"Insula Mare a Brailei" SA a intrat in agonie

sâmbătă, 26 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 "Insula Mare a Brailei" SA a intrat in agonie

Societatea comerciala "Insula Mare a Brailei" SA se afla acum in situatia condamnatului la moarte care-si cunoaste deja sentinta si isi traieste cu lehamite ultimele zile din viata-i amarita. De citeva saptamini, sediul unitatii se afla sub asediul unui puhoi de angajati, trecuti in somaj temporar pe perioada de iarna, care stau cu ochii ca pe butelie pe usa casieriei, nadajduind sa-si primeasca salariile din lunile noiembrie si decembrie. Secretariatul este pazit cerberic de una si aceeasi domnisoara secretara care ii invita sever pe vizitatorii ce-i bat la usa sa astepte pe hol.
Actualul director al IMB, Truta Enea, este un personaj numit in functie de la Bucuresti, pe care putini braileni se pot lauda ca l-au vazut la fata. Pina acum vreo luna, sarcina conducerii efective a societatii parea cazuta in grija directorului economic, Gratiela Momescu. Pe urma, de cite ori am incercat sa o contactam, cel putin telefonic, primeam de la d-ra secretara urmatoarele variatiuni ale aceluiasi raspuns: "Nu e in localitate! Nu e in unitate! Nu e…."
Dupa atita lipsa, subordonatilor li s-a facut dor de sefa lor. "O sa sunam, dom’le, la emisiunea «Surprize, surprize", sa ne aranjeze o intilnire cu d-ra Momescu. Avem atitea sa ne spunem de cind nu ne-am vazut…", ne-a spus ieri unul dintre cei care semneaza "condica de prezenta" pe holurile sediului IMB de citeva saptamini si ceva.
Ultimul mohican al conducerii bietei societati a ramas, din cite am putut constata, directorul tehnic Liviu Titianu. Avind, prin natura functiei sale, datoria de a se ocupa de mersul lucrarilor agricole, Titianu isi petrece acum ziua de munca intr-un birou cu usa pichetata de zeci de oameni nervosi care-si revendica drepturile banesti. "Eu incerc sa-i ajut, atit cit pot", ne-a spus el. Acceptind cu oarecare retinere sa ne raspunda la intrebari, directorul tehnic ne-a precizat ca 600 dintre angajatii Insulei au fost trecuti in somaj temporar de la 1 ianuarie, pentru perioada rece in care lucrarile agricole sint reduse, si ca alti 700 de salariati sint inca mentinuti in activitate. "Astazi (ieri – n.n.) vom primi 490 de milioane lei, din care 393 milioane vor fi folosite pentru plata ultimelor restante pe luna noiembrie, iar cu restul se va incepe plata pe decembrie. Dar, pentru toata luna decembrie, cu salarii, prime de concediu si prime de sarbatori, sint necesari cam 5 miliarde lei. Inca se mai cauta surse de finantare pentru gasirea acestor bani", ne-a spus Liviu Titianu. El s-a aratat intelegator fata de disperarea celor din spatele usii sale, care isi pierd zilele pe acolo impinsi fiind de saracia ce-i sufoca, si considera indreptatita chiar si actionarea in justitie a unitatii de catre sindicat, pentru neplata salariilor restante.
In ce priveste continuarea activitatii pe cimp, directorul tehnic ne-a marturisit ca la ora actuala nu se fac araturi, tot fiindca nu sint bani. Cu chiu cu vai, asta toamna s-au semanat 14.800 ha cu griu, 6850 ha cu rapita si 1860 ha orz. Soarta acestor culturi nu se poate banui acum, cind IMB, cea mai mare exploatatie agricola din Europa de Est, asteapta cu resemnare concesionarea celor 60.000 ha de teren arabil care au facut-o cindva faimoasa.
Imediat ce au iesit din biroul directorului tehnic, reporterii nostri au fost inconjurati de oamenii avizi sa auda ceva noutati. Li s-a spus de cele 490 milioane care ar fi trebuit sa intre, dintr-un moment in altul, in casierie iar ei au dat din mina a lehamite, replicind ca li se promite asta de citeva saptamini. "Lasa ca stim noi ce-o sa facem. Luni o sa se lase cu scandal. Cu bacuri oprite si cu miting, sa vedem daca asta o sa le convina doamnelor si domnilor care nu ne baga acum in seama", ne-au spus disponibilizatii de la IMB, suparati pe soarta lor.
Asadar, luni, 28 februarie, la IMB s-ar putea sa se lase cu o noua razmerita. Probabil a zecea in ultimele douazeci de luni… (Florentin COMAN)

Comentarii