Sa dispara coloneii din Armata!

joi, 06 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Sa dispara coloneii din Armata!

Se intorc vremurile din ’47, atunci cind, spun batrinii, daca vedeai pe strada un colonel de armata, scuipai in sin si-ti faceai cruce. Erau foarte putini, nu ca acum cind urci intr-un autobuz si intre doua statii ai motive sa spui de zece ori "Sa traiti, dom’ colonel!". Toata lumea stie ca Armata a demarat de citiva ani un plan de reorganizare, in vederea mult trimbitatei aderari la NATO. Intr-o prima faza, au fost disponibilizate mii de cadre care, in schimbul renuntarii de bunavoie la haina militara, au primit salarii compensatorii. In laboratoarele Statului Major General (SMG) se coace acum o noua masura menita, chipurile, sa aduca armata la nivelul structurilor aliantei euro-atlantice. Una din consecintele acestui plan va fi aceea ca mii de ofiteri superiori vor fi nevoiti sa treaca in rezerva, iar asta pentru ca se vor scoate din schema multe functii de conducere. Astfel, un colonel nu va mai putea fi, de exemplu, comandant de unitate, pentru ca, in noua organigrama, functia aferenta postului va fi de maior.
In interiorul Armatei, lumea este bulversata. Daca zvonurile se vor adeveri, incepind cu luna aprilie 2002 in Galati vor ramine unul sau doi colonei plini. Cadrele asteapta cu sufletul la gura ca SMG sa trimita in teritoriu noile state de reorganizare a unitatilor militare, lucru care este posibil sa se produca imediat dupa Revelion.
Pina ca informatiile sa parvina pe cale oficiala, cadrele "de nadejde" din Garnizoana Galati s-au apucat deja sa-si caute posturi caldute, care nu vor fi zdruncinate de crivatul reformei. Astfel, fostul comandant al Centrului Militar Judetean (CMJ) Galati, colonelul Constantin Antohe a plecat incepind cu 1 decembrie la Brigada de Aparare Antiaeriana din Braila. Explicatia acestui gest facut de Antohe este ca, daca ar fi ramas in continuare la CMJ, din aprilie putea sa-si ia adio de la cariera militara. Incepind din primavara, functia de comandant de Comisariat va fi de locotenent-colonel, si nu de colonel cum este in prezent. Asta inseamna ca postul va putea fi ocupat doar de un cadru care are gradul cel mult egal cu functia in cauza. Antohe s-a dus la brigada din Braila, acolo unde seful de Stat Major are acum functie de general, ceea ce inseamna ca dupa "valul" din aprilie va cobori cu un grad, adica va fi de colonel. Fostul comandant al CMJ este colonel, adica va putea sta linistit pe aceasta functie. Nu o sa fie silit sa iasa la pensie, cu cinci ani inainte de termen, pentru ca virsta de trecere in rezerva a unui colonel este de 55 de ani. Asa cum la o brigada functia de comandant va fi de colonel, la un batalion ea va cobori la locotenent colonel, iar la o simpla unitate militara aceasta urmeaza sa fie de maior.
Regulamentele militare in vigoare prevad clar ca un ofiter nu poate ocupa o functie inferioara gradului pe care il detine. Adica un colonel nu poate sta pe o functie de maior, de exemplu. Invers, da, se poate. In aceste conditii, este clar ca multi ofiteri superiori nu-si vor mai gasi rostul in structurile Armatei si vor avea de ales: ies la pensie sau ies la pensie. Interesant este faptul ca pina in aprilie anul viitor SMG va avansa in grad la exceptional sau la termen mai multi ofiteri, asa cum se obisnuieste. Cei care acum au grad de locotenent-colonel vor ajunge colonei, lucru care va pune cruce carierei lor militare. "Mai bine ma lasa locotenent colonel si ramin in Armata, decit sa ma avanseze. Asta inseamna ca ma avanseaza la gradul de pensionar", spun in cor ofiteri din cadrul Garnizoanei Galati.
SMG spera ca prin aceasta initiativa sa reduca masiv numarul cadrelor care au grade mari. In acest moment structura Armatei Romane este ca o piramida cu virful in jos. Adica, putini sergenti sau subofiteri si multi ofiteri superiori. In blocul NATO, structurile militare sint exact pe dos, cit mai multi executanti si foarte putini comandanti. (Iulian GROSU)

Comentarii