Sperantele pentru bolnavii psihic vin din Germania

duminică, 03 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Sperantele pentru bolnavii psihic vin din Germania

Organizatia "Ajutorul Maltez", din Germania, este interesata de conditiile in care isi desfasoara activitatea Sectia de Psihiatrie a Spitalului "Sfintul Pantelimon" din Braila.
La invitatia organizatiei sus-mentionate, in perioada 1-14 iulie a.c. dr. Tiberiu Dobrescu, medic primar, seful Sectiei Psihiatrie I din Spitalul "Sfintul Pantelimon", a efectuat o vizita de informare in asezaminte pshiatrice si de ocrotire sociala ale Landului Turingia. "Vizita a fost intermediata de d-na Lucia Dumitru, membra a acestei organizatii non-profit si care, originara din orasul nostru, a pus mult suflet si si-a sacrificat mult timp in organizarea mai multor actiuni de sustinere si ajutorare a unor institutii medicale brailene", ne-a spus dr. Dobrescu.
Potrivit sursei citate, obiectivele vizitate se afla pe teritoriul fostei RDG, dar acolo, modelul si legislatia occidentala au fost implementate rapid. "Cu mult efort si sacrificiu, dupa zece ani, psihiatria din fost RDG s-a modernizat de o maniera uluitoare. Sectia de psihiatrie din noua Clinica Sophien Hufeland din Weimar, al carei medic sef de sectie este dr. Riceke, este o bijuterie arhitectonica si medicala, la standardele mileniului trei: robotizare, informatizare, conditii exceptionale pentru toate formele de terapie si psihoterapie. De asemenea, Serviciul de psihiatrie din Spitalul catolic «Sf. Nepomuk» din Erfurt, al carui medic sef – sectie este dr. R. Küstner, este o exemplificare perfecta a modului in care un spatiu respira traditie si istorie si poate fi integrat in circuitul unor activitati de asistenta psihiatrica de maxima modernitate", am aflat de la dr. Tiberiu Dobrescu.
In timpul vizitei sale in Germania, seful Sectiei de Psihiatrie din Braila a fost interesat si de alte asezaminte destinate ingrijirii bolnavilor psihici, dar care, la noi, nici macar nu au corespondent.
"Acolo exista centre de zi, camine pentru handicapati psihic, ateliere de munca protejate – domenii de asistenta sociala de mare interes oriunde in lume, dar care la noi practic nu exista. Din pacate, in Romania in general si in Braila in special, conditia de bolnav psihic inseamna acceptarea cu umilinta a saraciei, atit la nivelul calitatii vietii, cit si la nivelul asistentei medicale", a precizat dr. Tiberiu Dobrescu.
Si tot din pacate, la Braila, numarul celor care trec pragul sectiei de Psihiatrie este ingrijorator de mare.
Cele 180 de paturi ale sectiei au devenit insuficiente, bolnavii nu beneficiaza nici de alimentatie, nici de tratamentul corespunzator. Cei mai multi sint indrumati sa-si faca tratamentul la domiciliu si de citeva saptamini medicii au facut externari masive intrucit efectiv nu au ce le da bolnavilor.
Cei mai multi dintre brailenii care se adreseaza Sectiei de Psihiatrie prezinta o patologie generata de stres, de suprasolicitare, de nesiguranta a zilei de miine. Cu alte cuvinte, ei reprezinta cazuri sociale care, oriunde in lume sint analizate ca atare si implica inbteres pentru ca, asa dupa cum spune dr. Dobrescu, "Si acesti bolnavi sint oameni. La noi insa, grija fata de om lasa de dorit."
La Braila, nici un agent economic cu dare de mina nu s-a gindit sa investeasca in spitale. Nici o sponsorizare nu a indulcit ceaiul de dimineata al bolnavilor si nu a ingrosat supa-lunga de la prinz. Organizatia non-profit din Germania s-a gindit ca si romanii sint oameni si ca, la Braila, Sectia de Psihiatrie are nevoie de ajutor. (Tudorita TARNITA)

Comentarii