Adio specula in piete!

duminică, 12 august 2001, 23:00
3 MIN
 Adio specula in piete!

La inceputul acestei luni, Guvernul a emis o hotarire care reglementeaza modul de comercializare a produselor agroalimentare in piete, tirguri si oboare. In locurile stabilite pentru comercializarea acestor produse, vor avea acces si vor putea inchiria mese si cintare doar detinatorii de certificate de producator, act doveditor al provenientei produselor agroalimentare. Legea va intra in vigoare in luna septembrie.
Certificatul de producator se va elibera de catre primarii comunelor, oraselor si municipiilor, in urma verificarii atit in registrul agricol, cit si in teren, a datelor inscrise in cerea formulata de producator. Contravaloarea certificatelor de producator este suportata din bugetele locale, distribuirea lor fiind facuta de catre primari, in baza cererilor depuse. Eliberarea certificatelor se face abia dupa ce solicitantii fac dovada suprafetelor agricole si a animalelor pe care le au in proprietate, in vederea stabilirii existentei produselor pentru care se solicita respectivele certificate. Verificarile vor fi efectuate de catre primar, viceprimar, secretar, precum si de alte persoane imputernicite prin decizia primarului. Evidenta certificatelor de producator se tine intr-un registru special de catre secretar si agentul agricol. Cetificatele se inseriaza corespunzator unui an agricol, care incepe la data de 1 iulie si se incheie la 30 iunie, eliberarea lor facindu-se trimestrial. Titularii cetificatelor de producator vor fi inscrisi intr-un tabel care se va afisa la primarii, in tabel mentionindu-se si produsele pentru care s-a eliberat certificatul. Taxa perceputa pentru eliberarea certificatelor va fi stabilita de consiliile locale.
Pentru romascani, masura va fi de mare importanta, deoarece pretul produselor agroalimentare vindute in pietele romascane este artificial ridicat de intermediari, care poate nu au prasit, udat sau plivit in viata lor o cultura, dar care, exploatind graba sau frica taranilor producatori, cumpara en gros produsele alimentare si le revind la preturi cel putin duble.
Aceasta situatie este sustinuta si de un raport al Camerei de Comert si Industrie Neamt, in care este consemnat faptul ca, in luna martie, preturile au fost mai mici in piata centrala din Piatra Neamt, fata de cele din piata centrala din Roman.
Asa se face ca, rosiiile, ceapa, cartofii si fasolea -alimente de baza – sint vindute de oameni care nu au dat cu sapa in viata lor, dar care, prin dublarea pretului, le fac la fel de greu accesibile ca si carnea pentru multe familii de romascani, care traiesc din putini bani.
Intermediarii cistiga intr-o zi cit taranii intr-o luna
In majoritatea cazurilor, producatorii stau ca pe ace sa isi vinda marfa in piata, cu gindul la culturile pe care le au de prasit acasa. Pe filiera intra intermediarii care, de la raidurile prin sate si pina la oprirea carutelor cu marfa la citeva sute de metri de piata, au ajuns sa "extinda" piata printre blocurile adiacente.
In zilele de tirg, politistii de la postul de Politie din Piata isi intensifica raidurile, la fel ca si angajatii Administratiei Pietelor, lasind impresia ca situatia este sub control. Reporterii "Monitorului de Roman" au sesizat faptul ca, mai ales in zilele de tirg, taranii sint "lamuriti" de intermediari sa cedeze marfa la preturi ridicole, urmind ca romascanii sa le cumpere la suprapret.
Astfel, mii de kilograme de produse agro-alimentare nu ajung direct pe tarabe, pentru a fi vindute de producatorul lor, de cele mai multe ori tarani in virsta, bolnavi si cu miinile crapate de munca, ci sint speculate de catre indivizi care cistiga intr-o zi cit taranii intr-o luna, doar prin simpla intermediere. Speculantii vor fi "omoriti" de noul act normativ, accesul producatorilor in piata urmind a se face numai pe baza certificatului de producator. Incalcarea prevederilor acestei hotariri se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5 si 25 de milioane de lei. (Camelia CAZONI)

Comentarii