Singuri pe lume

joi, 17 ianuarie 2002, 00:00
7 MIN
 Singuri pe lume

Anul trecut, in Maternitatea braileana au fost abandonati 40 de nou-nascuti, din totalul de 3.350 de nasteri inregistrate. Multi dintre cei parasiti de propriile mame imediat dupa nastere au fost transferati in leagane de copii, iar cei care prezentau diverse afectiuni au fost internati in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean. Acestora li s-au alaturat si alti copii abandonati in diverse locuri si care au fost internati de Salvare sau Politie, dar despre care nimeni nu stie aproape nimic. Dr. Virgil Costea, seful Sectiei de Pediatrie, ne-a spus, referitor la cei 12 copii aflati in Spitalul Judetean, ca nu pot fi externati din cauza ca nu sint declarati. "Acesti copii nu au identitate, iar pentru clarificarea acestei situatii, se recurge la procese care dureaza foarte mult, intrucit parintii nu sint de gasit. Unii dintre acesti copii au ajuns sa stea in spital aproape doi ani si, prin sederea indelungata, sint expusi la riscurile diverselor boli ale celorlalti copii internati. In plus, ocupa un loc in spital, iar cazarea, mincarea si medicatia acestora costa mult", ne-a spus dr. Virgil Costea, adaugind ca locul acestor copii nu este in spital si ca ar trebui asistati social pina la clarificarea situatiei. "In alte judete, aceasta problema s-a rezolvat, in sensul ca acesti copii primesc asistenta sociala de urgenta si sint ocrotiti. Spitalul nu este locul unde sa ramina cei 12 copii, intrucit riscul raminerii lor in sectie este foarte mare", a precizat seful Sectiei de Pediatrie.
In momentul de fata, in spital sint internati copii cu virste intre citeva luni si doi ani. Unii dintre ei au fost internati cu diverse patologii minore, dar au fost "uitati" in spital sau refuzati pur si simplu de catre cei care i-au adus. "In afara de copiii proveniti direct din Maternitate, sint si copii abandonati, gasiti pe strada, despre care nu stim nimic. Despre acestia din urma, nu avem suficiente date si nici nu prea avem de unde sa le obtinem. Daca nu sint declarati, daca nu exista un dosar care sa poata sa fie pus in discutie pentru accept, in cadrul Comisiei pentru Minori, nu se pot face prea multe pentru acesti copii, care trebuie sa fie ocrotiti social. Un baiat sta in spital de aproape doi ani, pentru ca nu este declarat, nu are identitate. Parintii nu sint de gasit, pentru ca multi dintre cei care ii aduc pe copii dau date si adrese false. Pe acesta l-a adus cineva care nu-i stia nici macar data nasterii. La cererea instantei, am stabilit virsta copilului cu ajutorul medicului legist", am aflat de la dr. Virgil Costea.
"Adus de la ferma Urleasca"
Micutul Marcel Moroianu este internat in Sectia de Pediatrie, din luna aprilie, anul 2000. Atunci, persoana care l-a internat a declarat ca mama copilului se numeste Roxana, iar tatal, Ferry si ca fusese adus de la ferma Urleasca. Cum nimeni nu s-a mai interesat de atunci de copil, cadrele sanitare ale Sectiei de Pediatrie s-au deplasat in satul Urleasca, pentru a-i gasi pe parinti. "Acolo sint 12 ferme, dar nimeni nu stia nimic despre copil", ne-au spus cei care au incercat sa descilceasca povestea copilului. Neavind data nasterii, ci numai virsta micutului la internare – un an si doua luni -, cei de la Sectia de Pediatrie au fost nevoiti sa apeleze la medicul legist, pentru a stabili data nasterii. Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului, procesul este pe rol din iulie 2001, iar baietelul este in continuare in sectia de Pediatrie, pentru nu se stie cita vreme.
"Tatal arestat, mama inconstienta"
Micuta Teodora Gheorghe din Valea Cinepii a implinit un an, in noiembrie 2001, si sta in spital din luna februarie, anul trecut. "Mama a venit cu fetita la spital si a spus ca nu are acte, ca merge sa-si faca actele de identitate, dar nu a mai revenit. Dupa citva timp, au venit bunicii din partea tatalui – familia Dinca – si au solicitat sa ia ei copilul, pentru a-l creste. I-am indrumat la Protectia Copilului, dar nu au mai venit sa se intereseze de atunci", am aflat de la asistentul-sef al sectiei.
Un baietel marisor, de aproape trei ani, a fost internat in spital, pe 15 decembrie 2001, de o matusa care a dat o adresa falsa: Braila, strada Eminescu, nr. 24, si care a spus ca parintii copilului sint arestati pe doi ani. "Femeia avea ca act doar o fila din buletinul de identitate al mamei, care avea specificat pe verso «arestat» si atit. Protectia Copilului nu a gasit certificatul de nastere al acestui copil, care ramine, in aceste conditii, tot in spital."
Surorile Vera, Ana-Maria si Elena Ciocan au fost internate de mama lor in spital, pe rind: una, pe 5 decembrie 2001 si celelalte, cu patru zile mai tirziu, copilele avind virste de 2 ani, 3 ani si, respectiv, 11 luni. Dupa ce a spus ca locuieste in Braila, strada Republicii 109 si ca sotul ei se afla in puscarie, mama a uitat de copii si nu s-a prezentat nici la Comisia de Ocrotire a Copiilor, motiv pentru care dosarul a fost aminat pentru o alta sedinta.
"Mama l-a vazut o singura data si a spus ca nu-l vrea"
Micutul Stefan Chiscaneanu a fost internat in Sectia de Pediatrie in luna august, anul trecut, pentru o stenoza ano-rectala. A fost operat si, in prezent, necesita ingrijire, in sensul ca trebuie pansat zilnic in zona abdomenului, unde are un orificiu ajutator. "Acest lucru se poate face foarte usor la domiciliu, dar mama nu-l vrea acasa. L-a luat o singura zi si l-a adus imediat inapoi in spital. L-a vazut o singura data si a spus ca nu-l vrea, ca merge sa faca tratament pentru a avea un alt copil", ne-au spus surse din cadrul sectiei.
O alta mama, cea a lui Traian Oancea din Spiru-Haret, s-a prezentat la spital cu baiatul pe 23 decembrie, anul trecut, si l-a lasat acolo, pentru simplul motiv ca nu are sot si nici unde sa stea. Pentru ea, spitalul este obligat sa-i ingrijeasca odrasla, pina isi va gasi o casa sau un alt sot.
"Nascut pe cimp"
Mustafa este un copil nascut pe cimp si transportat, ulterior, la Maternitate, impreuna cu mama. Aceasta, dupa ce s-a descotorosit de povara care ii incurcase existenta timp de noua luni, a prezentat ca act de identitate o legitimatie expirata.
"Mama este din Calarasi, strada Crisana, nr. 14. Am sunat la Politia din Calarasi si ni s-a spus ca, pe acea strada, s-au construit blocuri, deci mama nu este de gasit. Am inaintat o scrisoare si la Protectia Copilului din Calarasi, dar nici de acolo nu am obtinut nimic. Mustafa este un copil frumos, adus in spital pe 9 mai 2001, cind avea doar doua luni. Acum i-au iesit dintisorii, ne cunoaste, s-a obisnuit cu noi, dar nici el nu are acte de identitate", ne-au mai spus asistentele Sectiei de Pediatrie, care s-au atasat de baietelul abandonat.
La sfirsitul anului trecut, in spital au mai fost adusi trei copii, nascuti in luna decembrie si nedeclarati in Maternitate: Elena Baboi, din Braila, strada Plantelor, 24, si Cristi si Florentina Curte, din Insuratei. Pentru Cristi, mama s-a hotarit sa intocmeasca actele solicitate in vederea declararii copilului, dar Florentina nu are nici o sansa sa ajunga in familie, intrucit are o malformatie – gura de lup – si nu este acceptata de catre cea care i-a dat viata.
"Doar Politia poate rezolva cazurile copiilor fara identitate"
Pentru asistentii sociali ai Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, cazurile copiilor abandonati in spitalele brailene sint greu de rezolvat . Mai ales in situatia in care ei nu au date de identificare. Urmeaza efectuarea a zeci de anchete sociale la domiciliile pe care parintii acestora le-au declarat la internare dar si expedierea a zeci de adrese catre Politie si catre Directiile Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului din judetele limitrofe in vederea incercarii identificarii copiilor. Potrivit legilor in vigoare, intr-un centru de plasament nu poate ajunge un copil neidentificat. In aceste situatii, rezolvarea dosarelor dureaza foarte mult, uneori chiar ani de zile. Potrivit conducerii DGPDC Braila, sarcina de stabilire a identitatii copiilor abandonati in spitale revine juristilor institutiilor sus amintite. DGPDC Braila cunoaste situatia celor 12 copii abandonati in Spitalul Judetean, ba chiar o parte dintre acestea le-au rezolvat in cadrul sedintei din 10 ianuarie, cind au dispus internarea in Leaganul de copii a cinci dintre ei.
"O parte din cazuri le aveau deja in lucru asistentii nostri, stiam ca sint abandonati in Judetean. Am primit mai multe adrese din partea conducerii Spitalului prin care ni se solicita ajutorul si nu am intirziat sa le raspundem. S-au facut anchete si s-au propus unele masuri de protectie sociala. La ultima sedinta a Comisiei pentru Protectia Copilului s-a dispus deja tranferul unor copiii din spital in centrele de plasament. Singurele cazuri pe care nu le-am rezolvat sint cele ale copiilor neidentificati, pentru care asteptam ajutorul Politiei", a declarat Alecsandrina Broasca, director general al DGPDC Braila.
Desi singurul sprijin in solutionarea acestor cazuri este asteptat din partea Politiei, la solicitarea Spitalului, aceasta nu s-a implicat prea mult. In cazul copilului care sta in spital de doi ani de zile, Politia a demarat initial o ancheta, care, nici la aceasta data nu a fost finalizata. (Tudorita TARNITA, Gina P.)

Comentarii