CJAS a ramas fara director general

luni, 31 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 CJAS a ramas fara director general

Plecat recent din functia de director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate prin transfer la Directia de Sanatate Publica, dr. Petru-Pavel Ganciu considera ca a apelat la aceasta decizie datorita imposibilitatii unei colaborari cu conducerea legislativa a CJAS.
Precizind ca printre motivele plecarii de la Casa Judeteana de Asigurari "lipsa de colaborare reprezinta un argument suficient de solid" si ca modalitatea in care a apreciat implementarea reformei sanitare in Braila nu s-a desfasurat potrivit convingerilor initiale, dr. Ganciu ne-a declarat ca la Braila nu exista o respectare intru totul a regulamentelor si ordinelor primite de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. "Nu am constatat sa existe o aplicare corecta si legala, cum am gindit si inteles acele ordine. Faptul ca o mare parte din atributiile mele au fost preluate abuziv si am constatat existenta unui anume comportament din partea presedintelui si vicepresedintilor CJAS m-au determinat sa-mi schimb sfera de activitate."
In sustinerea afirmatiilor anterioare, dr. Petru-Pavel Ganciu a mai adaugat ca, pentru faptul ca activitatea CJAS trebuie sa fie numai in domeniul asigurarilor de sanatate, ea nu trebuie sa acopere politica de personal sau sa reprezinte o anumita configuratie care sa pigmenteze tot ce inseamna dispozitii si implicit, decizii. "Toate acestea ma fac sa ma gindesc la faptul ca locul meu nu este la CJAS, din moment ce aceasta face cu totul altceva decit ar trebui sa faca si, daca asa stau lucrurile, nu e corect", a precizat dr. Petru-Pavel Ganciu, oferindu-ne si un exemplu concret in acest sens.
"Am facut parte din Comisia paritara CJAS – Colegiul Medicilor privind finantarea dispensarelor care functioneaza in conditii grele si sint izolate si in momentul in care am spus ca din punct de vedere legal si normal ar trebui sa existe o anumita distantare a acestora, comisia nu a mai existat. Cei trei medici au fost inlocuiti de insusi presedintele CJAS, dr. Gheorghe Tudorache. Fara sa colaboreze cu Colegiul Medicilor, Consiliul de Administratie al CJAS a desemnat unele dispensare dupa criterii absolut personale. Desi comisia mixta trebuia sa discute dupa un material legal si sa voteze care sint acele dispensare, cind aceasta nu a mai existat, CJAS le-a dat anumitor dispensare o finantare particulara, adica numai la bugetul de practica, nicidecum la «per capita» si «per servicii»."
"Plecarea directorului general al CJAS nu a fost o noutate"
Despre plecarea dr. Ganciu de la conducerea CJAS, dr. Gheorghe Tudorache, presedintele acestei institutii, ne-a spus ca nu este o noutate.
"Stiam ca dr. Ganciu intentiona sa plece, intrucit la Casa sint unele reglementari in dezavantajul medicilor tineri, acestia neavind voie sa mai lucreze in specialitate. Nici macar nu ti se rezerva postul avut ca medic si nu ai dreptul sa practici medicina decit la cabinetul particular. La Directia de Sanatate Publica, dr. Ganciu este incadrat ca medic, dar poate sa-si pastreze si un numar de paturi in spital, continuind astfel sa profeseze", ne-a spus dr. Gheorghe Tudorache. Fata de acest aspect, dr. Petru-Pavel Ganciu ne-a confirmat ca legea nu permite ca un medic din conducerea Casei de Asigurari sa mai lucreze in spital. "Este un adevar pe care atit eu, cit si ceilalti colegi medici l-am acceptat din start. In tara insa, sint colegi care lucreaza bine in sistemul de asigurari, stiind ca nu mai pot practica decit ca activitate privata, dar sint in relatii bune, de colaborare cu presedintii si vicepresedintii caselor respective", sustine dr. Petru-Pavel Ganciu.
"In CJAS nu se lucreaza intr-o maniera legala si regulamentara"
Dupa spusele fostului director general, in ultima perioada CJAS Braila nu se mai bucura de privilegiul de a se numara printre primele institutii de acest fel din tara.
"Daca in lunile mai-iunie 1999 CJAS Braila se afla undeva in top, la inceputul acestui an am perceput senzatia – materializata de altfel si de nivel central – ca nu ne aflam acolo unde ar fi trebuit sa fim. Cert este ca in CJAS nu se lucreaza intr-o maniera legala si regulamentara", a precizat sursa citata.
Incercind sa aflam daca, dincolo de aceste aspecte nu sint la mijloc doar ambitii politice, care au generat starea tensionata din CJAS si care in ultima instanta au condus la plecarea prin transfer a directorului general, dr. Ganciu ne-a spus ca nu este corect sa primeze interesele politice, ci doar politica sanitara.
"Ar fi pacat daca este vorba doar de ambitii politice si cred ca, dispretul pe care il manifesta o anumita parte a CJAS fata de furnizorii de servicii ii va face pe medici sa inteleaga corect si exact de ce sint priviti asa cum sint si de ce sint plimbati cu zilele pentru unele lucruri care ar trebui sa se rezolve altfel, intr-o maniera corecta, regulamentar si civilizat." (Tudorita TARNITA)

Comentarii