Braila – pe lista congelata a Termoelectricii

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Braila – pe lista congelata a Termoelectricii

"Termoelectrica" SA a taiat de la portie municipiul Braila in ceea ce priveste furnizarea agentului termic in acest sezon rece. Asta inseamna ca toti locatarii din blocurile racordate la magistrala de termoficare a orasului vor trece iarna cu emotii, chiar daca fac parte din asociatiile care sint indreptatite sa beneficieze de caldura. Pentru ca, desi cel putin momentan, sistemul functioneaza, el poate "pica" in plina iarna, din binecunoscutul motiv de tranzitie romaneasca: blocajul financiar. Adica, totul depinde de constiinta locatarilor – macar a celor care beneficiaza in prezent de apa calda si caldura – care ar trebui sa inteleaga sa-si achite, fara intirziere, obligatiile de la intretinere. Desigur, si ceilalti trebuie sa-si faca griji daca vor sa aiba, si ei, caldura in apartamente: tot ce au de facut este sa-si achite restantele. Pentru ca, in acest mod, tot braileanul poate avea caldura si apa calda la iarna. Sistemul este insa deosebit de fragil, iar furnizorii de agent termic chiar nu baga mina-n foc ca, fara bani, vor putea asigura toata iarna agentul termic.
"Termoelectrica" – Filiala Electrocentrale Braila – principalul producator si furnizor de agent termic pe timp de iarna – va ramine rece inca multa vreme de acum incolo, dupa cum decurg lucrurile. Conducerea acesteia a anuntat ca nu va incepe furnizarea agentului termic prin magistrala de termoficare – care alimenteaza circa 70% din totalul blocurilor din municipiu – pina cind "Aptercol" nu-si va plati facturile din iarna trecuta.
De altfel, Braila figureaza, alaturi de alte 14 orase din tara, pe lista neagra a "Termoelectrica", societatea fiind hotarita sa nu furnizeze agent termic acestor orase din cauza restantelor foarte vechi pe care le are de recuperat de la regiile revinzatoare de energie termica. Conducerea centrala a "Termoelectrica" a interzis cu desavirsire filialelor din aceste orase sa livreze agent termic.
"Avem de recuperat de la «Aptercol» aproape 18 miliarde. Din factura pe luna ianuarie 2000, regia mai are de achitat peste 6 miliarde, din 10 miliarde. Apoi, pentru februarie, trebuie sa primim 6,936 miliarde, pentru martie 4,591 miliarde si pe aprilie inca 41 de milioane. Pe unde s-a pornit furnizarea agentului termic, prin tara, s-a tinut cont ca datoriile regiilor sau societatilor revinzatoare sa nu fie mai vechi de luna aprilie. In Bucuresti, de exemplu, s-a inceput furnizarea, timid, sub forma de probe la cald, ei fiind cu incasarile la nivelul lunii martie. La Arad, Timisoara si Ploiesti s-a pornit din plin furnizarea, dar aceste orase sint cu plata fie in avans – cazul Aradului – fie la luna septembrie – cazul celorlalte doua orase. La Pitesti au inceput probele, dar filiala se afla cu incasarile la nivelul lunii mai, si numai pentru apa calda. La Braila, in situatia actuala a achitarii facturilor, nici nu se poate pune problema inceperii furnizarii agentului termic", ne-a declarat, ieri, Viorel Cotiga, directorul general al "Termoelectrica" – Braila.
Viorel Cotiga a aratat ca pentru aceasta este nevoie de doua conditii principale: "Aptercol" sa ceara agent termic si, apoi, conducerea centrala a "Termoelectrica" SA sa si aprobe inceperea furnizarii.
Insa, oricum ar sta lucrurile, problema este ca intre "Termoelectrica" Braila si RA "Aptercol" nu exista, in acest moment, un contract de furnizare. "Nu avem incheiat un contract cu regia pentru ca «Aptercol» nu si-a respectat, in primul rind, contractul anterior. Mai mult, nu a respectat nici macar graficul de reesalonare a platii datoriilor, asa cum fusese el convenit de ambele parti", a aratat sursa citata. Conform intelegerii, "Aptercol" trebuia sa achite pina in aceasta luna intreaga datorie. Platile se efectueaza, insa, intr-un ritm extrem de scazut fata de cel convenit. Pe luna octombrie, pina acum "Aptercol" a achitat catre "Termoelectrica" Braila doar 1,2 miliarde lei. "In acest ritm o sa ne apuce iarna cealalta. In atari conditii, nu se prea intrezareste vreo speranta pentru inceperea furnizarii agentului termic de catre noi", spune directorul general al "Termoelectrica" Braila.
Combustibil – ioc!
Pe de alta parte, sursa citata a precizat ca stocul de combustibil al Electrocentralei de la Chiscani este zero. "Pacura nu avem deloc, iar despre gaz metan nu se poate discuta." Electrocentrala functioneaza acum cu doua grupuri, alimentate cu gaz, dar doar pentru ca este nevoie de producerea energiei electrice, in compensarea celei ce ar fi trebuit produsa de Centrala Nucleara de la Cernavoda, inchisa temporar. In acest context, "Distrigaz" furnizeaza Electrocentralei de la Chiscani o cota de circa 100.000 mc/ora, dar numai pentru ca este nevoie de energie electrica in Sistemul Energetic National. Pentru producerea si de energie termica ar mai fi nevoie de inca 300 mc/ora pentru fiecare Gigacalorie/ora si nici nu poate fi vorba acum de o suplimentare a cotei de gaze pentru producerea de agent termic. "Ideea conform careia, daca tot producem energie electrica, rezulta o cantitate reziduala de apa calda pe care noi o aruncam si ca am putea-o furniza prin magistrala e o simpla poveste. Aceasta apa reziduala e neinsemnata cantitativ. Pentru producerea de energie termica e nevoie de o cota suplimentara de gaz", a precizat directorul Viorel Cotiga.
"Aptercol" nu-si face probleme, deocamdata
Mihai Chirita, directorul general al RA "Aptercol", nu-si face probleme, deocamdata, cu privire la asigurarea intregului necesar de agent termic pentru populatie. "CET SA poate asigura necesarul de agent termic atit pentru furnizarea de apa calda cit si de caldura. In conditii normale de functionare, CET are capacitatea de a produce si livra suficient agent termic. Acum nu pot sa stiu exact ce va fi mai tirziu, dar totul depinde si de plata serviciilor de catre populatie. Noi, ce incasam, achitam furnizorilor, pentru ca si acestia, mai departe, sa-si poata plati combustibilul. Eu consider ca, deocamdata, ne descurcam si fara «Termoelectrica»", a precizat directorul RA "Aptercol".
CET SA – singura sursa
De cealalta parte, Adrian Constantin, managerul SC CET SA, da asigurari ca societatea are capacitatea sa indestuleze orasul cu agent termic.
"Puterea noastra este de 2 x 85 Gcal/ora, ceea ce inseamna ca putem alimenta fara probleme intregul oras Braila si ar mai si ramine ceva. CET a fost «croit» sa poata asigura energia termica la parametrii optimi pentru intreaga retea de termoficare. Nicidecum nu ne bucuram ca am ramas singurii furnizori. Este in avantajul tuturor sa fim doua surse de alimentare a magistralei pentru ca atunci cind pica una, sa ramina cealalta."
Adrian Constantin spune ca intreaga situatie critica este cauzata de "acest cerc vicios al blocajului financiar".
"Populatia are de platit catre «Aptercol» regia catre noi, noi catre «Distrigaz» si ne invirtim in acest cerc la infinit. Fiecare da vina pe celalalt si, in acest mod, nu se mai ajunge nicaieri, niciodata. Noi am incercat sa rupem acest cerc vicios si, deocamdata, am reusit. Astfel, am convins «Distrigaz» Bucuresti ca e bine sa incepem sa furnizam agent termic pentru ca, daca nici noi nu mai furnizam, si cei care acum isi mai platesc obligatiile la intretinere s-ar fi ambitionat sa nu mai achite nimic. Acum, daca tot se funizeaza apa calda si caldura, speram ca oamenii isi vor plati serviciile si, astfel, vom putea furniza in continuare agent termic. Am convins «Distrigaz» Bucuresti sa experimentam, macar in octombrie, acest sistem, in speranta ca vom primi banii pentru energia termica livrata in aceasta luna si vom reusi, astfel, sa ne achitam si noi consumul de gaz. Acum, depinde si in ce masura «Aptercol» se pune de acord cu asociatiile. E clar ca, daca nu se plateste, nu se mai furnizeaza nimic. Eu n-am fost pe principiul de a nu se porni caldura, ci pe cel conform caruia, daca dai, incepi sa si primesti banii. Acum, ramine de vazut cit de bine inteleg oamenii sa plateasca. Inclusiv cei care acum nu au apa calda si caldura, pentru ca daca isi platesc restantele, vor beneficia si ei de aceste servicii. Totul depinde de locatari", a mai spus sursa citata. (Mircea DOAGA)

Comentarii