Schimbari majore la conducerea Parchetului

miercuri, 07 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Schimbari majore la conducerea Parchetului

In decurs de numai un an, la conducerea Parchetului galatean s-au aflat trei procurori generali – Marian Sandu, Dinu Gilca si Constantin Bulgaru, acesta din urma inca in functie. Chiar daca s-a zvonit ca inlocuirile au avut la baza anumite nerealizari profesionale, procurorul general al Romaniei, Mircea Criste, le-a motivat de fiecare data ca facind parte dintr-o asa-zisa "campanie de intinerire". "Intinerirea" nu a fost asa spectaculoasa la nivelul Parchetului de pe linga Curtea de Apel, care coordoneaza activitatea din judetele Galati, Braila si Vrancea deoarece oamenii care acced in aceasta structura trebuie sa aiba ceva vechime in magistratura.
Surprizele au aparut insa la nivelul Parchetelor de pe linga Judecatorie si Tribunal. In urma cu o luna de zile, procurorii au ramas cu gura cascata cind au aflat ca locul lui Nicolae Chirila, prim-procurorul de la Parchetul de pe linga Judecatoria Galati, a fost luat de cel mai tinar magistrat al Parchetului Curtii de Apel, Gabriela Lenghel.
Odata cu schimbarea lui Chirila, patru tineri magistrati, Corina Iftode, Mihaela Radulea, Emilia Negraia si Sorin Leau (fost prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu-Bujor), au fost promovati de la Parchetul local la cel judetean.
Parchetul de pe linga Tribunal, inlocuit de la radacini
Nici n-au apucat bine "veteranii" Parchetului sa-si revina din uimire si iata ca acum citeva zile a sosit un nou pachet de schimbari la Parchetul de pe lina Tribunal. Braileanul Marius Chiru, care detinea functia de prim-procuror, a fost promovat in functia de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Cluj-Napoca, scaunul ramas liber prin plecare acestuia urmind sa fie ocupat, incepind de astazi, de catre fosta adjuncta, Cezarina Bamboi. Marea surpriza o constituie insa numirea in functia de prim-procuror adjunct a lui Gabriel Enciu, un tinar magistrat apreciat pentru aptitudinile de "orator" in instanta. Prin acelasi ordin, Sorin Leau, care de-abia fusese promovat la Parchetul de pe linga Tribunal, a fost propulsat in functia de sef al Sectiei Maritime si Fluviale, pe care pina acum trei luni o ocupa Dumitru Hagiu, actual prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Tirgu-Bujor.
Nemultumiri in rindul procurorilor "veterani"
Aceasta intinerire brusca a structurilor de conducere, populate acum cu oameni care abia au trecut de treizeci de ani, i-au suparat pe magistratii cu vechime, care spun ca experienta pe care au acumulat-o si rezultatele pe care le-au obtinut i-ar fi indreptatit pe ei la promovare. "Personal nu rivnesc la un post de conducere, dar nu pot spune ca nu as fi indreptatit. Nu mi se pare corect sa nu fii nici macar luat in calcul intr-o asemenea situatie doar pentru ca esti "prea vechi". Suna oarecum a discriminare. Sint de acord cu faptul ca tinerii au mai multa energie si forta de munca, dar aceste calitati nu pot fi egalate de experienta", ne-a marturisit unul dintre procurori.
Procurorul general Bulgaru se abtine de la comentarii
Procurorul General al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, Constantin Bulgaru, ne-a precizat ca aceste numiri fac intr-adevar parte din proiectul lui Mircea Criste, care este hotarit sa reduca media de virsta a prim-procurorilor parchetelor locale. In Codul de Procedura Penala virsta nu apare insa ca o componenta ce trebuie luata in calcul in cazul promovarilor. El spune ca "la promovarea in functii de magistratura se va tine seama, in afara de calitatile profesionale si de aptitudinile manageriale ale magistratului, indeosebi de capacitatea de organizare si decizie, gradul de comunicativitate, tactul in relatiile de serviciu, obiectivitatea in aprecierea colaboratorilor". Constantin Bulgaru s-a abtinut sa comenteze daca noii alesi dispun de aceste calitati, afirmind ca timpul va demonstra daca acestia merita sau nu increderea cu care au fost investiti. (Cristina SARBESCU)

Comentarii