Romanii nu-si mai doresc copii

luni, 14 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Romanii nu-si mai doresc copii

In ultimii zece ani, situatia demografica din Romania inregistreaza un spor negativ, ca urmare a cresterii mortalitatii generale, a scaderii natalitatii si diminuarii sporului natural. Avind in vedere faptul ca sanatatea femeii si copilului, cit si protectia familiei reprezinta o componenta fundamentala asupra sanatatii generatiilor urmatoare, Ministerul Sanatatii si Familiei si-a extins sfera de activitate, de la protectia si promovarea sanatatii populatiei si crearea de strategii sanitare, la implicarea efectiva in domeniul sanatatii familiei. Prioritatile sistemului sanitar in acordarea de servicii medicale femeii, copilului si familiei sint legate atit de imbunatatirea starii de sanatate a acestora, cit si de educatia populatiei pentru o viata sanatoasa si prevenirea imbolnavirilor.
Potrivit statisticilor, cresterea mortalitatii generale de la 10,7 la mia de locuitori in 1989, la 12 la mia de locuitori in 1999, este un fenomen explicat prin scaderea conditiilor de viata si a eficientei serviciilor medicale. Scaderea natalitatii de la 16 la mia de locuitori, la 10,4, in intervalul de 10 ani, poate fi pusa pe seama liberalizarii avorturilor si a folosirii mijloacelor contraceptive, fapt ce a condus la diminuarea sporului natural, care a devenit negativ dupa 1992, cu un virf de minus in 1996, pentru ca, in 1999, sa fie un minus de 1,4 la mia de locuitori. Toate acestea au condus la scaderea numarului de copii si tineri, ponderea copiilor intre 0-14 ani scazind de la 26,7% in 1980, la 18,8% in 1999.
Un studiu asupra sanatatii reproducerii efectuat in 1999, pe un esantion cuprinzind femei si barbati cu virste cuprinse intre 15 si 49 ani, a relevat ca 99% din populatie a auzit de cel putin o metoda contraceptiva moderna, 55% stiu cum se foloseste un sterilet si aproape un sfert la suta din populatie foloseste metode contraceptive moderne. Potrivit statisticilor, peste jumatate (58%) dintre romani, fie casatoriti, fie in uniune consensuala, nu-si mai doresc copii, iar trei sferturi (72%) dintre ei doresc mai multe informatii despre metodele contraceptive moderne. Aceasta explica si scaderea ratei avortului (la mai putin de jumatate), in paralel cu cresterea clara a folosirii metodelor contraceptive moderne.
Dupa ’89, mortalitatea materna a scazut spectaculos, reducindu-se de aproximativ 8 ori. Aceasta este de 33 decese la 100.000 nou-nascuti vii, din care 16,20 decese apar ca urmare a avorturilor si 16,63, din cauze obstetrice.
Copiii sint mari consumatori de servicii medicale
Copiii reprezinta 28% din populatia tarii si, atit prin numar, cit si prin particularitatile de virsta, sint mari consumatori de servicii medicale, iar starea lor de sanatate depinde foarte mult de organizarea si calitatea serviciilor preventive.
Mortalitatea infantila, care reprezinta principalul indicator ce caracterizeaza starea de sanatate a copiilor, a scazut semnificativ in ultimele trei decenii: de la 49,4 la mie in 1970, la 26,9 la mie in 1989 si la 18,6 la mie in 1999.
Mortalitatea infantila la domiciliu se apropie de 30% din totalul cazurilor inregistrate si, potrivit datelor statistice, mortalitatea intre 1-4 ani traduce eficienta sau insuficienta masurilor de prevenire a principalelor cauze de deces. Ea inregistreaza o scadere lenta, dar continua in ultimii zece ani: 1,9 la mia de locuitori cu virste intre 1-4 ani, in 1990 si 1 la mie, in 1999. Mortalitatea cea mai ridicata se inregistreaza in mediul rural si se explica prin diferentele de asistenta medicala de urgenta, in adresabilitatea scazuta la servicii medicale, in nivelul mai scazut de educatie si prin lipsa mai mare de supraveghere a copiilor. Peste 40% din decesele inregistrate la virste cuprinse intre 1 si 4 ani se produc in spitale, avind drept principale cauze accidentele, urmate de boli ale aparatului respirator si tumori, ale caror preventie si tratament se dovedesc insuficiente.
Scade numarul cazurilor de SIDA la copii
Numarul cazurilor de SIDA diagnosticate la copii este in scadere, de la 400-500 de cazuri noi in fiecare an, intre 1991-1998, la 290 de cazuri inregistrate in 2000.
La data de 1 ianuarie 2001, in tara se inregistra un total de 9.763 cazuri cumulate de SIDA, iar principala cale de transmitere a infectiei cu HIV/SIDA este cea heterosexuala, la care se adauga, mai nou, si transmiterea prin folosirea in comun a seringilor, in cazul drogurilor injectabile.
In ceea ce priveste sifilisul, incidenta acestei boli era de 44,3 la o suta de mii de locuitori in anul 2000, iar rata acestuia este in crestere.
Asistenta medicala comunitara in cadrul Programului de relansare a reformei sanitare
Situatia sanatatii femeii, copilului si familiei poate fi imbunatatita, dar nu rezolvata in totalitate de reteaua medico-sanitara. Ea depinde, in primul rind, de educatia generala a populatiei si de educatia pentru o viata sanatoasa si prevenirea imbolnavirilor, de sanatatea mediului ambiant, fizic si comportamental, de contextul socio-economic si lupta impotriva infractionalitatii, care afecteaza in special sanatatea adolescentilor. Se includ, aici, traficul si consumul de droguri, prostitutia, abuzul si abandonul copiilor, delincventa juvenila, ceea ce conduce la abordarea problemelor de sanatate in interactiunea lor complexa cu alte fenomene socio-economice.
Pentru rezolvarea situatiei deficitare a starii de sanatate, fiecare ramura a medicinei urmeaza sa puna umarul in acordarea de servicii medicale femeii, copilului si familiei. Medicina primara isi propune, in acest sens, integrarea furnizarii serviciilor de sanatate a reproducerii in asistenta medicala, identificarea si urmarirea gravidelor si a nou-nascutului prin vizite la domiciliu, indiferent de statutul de asigurat, acordarea de servicii medicale persoanelor – cazuri sociale. De asemenea, se urmareste crearea unei retele de asistenta medicala comunitara, ca interfata intre serviciile medicale si cele sociale, pentru imbunatatirea starii de sanatate a grupurilor defavorizate si a persoanelor ce nu-si pot dovedi calitatea de asigurat.
Asistenta medicala de specialitate in domeniul sanatatii femeii, copilului si familiei se va concretiza prin regionalizarea asistentei obstetricale si neonatale si prin crearea de competente si supraspecializari pentru acordarea de servicii medicale care sa corespunda nevoilor actuale. In ceea ce priveste asistenta medicala de urgenta in domeniul sanatatii femeii si copilului, aceasta va urmari in primul rind cresterea eficientei raspunsului la urgente, mai ales in zonele rurale, dar si pregatirea specifica a cadrelor medii si superioare pentru situatiile de urgenta obstetricale si pediatrice. De asemenea, se are in vedere modernizarea sectiilor de terapie intensiva, neonatalogie, obstetrica, ginecologie si pediatrie, prin reamenajarea spatiilor de functionare si dotare cu echipament corespunzator.
Pentru rezolvarea situatiei deficitare a sanatatii comunitare, Ministerul Sanatatii si Familiei prevede infiintarea unei noi functii in asistenta comunitara – asistenta medicala comunitara -, cu sarcini de supraveghere, sarcini profilactice, cit si sarcini medicale curative limitate.
Toate aceste aspecte vor fi amplu dezbatute astazi, de factorii de decizie din sistemul sanitar brailean, in cadrul Programului privind relansarea reformei in domeniul sanatatii in judetul Braila, la intilnirea cu Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei. (Tudorita TARNITA)

Comentarii