Autobuzul blestemat

marți, 26 martie 2002, 00:00
5 MIN
 Autobuzul blestemat

Ultima zvicnire a iernii din acest an a reusit sa dea gata, intr-o singura zi, circulatia pe o artera din nord-estul judetului. Desi caderile de zapada de duminica au creat un strat de omat care nu a depasit decit izolat 30 cm, pe soseaua dintre Bursucani si Balabanesti, circa 100 de conducatori auto si pasageri au trait alaltaieri un adevarat calvar. Citeva zeci de masini s-au insirat pe aproximativ 3 kilometri dupa ce, in jurul orei 9 dimineata, o cisterna s-a impotmolit in zapada de pe DJ 242, in zona comunei Bursucani si nu a mai putut fi urnita din drum pina seara tirziu. Printre autoturismele blocate in nameti a fost si un autobuz cu nu mai putin de 40 de calatori, care plecase din Autogara Galati catre Piatra-Neamt de la sapte dimineata. Masina, care apartine societatii galatene "Dumony" SRL, a petrecut nu mai putin de 13 ore in zapada, timp in care majoritatea soferilor ramasi in drum au cerut si ei refugiu in autobuz pentru a-si dezmorti oasele la aeroterma. Deblocarea drumului dintre Bursucani si Balabanesti a inceput abia in jurul orei 21, cind, mai intii un utilaj cu lama de zapada al "Drumuri Nationale" Birlad si apoi o autofreza a SC "Drumuri si Poduri" Galati au trecut la degajarea carosabilului. Mai mult, conducatorii auto ramasi ore intregi cu masinile pe chituci sustin ca lucratorii de la Birlad le-au cerut sume intre 50 si 100 de mii de lei pentru interventia asteptata pina la caderea noptii.
Autobuzul blestemat a avut motorul pornit timp de 20 de ore
Masina de transport interjudetean a societatii "Dumony" SRL a plecat din Autogara Galati pe la sapte dimineata. Calatoria spre Piatra-Neamt, care dureaza in mod normal sapte ore, nu a mai putut fi dusa insa la bun sfirsit, nici pina la miezul noptii. Si asta, pentru ca, pe la ora noua dimineata, autobuzul s-a impotmolit in zapada pe drumul spre Balabanesti. Soferul Marius Oana spune ca blocajul din trafic a fost cauzat de o autocisterna care a derapat pe omat, iar apoi masinile s-au adunat ciorchine pe mai multi kilometri. "Stratul de zapada avea peste jumatate de metru. Am stat acolo, intre Bursucani si Balabanesti, de la noua fara un sfert dimineata si pina la zece si douazeci seara. Noroc ca aveam plinul facut si am putut sa tin tot timpul aeroterma pornita. Pina seara, masina s-a umplut cu oamenii din masinile mici care au venit sa se incalzeasca. Abia pe la zece a venit o masina nemteasca de la Birlad cu lama de zapada. Ni s-au cerut bani pentru deszapezire, cite 50.000-100.000 lei, lucratorii ne-au spus ca nu-i de datoria lor sa intervina", ne-a spus Marius Oana. Desi a reusit sa iasa din blocaj pe la ora zece, autobuzul nu a ajuns mai departe de Birlad, unde a mai lasat citeva zeci de pasageri prin gara sau pe la rude. Dupa o alta statie la Tecuci, unde a mai coborit o parte din oameni, masina s-a intors in Galati, in jur de 3 noaptea. Cele trei persoane care mai erau in autobuz dupa o zi petrecuta pe drum au fost lasati acasa de sofer. "Va spun, am 49 de ani si sint in meserie de 30. N-am mai patit niciodata asa ceva, sa stau atitea ore in drum", sustine Marius Oana.
Conducerea "Drumuri si Poduri" da vina pe inconstienta soferilor
Blocajul din traficul rutier produs pe arterele DJ 242, DJ 251 B si DJ 242 A nu s-ar datora, potrivit conducerii SC "Drumuri si Poduri" Galati, decit in mica masura acumularilor de zapada. Pentru ca stratul de 20-30 cm n-ar fi trebuit sa incurce prea tare circulatia, daca soferii n-ar fi fost atit de imprudenti. "Noi am aflat ca s-a produs acest blocaj in jurul dupa-amiezii. Am trimis in zona doua tractoare cu gredere semipurtate. Utilajele au ajuns acolo pe la doua si jumatate si am mai scos citeva masini, dar nu din grupul compact. Oamenii si-au dat seama ca blocajul era total si am trimis autofreza impreuna cu un utilaj de la Drumuri Nationale Birlad, am deblocat si curatat toata portiunea de aproape 3 km intre orele 21.00 si 22.30. Am primit in cursul zilei de duminica tot felul de telefoane de la soferi si i-am asigurat ca nu ramin acolo peste noapte", ne-a declarat directorul general al SC "Drumuri si Poduri" Galati, Gheorghe Serban.
Potrivit sursei citate, ambuteiajul creat se datoreaza in mare parte haosului provocat de soferii blocati in zapada. "Oamenii nostri mi-au spus ca toti aveau lopeti la ei, dar nimeni nu s-a dat jos din masina sa se deszapezeasca. Stateau cu motorul pornit sa se incalzeasca si asteptau sa venim noi. Cind am ajuns cu utilajele si am inceput sa curatam, soferul unei Dacii s-a grabit sa plece inainte de a ne face noi treaba si a intrat intr-un sant. Dupa aceea se ruga de soferul de pe autofreza sa-l scoata de acolo", a mai adaugat Gheorghe Serban.
"Au fost citeva imperfectiuni pentru ca ne-a luat prin surprindere"
Prefectul Traian Mindru a tinut sa precizeze ca, imediat dupa ce s-au primit primele semnale privind blocajele de pe drumurile din judet si caderea punctelor de transformare pentru alimentarea cu energie electrica, Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor s-a mobilizat. Desigur, nu a putut sa nu recunoasca faptul ca interventiile nu au fost chiar atit de prompte pe cit ar fi trebuit. "Au fost citeva imperfectiuni, pentru ca ne-a luat prin surprindere", a spus prefectul. Acesta a adaugat ca primele semnale s-au primit duminica dimineata, la ora 8.00, din zona Draguseni-Smulti, unde au cazut si primele linii de tensiune. In privinta drumurilor, tot la Smulti au fost cele mai multe probleme, dar la ora 10.00 se pleca deja in teritoriu, spune prefectul. "Au fost afectate peste 48 de localitati si peste 100 de posturi de tensiune, dar duminica seara erau repuse in functiune mai bine de jumatate. Tot atunci s-a inlaturat si blocajul de la Balabanesti, pe la ora 21", a spus prefectul. Acesta a tinut sa adauge ca la Draguseni se mai lucra la deszapezire si ieri dimineata, dar se putea circula. (Florin STEFAN, Mirella AUR)

Comentarii