Tinara macinata de o boala extrem de rara

vineri, 15 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Tinara macinata de o boala extrem de rara

O tinara 24 de ani este afectata de o boala rara, a carei cauza nu este inca elucidata stiintific. Nicoleta Popa, din satul Constantinesti, comuna Rimnicelu, a fost operata zilele trecute de dr. Dragos Voicu la Spitalul Judetean Braila de calcinoza cutanata idiopatica universala, boala care consta in depunerea in piele a unor microcristale de calciu, care in timp formeaza adevarate tumori. Din statisticile de specialitate, acesta este al treilea caz de acest fel din tara, boala avind capacitatea de a deforma regiunile afectate ale corpului si de a le suprainfecta, ajungindu-se pina la amputatia partilor respective.
Despre boala inca necunoscuta care o macina de aproape doi ani de zile, Nicoleta Popa ne-a spus ca s-a instalat pur si simplu, fara a fi cauzata de ceva anume.
"In urma unei cazaturi, m-am lovit la genunchiul piciorului sting. La scurt timp, in acea zona au inceput sa apara umflaturi mici, care ma dureau din ce in ce mai tare. Initial, nu m-am prezentat la nici un medic, dar, in urma cu un an de zile, acelasi fel de umflaturi au inceput sa apara si la miini. Mi-au aparut la mina stinga, apoi la dreapta si durerile erau atit de cumplite, incit imi taiau respiratia. Durerile de la genunchi erau din ce in ce mai dese si aproape ca nu mai puteam sa indoi piciorul si abia atunci m-am prezentat la medic pentru a-mi spune ce am", am aflat de la Nicoleta Popa.
In urma cu aproape trei luni, tinara s-a adresat medicului chirurg Dragos Voicu de la Spitalul Judetean pentru a fi operata, la recomandarile medicului dermatolog. "Cind s-a prezentat la mine pentru o cura chirurgicala la recomandarea dr. Anghelache, medic dermatolog, tinara prezenta depuneri de calciu cu mai multe localizari, dar la genunchiul sting, la mina stinga si la cea dreapta depunerile erau vizibile. Pentru ca nu se cunosteau cauzele care au produs acele depuneri de calciu, i-am facut investigatiile necesare si am ajuns la concluzia ca era vorba despre o forma de boala, numita de specialisti idiopatica tocmai pentru ca nu i se cunosc cauzele. Cum cea mai jenanta localizare a bolii era la genunchiul sting si pacienta schiopata si avea piciorul in semiflexie (pe jumatate indoit) i-am redat functionalitatea genunchiului si am urmarit evolutia bolii timp de doua luni de zile", ne-a declarat dr. Dragos Voicu.
Marti, tinara a suportat o noua interventie chirurgicala. Umflaturile se intinsesera intre timp pe o suprafata mai mare din corp si dr. Dragos Voicu a operat-o la mina stinga pe o portiune mai mare decit cea in care se intervenise initial la genunchi.
Pina anul trecut, boala nu era cunoscuta in Romania
Despre evolutia bolii pacientei sale, medicul chirurg Dragos Voicu, ne-a spus ca, dintr-un motiv inca neelucidat stiintific, organismul tinerei depune in piele in zona dermului, calciu sub forma de microcristale, Acestea, in timp, formeaza adevarate tumori, care afecteaza regiunile respective si, daca se afla in preajma unor articulatii, tumorile pot da impotenta functionala a regiunii dureroase.
"In timp, tumorile fie se suprainfecteaza si se transforma intr-o fistula neplacuta, la suprafata fie fistuleaza in os sau in articulatii si atunci, singura solutie care se impune este amputatia", a precizat medicul chirurg.
Prin interventia chirurgicala pe care a suportat-o saptamina aceasta, la mina stinga, tinara si-a salvat de la amputatie degetul aratator. Despre operatia de la genunchi, Nicoleta Popa ne-a spus ca nu o mai deranjeaza si ca a inceput chiar sa indoaie genunchiul, dar se teme ca tumorile se vor extinde foarte rapid si in alte zone ale corpului.
Pina in decembrie anul trecut, boala de care este afectata Nicoleta Popa – calcinoza cutanata idiopatica universala – nu era practic cunoscuta de medicii din Romania.
"In decembrie 1999, am citit intr-o revista de specialitate pentru prima data despre existenta a doua cazuri de calcinoza cutanata, prezentate de dr. Doina Dumitrescu, medic chirug plastician la Spitalul Universitar din Bucuresti. Pentru a fi salvat restul miinii pacientului, s-a recurs la amputatia de deget", a precizat dr, Dragos Voicu, facind referire la primele doua cazuri deja cunoscute. Operatia efectuata la Braila, reprezinta practic cel de al treilea caz de acest fel din tara si a fost o reusita, in sensul ca Nicoleta Popa nu a fost nevoita sa suporte consecintele cele mai grave ale bolii, amputatia. (Tudorita TARNITA)

Comentarii