Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

vineri, 30.09.2016

Vraja cu argintul viu

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Despre vraji sau descintece, inca din cele mai vechi timpuri exista documente care atesta menirea acestora de a produce efecte miraculoase. Despre vrajile cu mercur, preotii spun ca acestea sint reale si ca, atita timp cit exista Dumnezeu, exista si diavolul si fortele malefice. Medicii sint insa de alta parere si sustin ca intoxicatiile cu mercur sau absorbtia crescuta a acestuia se produc indeosebi la persoanele care lucreaza sau au lucrat intr-un mediu cu noxe. Atit preotii, cit si medicii insa, apreciaza ca eliminarea mercurului nu trebuie facuta prin intermediul vrajitoarelor, care administreaza, in astfel de cazuri apa argintului sau alte modalitati de patrundere a mercurului in organism.
  "Descarcarea de mercur se face foarte usor"
  La Sectia de Boli Profesionale a Spitalului "Sfintul Pantelimon" sint inregistrate foarte putine intoxicatii cu mercur. Dupa cum am aflat de la dr. Viorel Lacrima, seful sectiei, doar 160 de persoane, care au lucrat la "Electroliza" in Combinat sint luate in evidenta Clinicii de boli profesionale Colentina. In realitate insa, numarul celor care au valori crescute de mercur in urina este mult mai mare.
  "Mai exista intoxicatii cu mercur la unitatile unde se lucreaza cu mercur la presa, la forja, unde mercurul se ia cu mina, dar multe persoane nu declara ca au intoxicatia cu mercur, de frica sa nu-si piarda locul de munca. Daca inainte de '89 au existat trei cazuri de deces prin intoxicatie cu mercur, dupa '90 nu a mai fost raportata nici o intoxicatie la Clinica de Boli Profesionale. Absorbtii crescute de mercur au fost, dar intre acestea si intoxicatiile cu mercur este o foarte mare diferenta", a precizat dr. Lacrima.
  Potrivit sursei citate, prima cale de absorbtie a mercurului in organism este cea respiratorie, stiindu-se ca, la 18 grade C mercurul incepe sa se evapore si poate fi absorbit pe cale respiratorie. In plus, mercurul poate patrunde in organism si prin tegumentele intacte, cutanat, calea digestiva fiind mai putin probabila, dar nu imposibila, dupa opinia specialistilor.
  "Depinde insa cit sta mercurul in stomac, dar in legatura cu mecanismul de actiune a acestuia asupra organismului se poate spune ca leziunile primare, care sa explice intoxicatiile cu mercur nu sint inca determinate si nu se stie aproape nimic despre perturbarile biochimice pe care le produce mercurul in organism", am aflat de la dr. Lacrima.
  Aproape zilnic, din ce in ce mai multe persoane care nu lucreaza in mediu cu mercur se prezinta la medic cu absorbtie crescuta de mercur. Dupa examenul clinic efectuat la Sectia de Boli Profesionale, sint indrumate catre laboratoarele de toxicologie pentru determinarea de mercur.
  "Descarcarea de mercur se face foarte usor, cu o internare de pina in zece zile, dar acesta se poate elimina si pe cale naturala, urmind un regim cu ceaiuri. Exista insa multe persoane care apeleaza la tot felul de babe care dau mercurul sub diferite pomezi: cu mercur introdus in margarina sau in seu de oaie, ung bolnavii pe picioare, impotriva durerilor reumatice, si in aceste conditii, mercurul se absoarbe prin tegumentele intacte. De retinut este faptul ca, dupa absorbtia mercurului in singe, el este imediat oxidat, ceea ce este foarte periculos. Sub forma de albuminat de mercur, se dizolva in grasimile singelui, care sint cea mai frecventa cale de depozitare si de acumulare a mercurului in creier, de unde se elimina foarte incet", ne-a spus seful Sectiei de Boli Profesionale.
  "Oamenii spun ca simt cum merge argintul in corp"
  Acumularea si depunerea mercurului in creier, de unde se elimina foarte incet da o simptomatologie foarte asemanatoare cu cea a bolilor psihice.
  Bolnavul are stari de instabilitate, dureri de cap, oboseala permanenta, ameteli, tulburari de somn. Se produce chiar o inversare a timpului de somn, bolnavul prezentind somnolenta diurna si insomnie noaptea. Cind valorile absorbtiei de mercur sint crescute, apar semnele caracteristice ale intoxicatiei cu mercur, manifestate printr-o tulburare psihica, de la un tremur al ploapelor si al miinilor pina la stari de anxietate; frica, timiditate, nesiguranta sau iritabilitate, aspecte care il fac pe omul bolnav sa aiba o atitudine neexplicabila, de neinteles de catre cei apropiati. Foarte rar, dupa cum sustin specialistii, apar si eruptii pe piele si bolnavii sint indrumati catre medicii dermatologi.
  "Multi insa merg la babe, care ii ung cu asa-zisa «apa a argintului» sau le dau saminta de varza, care au metil mercur si este o substanta foarte toxica. Ei merg practic pentru o eruptie cutanata, dar se ajunge la o crestere a valorilor de mercur, datorita manevrelor nemedicale utilizate", a mai adaugat dr. Lacrima.
  De cele mai multe ori, dupa astfel de "tratamente" aplicate de diverse persoane care utilizeaza magia neagra pentru eliminarea argintului-viu, bolnavii ajung la cabinetul de toxicologie pentru determinarea de mercur, analiza care le certifica existenta sau lipsa unei absorbtii crescute de mercur in singe. "Zilnic, 1-2 persoane se adreseaza laboratorului si spun ca au argintul viu. Uneori, oamenii spun ca au apelat la ghicitori, la magia neagra si atunci este foarte greu sa-i convingi ca nu poate fi vorba despre asa-ceva si ca o cantitate infima de mercur se poate ingera din alimente, din apa, din aer. De regula, ii redirectioneaza la specialisti, la internisti, la dermatologi sau catre alte specialitati, dar este foarte greu sa colaborezi cu astfel de oameni, care sustin ca li s-a facut ceva si au argintul viu. Uneori spun ca simt cum merge argintul in corp, dar realitatea este ca asa ceva nu se poate. Eu nu pot sa cred ca oamenii simt cum li se plimba mercurul prin corp", ne-a spus biolog Pascu.
  Potrivit sursei citate, cind unele persoane iau mercurul dat de diferite vrajitoare sau beau apa argintului, abia atrunci se pot intoxica, iar simptoamele sint foarte variate, de la cele dermatologice pina la cele neurologice.
  "Vrajile cu mercur sint reale"
  O mare parte dintre cei care cred ca "au calcat in argintul viu" sau ca acesta le-a fost trimis pe diferite cai pentru a-i distruge fizic sau psihic ajung la preoti.
  Tineri sau virstnici, femei si barbati, apeleaza din ce in ce mai des la credinta pentru a putea fi salvati in situatiile limita in care se afla. Despre transmiterea raului prin argintul-viu, preotii spun ca acest aspect este foarte delicat, dar ca nu este o fabulatie.
  "Vrajile cu mercur si altele sint reale si, atita timp cit exista Dumnezeu, exista si fortele malefice si diavolul. Am vazut cu ochii mei astfel de lucruri si atita vreme cit demonul nu se poate atinge de sufletul omului, pentru ca este chipul lui Dumnezeu, se atinge de partea materiala", sustin acestia.
  Despre vrajitorie se spune ca este lucrarea ascunsa a diavolului sub diferite forme, mai mult sau mai putin simple. "In vechime, oamenii invatati se numeau magi, insa cu timpul au fost umbriti de magii falsi, vrajitori, sarlatani si inselatori, incit astazi, prin magie se intelege totalitatea mijloacelor oculte de a lucra misterios in sinul naturii si de a supune spiritele nevazute, ba chiar folosindu-se de numele lui Dumnezeu la comanda vrajitorului ca sa faca lucruri supranaturale, neobisnuite. Magia prin care se face binele viclesugului se numeste magia alba, iar cea prin care se face raul se numeste magia neagra. In realitate este o aceeasi lucrare draceasca, prin care diavolul se pune in slujba omului vindut lui, pentru ca apoi acest om sa-i apartina total in muncile vesnice", spun cartile bisericesti.
  Tot in ele se regaseste si faptul ca, printr-o vraja puternica se poate face orice... Prin anume imperecheri de cuvinte, in versuri ori in proza, descintecul sau farmecele au menirea sa produca efecte miraculoase.
  In antichitate, vrajitorii fermecau serpi, uneori insa, acestia ii ucideau pe vrajitorii lor, atesta documentele vremii.
  Scriptura veche ii pedepseste cu moartea pe vrajitori. "Daca vreun om sau vreo femeie cheama sufletul vreunui mort, sau se indeletniceste cu vrajitoria sa fie pedepsit cu moartea, fiind ucis cu pietre, iar singele lor sa cada asupra capului lor", spune Scriptura.
  Cit despre cel care se duce la vrajitori, Cartea sfinta spune ca "da dovada de necredinta in purtarea de grija a lui Dumnezeu, socotind ca poate sa bea si din paharul Domnului si din al diavolului".
  Cu toate acestea, cind considera ca asupra lor s-a abatut vreun blestem, multi apeleaza la magia neagra.
  De cele mai multe ori, vrajitoarele le confirma existenta argintului-viu, dat in scopul de a-i distruge si le administreaza doze de mercur care in ultima instanta conduc la intoxicatii puternice, care pot produce chiar moartea. Un astfel de caz ne-a fost relatat de Melania Toma din Ianca. Femeia sustine ca fratele sau, Petru Baranga, din Braila, a murit in urma unei intoxicatii cu mercur, dupa ce a fost investigat de mai multi medici. "Am adus pe cineva care sa-i dea mercurul afara. Femeia ne-a explicat ca timp de trei zile nu au voie sa intre in camera lui decit cei din familie, dar cumnata mea si mama ei nu au respectat acest lucru, pentru ca ele stiau toate farmecele. Pe scara unde locuia fratele meu a circulat o batista cu mercur si, la scurt timp, el a murit. Decesul fratelui meu pare un mister si, desi cumnata sustine ca nu crede in farmece, ce s-a intimplat e foarte suspect", sustine Melania Toma.
  Astfel de afirmatii sint din ce in ce mai frecvente, chiar daca nu toate relatarile au avut un sfirsit atit de tragic. Medicii sint de parere ca argintul-viu trimis prin diverse metode reprezinta un subiect care poate stirni cel mult risul unor oameni care peste citeva zile vor intra in mileniu trei. Preotii insa, considera ca vrajile sint reale si ca din ce in ce mai multe persoane de toate virstele apeleaza la dezlegarile de farmece ca la un ultim remediu de inlaturare a raului. (Tudorita TARNITA)
  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Când începe lumea noastră

  Mihai CHIPER

  Când începe lumea noastră

  „Lumea lor” e încercuită şi nu se predă, dar când începe „lumea noastră”?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un moment de respiro

  Alexandru CĂLINESCU

  Un moment de respiro

  Winston Churchill: „Inteligenţa în politică înseamnă să spui cu anticipaţie ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare şi anul viitor. Şi să ai după aceea inteligenţa să explici de ce faptele anticipate nu s-au întâmplat”.

  Te-apucă... Jalea

  Nicolae TURTUREANU

  Te-apucă... Jalea

  Campania iniţiată de statul român, pentru achiziţionarea, prin contribuţie publică, a capodoperei lui Brâncuşi, Cuminţenia pământului, dincolo de reacţiile pro/contra stârnite, a avut/are şi momente bizare sau de-a dreptul hilare, ducând acţiunea în derizoriu. 

  Gânduri de profesor: Mihai Toma

  Nicolae CREŢU

  Gânduri de profesor: Mihai Toma

  Dacă din titlul cărţii fizicianului ieşean, prof. univ. dr. Mihai Toma, am reţinut doar două vocabule - cheie este, cred, o alegere deplin justificată: Din viaţa, activitatea şi gândurile unui profesor(Demiurg, 2015). 

  pulspulspuls

  Iote cum a ajuns dipotatul Libelulă locomotivă la partidoiul ieşean!

  Iote cum a ajuns dipotatul Libelulă locomotivă la partidoiul ieşean!

  Da, stimaţi telexpectatori şi simpatice telexpectatoriţe, pe astăzi chiar asta vrem a vă povesti: cum s-a făcut de a ajuns cel mai mare partid ieşean să aibă pe post de locomotivă (din alea două, căci e mare şi e multă mizerie de tractat) un doftor pripăşit în ultimii ani pe listele din Vaslui, şi care luat la bani mărunţi nu are nici o realizare importantă nici măcar pentru el, darămite pentru alţii! 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  La micul dejun, sotia: - Dragul meu, esti foarte stresat, toata noaptea m-ai injurat in somn! - In somn? Dar, draga mea, n-am in (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.