Calauzele si violatorii de frontiere, la zdup!

sâmbătă, 10 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Calauzele si violatorii de frontiere, la zdup!

Pina la aparitia acestui act normativ, legea romana pedepsea doar trecerea frauduloasa a frontierei statului de catre cetatenii straini. Nici o alta lege nu facea insa vorbire despre faptele de acest gen savirsite in alte tari de catre cetatenii romani. In cazul in care acestia erau prinsi comitind astfel de infractiuni in strainatate, erau returnati in tara, iar pe pasaport se aplica o stampila de interdictie. Ajunsi in tara, indivizii erau sanctionati si de Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) care le suspenda dreptul la libera circulatie de la 3 luni la un an. Potrivit noilor reglementari, aceasta perioada este cuprinsa acum intre 6 luni si 3 ani. Deoarece numerosi cetateni romani au fost depistati in timp ce treceau ilegal granitele unor state straine, ministrul Justitiei a elaborat un act normativ care sa pedepseasca si astfel de infractiuni. Este vorba de Ordonanta 112/2001 privind sanctionarea unor fapte savirsite in afara teritoriului tarii de catre cetateni romani sau de persoane fara cetatenie domiciliate in Romania. Potrivit acestei ordonante care a trecut de Senat, intrarea sau iesirea dintr-un stat strain prin trecerea ilegala a frontierei acestuia, savirsita de catre un cetatean roman sau de catre o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani. Fapta de acest gen savirsita in scopul sustragerii de la executarea unei pedepsei se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Incepe vinatoarea calauzelor
Articolul 2 al Ordonantei 112/2001 pedepseste, in premiera, activitatile calauzelor. Astfel, "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliate pe teritoriul Romaniei, care racoleaza, indruma sau calauzeste una ori mai multe persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat sau care organizeaza una ori mai multe dintre aceste activitati ilegale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani". Cu puscarie de la 3 la 10 ani se sanctioneaza "initierea sau constituirea unei asocieri in scopul savirsirii acestor infractiuni ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asocieri. Aceste prevederi le vor permite de acum incolo politistilor sa se si autosesizeze din presa cu privire la astfel de activitati.
"Este adevarat ca pina acum nu aveam o baza legala pentru sanctionarea calauzelor. De aceea, atunci cind aveam de-a face cu o astfel de persoana, aceasta era anchetata de fapt pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Mai mult decit atit, acum putem sa demaram o ancheta pornind de la anunturile date in presa de asemenea infractori care isi ofera serviciile de calauze", ne-a declarat un ofiter din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.
In cazul in care una dintre aceste persoane ajunge sa fie condamnata, ea poate primi o pedeapsa suplimentara care nu se incadreaza in sfera penalului. "Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei ii poate refuza eliberarea pasaportului sau ca o masura suplimentara ii suspenda dreptul de folosire a acestui document. Perioada de interdictie poate ajunge pina la 5 ani", ne-a declarat seful SEIP, colonel Nicu Duret. (Cristina SARBESCU)

Comentarii