CNAS – amenintata cu desfiintarea?

joi, 07 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 CNAS – amenintata cu desfiintarea?

In sedinta Biroului Executiv National din 6 septembrie a.c., Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR a analizat evolutia sistemului de asigurari de sanatate si, considerind ca trecerea acestora in gestiunea si administrarea Ministerului Finantelor sau a altei institutii de stat si eliminarea administrarii tripartite este un abuz, a declansat primele forme de protest.
In urma prezentarii situatiei existente la nivelul caselor de asigurari de sanatate, Biroul Executiv National al CSDR a inaintat astfel o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Emil Constantinescu, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor precum si primului ministru, solicitind sa fie luate toate masurile necesare pentru mentinerea cadrului legislativ actual.
Potrivit scrisorii deschise a CSDR, in prima etapa a reformei sistemului sanitar (1998), Ministerul Sanatatii a gestionat fondurile sistemului de asigurari de sanatate, colectate de la asigurati, pe care le-a predat CNAS cu un deficit de aproximativ 700 miliarde lei, bani care nu s-au intors in sistemul de asigurari de sanatate nici pina in prezent.
"Sistemul de asigurari sociale de sanatate a «imprumutat» Ministerul Sanatatii la jumatatea anului 1999 cu aproximativ 350 miliarde lei, pentru majorarea salariilor bugetare de acestea; a achitat in intervalul august-septembrie 1999 datoriile unitatilor sanitare finantate pina la 1.10.1999 de la bugetul de stat (Ministerul Sanatatii); a preluat de la Ministerul Sanatatii, la inceput partial si apoi aproape integral, functionarea programelor nationale de sanatate (TBC, SIDA, diabet, dializa, oncologie etc.) programe care trebuiau derulate si finantate de la bugetul de stat de catre Ministerul Sanatatii; a preluat, in iunie 2000, plata rezidentilor, stagiarilor si personalului din cercetare din reteaua sanitara, plati care trebuiau efectuate de organele de stat abilitate de la bugetul de stat; s-a implicat financiar in mod permanent in rezolvarea cazurilor sociale si a problematicii persoanelor cu handicap, fapt ce intra in competenta MMPS sau a altor foruri; a fost obligata sa depuna si sa deruleze fondurile colectate prin trezorerii, avind de la 1 ianuarie 2000 o dobinda de 10% pe an, dobinda care nu acopera decit 1/5 din rata inflatiei", se precizeaza in scrisoarea elaborata in urma cu doua zile la Bucuresti.
De asemenea, CSDR considera ca, datorita legislatiei existente, care ingreuneaza colectarea debitelor agentilor economici la fondul asigurarilor de sanatate, acestea depasesc in prezent suma de 6.000 miliarde lei.
Dumitru Sisu acuza
Ieri, Dumitru Sisu, vicepresedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ne-a spus ca trecerea sistemului de asigurari de sanatate in gestionarea si administrarea Ministerului Finantelor si eliminarea administrarii tripartite este, potrivit CSDR, un abuz care contravine procesului de integrare institutionala si legislativa a Romaniei in structurile europene.
"Pe 6 septembrie am participat la sedinta Biroului Executiv National al CSDR, ca reprezentant al Consiliului de Administratie al CJAS. Nu stiam initial absolut nimic despre o ordonanta de urgenta care se afla pe masa premierului, prin care urmeaza sa se desfiinteze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sa treaca in subordinea Ministerului de Finante, ca o directie. Prin aceasta ordonanta, dispare administrarea tripartita, stabilita prin lege pentru conducerea astfel de organisme. Modul de control al fondurilor publice dispare astfel complet. In urma discutiilor purtate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate am considerat ca se doreste ca suma de bani care a ramas la Ministerul Finantelor de anul trecut sa-si piarda urma, iar cei 5.000 miliarde lei care sint la ora actuala blocati abuziv de Ministerul Finantelor – bani care ar fi trebuit sa mearga in sanatate – sa poata fi deblocati numai de catre conducerea CNAS. La ora actuala insa, sint doua pozitii diferite: pe de o parte, ministrul Remes a spus clar ca acesti bani pot fi deblocati oricind, iar pe de alta parte, purtatorul de cuvint al ministgrului Finantelor a venit apoi cu precizarea ca, numai la rectificarea bugetului pot fi deblocati acesti bani de catre conducerea CNAS."
Potrivit afirmatiilor vice-presedintelui CJAS, Dumitru Sisu, acest lucru inseamna ca, in prezent, casele de asigurari nu au certitudinea ca mai exista cele 5.000 miliarde lei.
"In plus, de un an de zile, noi facem toate demersurile posibile ca banii, care sint pastrati in Trezorerie, sa beneficieze de o dobinda maxima, care sa ajunga la populatie. Este banul public, care este folosit de statul roman, in speta de catre Ministerul Finantelor, prin deturnare de fonduri, in diferite scopuri. Noi nu sintem de acord ca aceste fonduri de la populatie sa fie folosite pentru astuparea gaurilor negre sau pentru campania electorala", a precizat Sisu, adaugind ca un exemplar al scrisorii deschise a fost inaintat si Confederatiei Europene si Mondiale si ca situatia nou-creata va fi analizata de cei competenti.
"Sint bani gestionati prost de catre Guvernul Romaniei si se doreste sa li se piarda urma. De altfel, in prezent, si blocajul medicamentelor este artificial, un blocaj intretinut de catre Ministerul Sanatatii si de catre persoane care au tot interesul sa desfiinteze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca banii respectivi sa nu mai poata fi gestionati si sa nu mai poata fi urmarit modul de cheltuire a lor", a conchis Dumitru Sisu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii