Brailenii ignora dreptul de asigurati

sâmbătă, 24 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Brailenii ignora dreptul de asigurati

Despre drepturile si indatoririle asiguratilor, populatia a fost informata pe indelete inca de la aparitia Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate. Conform legislatiei, fiecare cetatean se poate inscrie pe lista unui medic de familie, poate sa se prezinte periodic la controalele medicale, sa-si anunte medicul ori de cite ori apar modificari in starea de sanatate sau modificari legate de starea civila sau domiciliu, dar in primul rind, asiguratii trebuie sa intre in posesia carnetelor care le atesta calitatea de asigurat.
In momentul de fata, insa, doar 35% dintre braileni si-au ridicat carnetele de asigurati de la medicii de familie pe listele carora s-au inscris. Pentru a veni in ajutorul pacientilor lor, unii medici, din proprie initiativa au hotarit sa distribuie carnetele de asigurat la domiciliu, prin intermediul unui cadru medical. Cu alte cuvinte, in timp ce ar trebui sa acorde asistenta medicala la cabinet, in momentul de fata asstentele bat drumurile pe la adrese mai mult sau mai putin exacte, pentru a inmina asiguratilor carnetele fara de care acestia nu pot beneficia de asistenta medicala.
In acest sens, dr. Gheorghe Tudorache, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne-a spus ca asiguratii au indatorirea de a-si ridica de la medicii de familie carnetele de sanatate si sa anunte, in termen de 5 zile, atit la cabinet, cit si la CJAS, orice modificari apar in datele de identitate sau cele referitoare la incadrarea lor intr-o anume categorie de asigurat.
"Ne confruntam cu multe necazuri, intrucit asiguratii isi schimba numele prin casatorie sau divort, isi schimba domiciliul si nu mai sint de gasit. rezentarea la controalele medicale periodice este o indatorire a asiguratilor, cit si respectarea cu strictete a tratamentului si indicatiilor medicului curant.
La noi insa, multi dintre ei merg la spital si apoi se externeaza, fara sa mai urmeze nici un tratament. Aici intervin mai multe motive: lipsa banilor, faptul ca nu tin regim sau consuma bauturi alcoolice etc., dar la scurt timp acestia ajung din nou la spital si necesita tratamente de alte 10-15 milioane lei pentru ameliorarea starii de sanatate", a precizat dr. Tudorache.
Dincolo de obligatiile pe care le au, de a se prezenta la controalele medicale periodice, de a respecta tratamentul si indicatiile medicului curant asiguratii trebuie sa fie constienti ca, apelind la inscrierea pe lista unui anume medic, acesta devine automat cel mai apropiat prieten al sau in probleme de sanatate. In rigiditatea sa, legea prevede ca, daca asiguratul nu-si respecta indatoririle, medicul de familie are dreptul de a nu-i mai acorda persoanei respective asistenta medicala.
Pe de alta parte, asiguratii au dreptul de a-si schimba medicul de familie, daca apreciaza ca nu este multumit de serviciile sale, sau daca intervin schimbari care necesita acest lucru. In momentul de fata insa, doar 35% dintre bralenii care s-au inscris la un medic de familie si-au manifestat dorinta de a-i trece macar o data pragul cabinetului, pentru a-si ridica legitimatiile de asigurat.
Lipsa carnetului de asigurat atrage plata serviciilor medicale
Cei mai multi dintre brailenii care nu si-au ridicat carnetele de asigurat nu au inteles utilitatea acestuia decit in momentul in care a intervenit o problema grava in starea sanatatii lor.
"In cazul unei urgente medicale, fiecare pacient beneficiaza de asistenta indiferent daca auresau nu carnet de asigurat. Daca nu reprezinta insa un caz de urgenta, fiecare persoana isi plateste consultatia. Odata internata in spital o persoana fara carnet de asigurat, foarte greu se recupereaza banii pentru tratamentul acordat. Majoritatea acestor oameni sint pauperi, nu au de unde sa-si plateasca spitalizarea. Cazurile cele mai grave se intilnesc la accidentele rutiere, in urma carora foarte multe persoane se interneaza in spital. Bolnavii spun ca soferul este vinovat si ca acesta trebuie sa vina sa plateasca spitalizarea. Intre timp insa, partile se impaca, atit victima, cit si autorul accidentului se eschiveaza si nu mai platesc spitalizarea", am aflat de la dr. Gheorghe Tudorache.
Faptul ca au ignorat sa-si ridice pina acum carnetele de asigurat le-a creat multor concetateni probleme legate de anumite servicii medicale. Astfel, tait la internarea intr-un spital, cit si la transportul cu salvarea Serviciului Judetean de Ambulanta, nu putine au fost cazurile cind bolnavilor li s-a solicitat sa plateasca.
Pe moment, cei mai multi sint revoltati si arunca vina pe seama medicilor. Dr. Gheorghe Tudorache ne-a spus insa ca lucrurile depind tot de banalul carnet de asigurat. "Daca un bolnav a fost transportat cu salvarea la spital, a fost consultat si diagnosticat si nu are carnet de asigurat, pleaca acasa pe jos, daca nu este cazul de internare. Daca un bolnav este internat in spital, la externare sint situatii cind medicul – sef de sectie recomanda ca acesta sa fie transportat acasa cu salvarea, dar sint si cazuri cind nu se recomanda acest lucru. Daca bolnavul insista sa fie transportat cu salvarea, exista si aceasta posibilitate, dar contra-cost, calculindu-se pretul la numarul de kilometri parcursi", a precizat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
"Asiguratii au si drepturi"
Dupa aspectele prezentate mai sus s-ar putea crede ca, potrivit Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate, asiguratul are doar obligatii. Dincolo de indatorirea de a-si lua carnetul de asigurat de la medicul de familie, toate celelalte sint practic notiuni de bun-simt si de educatie sanitara.
Asiguratii au si drepturi: drepturi la servicii medicale, la medicamente si materiale sanitare, gratuitati pentru pensionari, veteranii de razboi sau eroii Revolutiei, asistenta medicala curativa la locul de munca etc.
Trebuie facuta precizarea ca unele servicii de sanatate nu se deconteaza de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In aceasta categorie se incadreaza serviciile de sanatate acordate in caz de risc profesional sau boli profesionale, care nu sint platite de CJAS, serviciile medicale de inalta performanta, stabilite prin normele de aplicare ale contractului cadru, unele servicii de asistenta stomatologica. Referitor la cea din urma categorie, la o lucrare protetica se plateste 60% de catre CJAS, iar diferenta de catre pacient, ceea ce demonstreaza ca sprijinul Casei este destul de ubstantial. Pentru a beneficia insa de toate drepturile pe care le au in calitate de asigurati, brailenii trebuie sa se prezinte in cel mai scurt timp la medicul de familie pentru a intra in posesia carnetelor de asigurat. In aceste conditii actul de asistenta medicala nu va mai fi afectat prin deplasarea cadrelor medii la domiciliul asiguratilor care de cele mai multe ori nu mai corespunde cu datele furnizate la inscrierea pe lista medicului de familie", a conchis dr. Tudorache. (Tudorita TARNITA)

Comentarii