Cutremurul a speriat autoritatile

vineri, 25 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Cutremurul a speriat autoritatile

Chiar daca nu a fost deosebit de puternic, cutremurul care a zgiltiit alaltaieri Galatiul a reusit sa ne cam bage in sperieti. "Avertizati" in nenumarate rinduri de tot soiul de vizionari ale caror asa-zise previziuni vorbesc despre cutremure devastatoare, asemanatoare celor petrecute nu demult in apropiata Turcie, multi dintre locuitorii orasului au facut noapte alba asteptind replici de mare intensitate. Din fericire, acestea nu s-a produs, asa ca putem sta linistiti. Singurii care trebuie sa ramina in alerta sint diriguitorii orasului, care trebuie sa ia acum in serios si sa caute o rezolvare cit mai rapida a situatiei cladirilor care stau sa se darime. Dupa cum am aflat, "zgiltiiala" de alaltaseara i-a scos deja din amortire si i-a facut sa promita ca vor lua masuri pentru evacuarea locatarilor caselor cu risc seismic ridicat.
Deoarece, comparativ cu alte zone seismice de pe Glob, in Vrancea cutremurele se produc de obicei la o adincime mare, de peste 100 de kilometri sub scoarta terestra, in tara noastra acestea sint destul de rare si au o amplitudine redusa. Seismul care a avut loc in seara zilei de 24 mai, cel mai puternic din ultimii zece ani, s-a produs la 170 de kilometri adincime, astfel incit nu s-a soldat cu pagube materiale, desi miscarea seismica a fost resimtita si in zone ocolite in care de obicei miscarile tectonice nu sint percepute. Chiar daca efectele in plan material au fost nule, cutremurul a pus pe ginduri autoritatile locale, care au realizat mai clar decit pina acum ca nu sint pregatite sa faca fata in cazul in care, Doamne fereste, s-ar produce un cataclism.
La initiativa ministrului taranist al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Nicolae Noica, pe fondul isteriei declansate de previziunile lui Vergil Hincu, care tot prevestea un cutremur catastrofal, in anul 2 000 s-a facut o inventariere a cladirilor cu risc seismic ridicat. Cum cutremurul "vazut" de Hincu nu s-a produs, nimeni nu s-a mai sinchisit sa depaseasca etapa inventarierii. Angajatii Inspectiei in Constructii care descoperisera anul trecut numai in Galati peste patru sute de imobile cu structura de rezistenta afectata, au propus ca unsprezece dintre acestea sa fie demolate, dar Primaria nu a facut acest lucru deoarece nu a gasit alte adaposturi pentru cei care locuiesc in respectivele cladiri. A trebuit ca Natura sa ne incerce pentru ca autoritatile sa se gindeasca din nou la aceasta problema.
Cutremurul i-a trezit la realitate pe edilii Galatiului
Ieri, dupa teleconferinta cu premierul, prefectul Traian Mandru a cerut Inspectiei in Constructii si Primariei sa ia masuri urgente pentru rezolvarea situatiei cladirilor cu cel mai ridicat risc seismic. "Nu putem sta si astepta de la Cel de Sus sa ne fereasca de un dezastru. Imediat dupa adoptarea bugetului local, care va avea loc pe 31 mai, locatarii acestor cladiri vor fi evacuati iar imobilele respective vor fi reparate acolo unde este posibil, iar daca nu, darimate", ne-a declarat prefectul judetului Traian Mandru. Primaria municipiului Galati a prevazut in acest an, pentru prima data, fonduri pentru achizitionarea de pe piata imobiliara a 17 locuinte de necesitate in care vor fi mutati locatarii din imobilele aflate in cel mai mare pericol de prabusire din Galati. Este vorba despre cladirea de pe strada Domneasca nr. 24 unde traiesc peste 70 de persoane. Constructia va fi demolata imediat ce se vor cumpara locuintele de necesitate. Numarul imobilelor cu risc seismic ridicat nu se cunoaste cu exactitate, deoarece Inspectia in Constructii este inca in plin proces de inventariere a acestora.
Nici cetatenii de rind nu sint mai prevazatori
Daca la nivel administrativ lipseste, cel putin momentan, un plan eficient de masuri pentru evitarea sau limitarea pagubelor materiale, in eventualitatea producerii unui seism puternic, cu atit mai putin se poate vorbi de prevedere in cazul persoanelor particulare. Din punct de vedere al riscului seismic Galatiul se situeaza in zona C (Vrancea fiind in zona A), deoarece miscarea principala a placilor tectonice se propaga in directia NE, spre orasul nostru fiind "transmise" numai "undele" de soc secundare. Desi coeficientul seismic redus face ca asigurarile pentru cladiri sa fie mai putin costisitoare, numarul acelora care contracteaza astfel de polite este in scadere. Directorul sucursalei Galati a Asirom, Petre Ghelase, care a lucrat in cadrul ADAS inainte de 1989, sustine ca sistemul de asigurare obligatorie pentru cladiri si-a dovedit eficienta in momentul producerii unor cutremure cu urmari "catastrofice". "In 1977 ADAS-ul a platit daune pentru aproximativ 30.000 de locuinte, iar in 1986 numarul politelor platite a fost de 8000 si asta numai pentru ca s-a dorit limitarea acestora la nivel central. La ultimul cutremur de magnitudine mare, care a avut loc in 1990, asiguratorul a dat despagubiri in aproximativ 14.000 de cazuri", ne-a declarat directorul Asirom Galati, Petre Ghelase. Probabil si datorita faptului ca miscarile seismice au fost de atunci mai rare si de amplitudine redusa, numarul persoanelor fizice sau juridice care au contractat in ultimii ani asigurari pentru cladiri este destul de redus, de ordinul sutelor. "Fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul politelor de asigurare de acest gen a scazut cu aproape o suta in cazul persoanelor fizice si a crescut cu aproximativ 60 la persoane juridice. In ceea ce priveste asigurarile de bunuri casnice, numarul acestora s-a dimunuat cu peste 100 in prima perioada a acestui an", a mai adaugat Petre Ghelas. (Cristina SARBESCU)

Comentarii