Copiii infestati cu virusul HIV sint dati afara din scolile brailene

vineri, 06 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Copiii infestati cu virusul HIV sint dati afara din scolile brailene

Majoritatea copiilor infectati cu virusul HIV au virste cuprinse intre 10 si 12 ani si sint raspinditi in diverse centre de plasament sau sint internati la Neuropsihiatrie Infantila, dar exista si copii care frecventeaza cursurile unitatilor de invatamint din oras. Pentru acestia, aflati in diferite stadii ale bolii, dorinta de a-si continua studiile alaturi de colegii de clasa a devenit un vis aproape imposibil, intrucit sint efectiv izolati de cei din jur datorita mentalitatii unora dintre parinti, a cadrelor didactice sau ale copiilor de aceeasi virsta. In aceste conditii, multi dintre copiii infectati cu HIV sint nevoiti sa se inscrie de la o scoala la alta si, in ultima instanta, sa nu-si mai declare boala.
"Nu intotdeauna scoala stie ca exista un copil infectat cu HIV, pentru ca au fost cazuri cind copiii au fost dati afara si au preferat sa nu mai anunte. In dispensarul scolar se stie de acesti copii, dar parintii acestora s-au plins de multe ori ca, in momentul in care spun despre boala copiilor, ei nu sint primiti la scoala", am aflat de la dr. Delia Rasnoveanu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
Potrivit sursei citate, la Braila nu sint cazuri de transmitere a bolii in familii si nici in colectivitate. HIV nu se transmite orizontal – prin joaca sau contact normal, ci prin contactul singe cu singe, mult mai greu decit transmiterea virusului de hepatita B.
In ceea ce priveste depistarea infectiei cu virusul HIV, dr. Delia Rasnoveanu ne-a spus ca multe din cazuri au pornit de la diverse afectiuni, printre care cele mai frecvente fiind formele de pneumonie mai severa.
"Tuberculoza este asociata des cu HIV si sint multi adulti purtatori de HIV fara sa stie, care sint depistati tardiv. Pentru HIV, adulti inseamna de la 13 ani in sus, intrucit se presupune ca de la aceasta virsta se poate incepe viata sexuala si transmiterea este mai mare. De retinut este faptul ca exista posibilitatea de testare la cerere, iar rezultatele sint confidentiale", am mai aflat de la dr. Delia Rasnoveanu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii