Seria proceselor intentate statului roman continua la Tribunalul Galati

vineri, 27 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Seria proceselor intentate statului roman continua la Tribunalul Galati

In 1957, cind Tribunalul Militar de Mare Unitate Iasi l-a condamnat la 19 ani de munca silnica si 10 ani degradare civica cu confiscarea averii pentru uneltire contra ordinii sociale si a statului, Gheorghe Harnagea, din satul vasluian Grumezoaia, avea 45 de ani. Autoritatile l-au acuzat de o serie de "crime" indreptate impotriva regimului. Harnagea era invinuit ca, impreuna cu alte persoane, a pus bazele unei organizatii denumite "Soimii din cruciada libertatii", care avea drept scop schimbarea regimului politic. Potrivit rechizitoriului intocmit acum 43 de ani, "fondatorul", care era si presedinte, a cooptat mai multi membri si tinea sedintele secrete in propria sa casa, sedinte in timpul carora erau citite "materiale cu continut contrarevolutionar parasutate din avioanele imperialiste". O alta "crima" pentru care a fost aruncat in puscarie era aceea ca ar fi cintat in timpul sedintelor "Desteapta-te, romane !", si s-ar fi opus colectivizarii. "Gravelor" fapte expuse pina acum li se adaugau alte citeva, la fel de fantasmagorice: detinerea unei harti a orasului Tighina si sustragerea buletinelor de vot din urne la alegerile din februarie 1957.
Reabilitat post-mortem
Gheorghe Harnagea a fost eliberat din puscarie in 1964, si, odata intors din nou, a realizat ca, la cei 66 de ani ai sai, trebuie sa ia viata de la capat. Deoarece casa ii fusese confiscata, el a decis sa-si rascumpere vechea locuinta, care ii fusese confiscata in momentul arestarii. El a platit la vremea respectiva pentru casa peste doisprezece mii de lei. In 1982, batrinul Harnagea a decedat. In 1997, in urma unui proces lung si anevoios, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) l-a reabilitat post – mortem, casind sentinta din 1957 si inlaturind masura de confiscare a averii.
Mostenitorii se lupta acum cu statul
Fiica batrinului, galateanca Georgeta Harnagea, a aflat despre aceasta hotarire a CSJ abia peste un an. Ea a decis sa actioneze statul roman in justitie, solicitind inapoierea sumei de bani cu care defunctul isi recumparase propria casa. Impreuna cu doi dintre nepotii fostului detinut politic, femeia s-a adresat anul trecut Tribunalului Galati, care le-a dat cistig de cauza si care a decis restituirea banilor actualizati la valoarea de peste 20 milioane de lei. Dupa ce apelul declarat de Ministerul Finantelor a fost respins la Curtea de Apel, dosarul a ajuns apoi pe masa magistratilor de la Curtea Suprema de Justitie, care a decis trimiterea spre rejudecare la Tribunalul Galati. Unul dintre nepotii batrinului ne-a declarat ca suma pretinsa este modica, dar ca nu acesta este scopul acestui proces. "Va dati seama citi bani se cheltuie cu acest proces, iar cele 20 de milioane impartite la trei nu mai inseamna aproape nimic in ziua de azi. Dar noi nu bani dorim sa obtinem prin aceasta actiune in justitie. Este vorba de o lupta pentru refacerea imaginii bunicului nostru, care a avut multe de indurat fiindca a incercat sa se opuna regimului comunist", a afirmat nepotul lui Gheorghe Harnagea.
Ca sa se judece cu statul, un iesean se zbate sa dovedeasca ca a stat in puscarie
Cazul lui Gheorghe Harnagea este unul fericit, pentru ca mostenitorii detin acte care dovedesc ca batrinul a fost inchis. Pentru ca nu are aceste documente, un detinut politic din Iasi se zbate sa descopere macar o hirtie din care sa reiasa ca a fost "saltat" de Securitate si azvirlit in puscarie. Este vorba despre Simion Ion, in virsta acum de 73 ani, care in urma cu 51 de ani a fost judecat si a executat sase ani de temnita la Poarta Alba, pentru ca tatal sau era chiabur. Batrinul a aflat abia in 1990 ca sentinta de condamnare i-a fost casata de Ceausescu, care a recunoscut ca a gresit, pentru prima data. Desi si-a pus mari sperante in despagubirile pe care le-ar fi putut primi de la stat, batrinul nu are nici un document care sa dovedeasca faptul ca a fost intemnitat, lucru care face imposibila actionarea statului in judecata. (Cristina SARBESCU)

Comentarii