Curtea Suprema de Justitie, "asaltata" de inculpatii galateni

vineri, 05 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Curtea Suprema de Justitie, "asaltata" de inculpatii galateni

O buna parte dintre galatenii arestati in cauze calificate de anchetatori ca fiind "deosebit de complexe" se pling din ce in ce mai des de faptul ca oamenii legii nu sint obiectivi atunci cind le instrumenteaza dosarele. In majoritatea cauzelor prima cale la care apeleaza acestia este de a se plinge diferitelor asociatii pentru apararea drepturilor omului. Ca urmare, acestea "au invadat", nu demult, Galatiul pentru a efectua fel de fel de anchete. Cum in cele din urma investigatiile nu au ajuns la nici un rezultat, "jalbarii" au mers mai departe, adresindu-se Curtii Supreme de Justitie pentru a solicita stramutarea dosarelor pe rolul altei instante decit cea galateana.
Ivan si Iacob vor sa fie judecati in alt judet
Cel mai proaspat semnatar al unei cereri de stramutare este patronul Matei Iacob, care in urma cu citeva luni a fost arestat sub acuzatia ca ar fi pus la cale rapirea minorului Iulian Ariton, "disparut" din curtea Scolii nr 28. Inca de la inceput acesta a pledat nevinovat, sustinind ca nu are nici in clin nici in mineca cu aceasta "afacere", drept pentru care a tinut greva foamei timp de mai multe saptamini, insa mai toate cererile adresate instantei galatene de a fi pus in libertate au fost, rind pe rind, respinse. La scurt timp, acesta s-a adresat Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, care timp de mai multe zile a efectuat o ancheta ce nu a schimbat soarta lui Iacob, acesta fiind intre timp trimis in judecata. Recent, el a solicitat stramutarea cauzei pe rolul altei instante, dosarul urmind a lua drumul Curtii Supreme de Justitie. Aceeasi solutie a ales-o si Marian Ivan, protagonistul celebrului dosar de ultraj la adresa unui politist din rindul Detasamentului de Interventie Rapida. Dat in urmarire generala, prins si arestat, Ivan a fost apoi pus in libertate, sub conditia sa nu paraseasca localitatea, interdictie ridicata ulterior de magistratii de la Curtea de Apel. Atit in fata instantei cit si in cadrul unei conferinte de presa organizata la scurt timp de la eliberarea din Penitenciarul Braila, Marian Ivan a sustinut ca dosarul intocmit pe numele sau este o "facatura" si ca este o victima a justitiei. Inca inainte ca acest caz sa ajunga la prima infatisare, Ivan s-a adresat Curtii Supreme de Justitie pentru a fi judecat in alt judet. Din cite am aflat, magistratii au judecat aceasta cerere, insa nu s-au pronuntat nici pina acum.
Zanopol- contra intregii justitii galatene
Cel mai inversunat dintre cei care nu mai vor sa aiba de-a face cu oamenii legii din Galati este, fara doar si poate, Andrei Zanopol, adminstrator al societatii Prima Pagina si seful ziarului Opinia. Dupa cum am mai scris, acesta a fost arestat sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fiind invinuit ca a prejudiciat Sidex cu zeci de miliarde de lei. Cu citeva ore inainte ca Zanopol sa fie pus in libertate, ca urmare a admiterii plingerii impotriva ordonantei de arestare, Parchetul a emis pe numele acestuia un alt mandat de arestare pentru o alta fapta. Ulterior, Andrei Zanopol l-a recuzat pe procurorul Adrian Jinga care a luat parte la judecarea cererilor de a fi pus in libertate, pe motiv ca ar fi redactat mai multe articole la adresa magistratului. La citeva zile solicitarea acestuia a fost respinsa, insa Zanopol nu s-a oprit aici. Recent acesta a depus o cerere de recuzare a Politiei, Parchetului si instantei de pe raza Curtii de Apel. Din aceasta cauza recursul declarat impotriva incheierii prin care i-a fost prelungit primul mandatul de arestare si care urma sa se solutioneze ieri pe rolul Tribunalului, nu s-a mai judecat si a fost aminat pina pe 15 ianuarie. Daca magistratii din Bucuresti vor admite cererea de recuzare, dosarul care il are ca inculpat Zanopol nu va mai putea fi instrumentat de Politia, Parchetul si instantele din Galati, Braila si Vrancea. (Cristina SARBESCU)

Comentarii