau.
Armasarii de monta publica (AMP) sint exemplare deosebite care au rolul de a mentine si imbunatati zestrea genetica a cailor din Romania. Specialistii ne-au explicat ca, din 50 de minji, aproximativ 5 au posibilitatea de a ajunge la maturitate AMP. Cei mai sus pe ierarhie se afla insa armasarii de pepiniera. Din 5 AMP doar unul poate avea calitatile exceptionale ale unui pepinier. Pepinierii sint folositi pentru obtinerea exemplarelor de elita. (Florentin COMAN)

Comentarii