Daca organele de ancheta il vor gasi vinovat, Culita Tarita isi va da demisia din Parlament

vineri, 21 februarie 2003, 00:00
7 MIN
 Daca organele de ancheta il vor gasi vinovat, Culita Tarita isi va da demisia din Parlament

Joi noapte, la sediul PSD din Bucuresti, presedintele organizatiei nationale, Adrian Nastase, a chemat la raport liderii organizatiei PSD Neamt. Din delegatia nemteana au facut parte presedintele organizatiei PSD Neamt, Raul Bobeanu, toti parlamentarii PSD de Neamt, vicepresedintele organizatiei, Emil Creanga, secretarul Constantin Sandu si prefectul Vasile Pruteanu. Alaturi de Adrian Nastase, la "masa judecatorilor" au luat loc ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, ministrul Integrarii, Hildegard Puwak, ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu si Viorel Hrebenciuc, membru al Biroului Executiv Central al PSD si delegat al partidului in monitorizarea activitatii organizatiei PSD Neamt.
La ora tirzie din noapte, delegatia nemteana s-a prezentat la raport, sub tensiunea asteptarii si a echivalentului unui examen studentesc, dupa cum au apreciat unii lideri nemteni. Spre deosebire de raportul altor organizatii judetene, cel al nemtenilor a durat aproape o ora si jumatate, timp in care Raul Bobeanu a prezentat situatia incasarii cotizatiilor, a sediilor si a membrilor. "Cu cei 33.132 de membri, organizatia PSD Neamt este de departe una dintre cele mai numeroase si puternice, echilibrate si active, cu sansa de a cistiga detasat alegerile din 2004", a apreciat Raul Bobeanu. Conducerea centrala a partidului a recunoscut greutatea organizatiei PSD Neamt, comentind totusi fluctuatiile provocate de schimbarile succesive ale presedintilor organizatiei, de la Ioan Bivolaru, Alexandru Radu Timofte, pina la Raul Constantin Bobeanu. Timp de 30 de minute, deputatul PSD Culita Tarita a incercat sa demonteze acuzatiile aduse intr-o adevarata campanie de presa, rezumind ca se pune la dispozitia partidului si a unei echipe mixte ministeriale, care sa verifice acuzele ce i s-au adus in presa. Presedintele PSD Adrian Nastase a punctat propunerea, sugerind ca reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie, Ministerului Agriculturii, Ministerului de Finante si Garzii Financiare sa analizeze acest caz, la radacina fenomenului – judetele Neamt si Braila – urmind a prezenta concluziile. Dupa ce si-a dat de mai multe ori cuvintul de onoare ca este curat, ca nu are datorii la Romsilva, ca isi va plati celelalte datorii si ca este victima fenomenului de seceta din cauza caruia nu si-a putut plati obligatiile de arendas al Insulei Mari a Brailei, Culita Tarita a spus ca, in cazul in care se vor confirma acuzatiile, isi va da demisia din Parlament si se va pune la dispozitia organelor de judecata.
Ministrii prezenti la intilnire, avind obligatia de supraveghere politica a judetului Neamt, au cerut informatii legate de prezenta in CA sau AGA a unor parlamentari si despre relatia dintre PSD si alte partide: "Am punctat bunele relatii cu reprezentantii PRM, am spus ca avem un dialog bun cu PNL si am recunoscut ca, in ceea ce priveste PD, nu exista nici o relatie si nici nu ne intereseaza. Domnul Adrian Nastase s-a interesat despre modul in care s-a integrat senatorul Adrian Sorin Vornicu, venit in PSD de la PD, si a punctat adiacent calitatea primarului municipiului Piatra Neamt, Ioan Rotaru, si a primarului municipiului Roman, Dan Ioan Carpusor. In timp ce, despre primul, domnul ministru Mitrea a spus ca are informatii ca este foarte popular, apreciat si ca a atins o cota de simpatie de 67%, despre primarul de Roman s-a pus intrebarea ce probleme are cu firmele despre care s-a scris in presa", a declarat deputatul PSD de Neamt Iulian Tocu. Acesta considera ca, desi sint unele semnale negative, mesajul transmis lui Adrian Nastase a fost acela ca, in Neamt, PSD va cistiga, in 2004, alegerile si ca va avea cel putin patru-cinci deputati. De altfel, Adrian Nastase a promis ca va face o vizita in judetul Neamt, probabil in anul electoral.
Culita Tarita: "Nu am prejudiciat statul in cazul Insula Mare a Brailei"
Deputatul PSD Culita Tarita a declarat, miercuri noaptea, ca nu se considera un om bogat si a respins acuzatiile potrivit carora ar fi prejudiciat statul cu 63 miliarde de lei in cazul Insulei Mari a Brailei.
Agentia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat, saptamina trecuta, contractul de arenda pentru terenul societatii Insula Mare a Brailei incheiat cu firma TCE Trei Brazi Piatra Neamt, apartinindu-i lui Culita Tarita, intrucit aceasta nu a platit decit 39 de miliarde de lei din totalul de 102,8 de miliarde de lei datorat.
Culita Tarita a explicat ca datoria sa este de 63 miliarde de lei, dar trebuie sa se tina cont ca este vorba de o situatie de calamitate naturala, de seceta. El a aratat ca, din cauza secetei, nu a putut sa recolteze o suprafata de 18.730 ha aflate in partea de sud a Insulei Mari a Brailei.
Culita Tarita a afirmat ca a raportat primului-ministru ca a emis un ordin de plata pentru 29 miliarde de lei, din cele 63 miliarde, si ca a actionat in judecata Agentia Domeniilor Statului, pentru ca nu ia in considerare aceste calamitati naturale: "Am actionat in judecata ADS. Daca pierdem, platim cu penalitati, daca vom cistiga procesul, sumele platite vor fi considerate ca plata redeventei pe 2003".
El a mai spus ca firmele pe care le detine "nu au nici cinci bani datorii la stat", iar, apoi, a precizat ca firma Petroforest are datorii catre stat, reesalonate, de 34 miliarde de lei; societatea TCE Trei Brazi are datorii reesalonate de 14 miliarde de lei, iar societatea Umaro, la care este actionar, are datorii de 37 miliarde, dar acestea nu au fost facute de el sau de oameni din PSD, ci existau inainte ca el sa preia aceasta societate.
Culita Tarita a aratat ca premierul Adrian Nastase i-a cerut explicatii privind acuzatiile aparute in presa, iar el a raspuns, solicitind ca organele abilitate, Politia, Garda Financiara, Ministerul Finantelor, sa faca verificari. Tarita a afirmat ca, in cazul in care acuzatiile se confirma, isi va da demisia din Parlament. La intrebarea explicita care a fost atitudinea lui Adrian Nastase fata de el, Tarita a raspuns, obosit si iritat: "Doar nu voiati sa ma pupe pentru ca sint in ziare".
Deputatul PSD a aratat ca nu se considera un om bogat, dar a spus ca nu s-a gindit sa-si evalueze averea. El a afirmat ca are firme in domeniile de exploatare forestiera, de transport forestier, de prelucrare a lemnului pina la stadiul de mobila si a enumerat citeva dintre societatile sale, printre care SC Remat, Compil, TCE Trei Brazi, Petroforest. Culita Tarita a mentionat si afacerile pe care le are in domeniile agriculturii, zootehniei, de prelucrare a produselor zootehnice si, mai nou, in prelucrarea laptelui.
Deputatul PSD a mai spus ca s-a supus deciziei partidului si a renuntat sa faca parte din AGA si CA si ca a numit, prin act notarial, directori generali, pentru administrarea firmelor sale.
Presedintele organizatiei PSD Neamt, Raul Bobeanu, a precizat ca toti parlamentarii din organizatie si-au dat demisia din CA si AGA, inclusiv senatorul Tudor Munteanu, care anuntase, in urma cu citeva zile, ca asteapta aparitia legii, pentru a renunta la calitatea de presedinte al CA Mecanica Ceahlau.
Nastase: "Discutiile cu filialele nu au scopul de a oferi singe mass-media"
Presedintele PSD, Adrian Nastase a declarat, miercuri noaptea, ca obiectivul intilnirilor cu reprezentantii organizatiilor locale ale partidului nu este acela de a oferi "singe" mass-media si ca tema coruptiei este doar una dintre temele discutate: "Temeiurile si ratiunile pentru care am stat atitea ore sint legate, mai curind, de ceea ce trebuie sa facem in viitor si obstacolele si problemele pe care vrem sa le eliminam".
El a aratat ca la intilnirile cu organizatiile partidului a dorit sa vada in ce masura acestea sint pregatite de campania electorala, avind in vedere ca s-a intrat in faza a doua a ciclului electoral.
Nastase a facut o evaluare generala a situatiei organizatiilor. In cazul lui Tarita Culita, Adrian Nastase a aratat ca i se pare corect ca, mai intii, sa afle ce are acesta de spus si sa fie examinate documentele de catre organele de control si, apoi, sa fie luata o decizie. Intrebat daca PNA i-a comunicat despre lideri ai partidului care ar fi cercetati, Nastase a precizat ca partidul si PNA nu reprezinta o "societate mixta" si ca PNA nu este obligat sa comunice sau sa anunte partidul in legatura cu declansarea cercetarilor nici in cazul unor membri de partid. Potrivit lui Nastase, o astfel de procedura era justificata inainte de ’89. "Unele actiuni ale PNA se desfasoara in acelasi timp cu discutiile cu judetele. Vreau sa cred ca discutiile de aici influenteaza pozitiv si actiunea PNA", a spus Nastase. El a mai aratat ca legea trebuie aplicata indiferent de apartenenta la un partid sau altul, adaugind ca PSD nu poate decit sa ia masuri politice de suspendare din partid sau din anumite functii.
Referitor la situatia cotizatiilor, Nastase a precizat ca PSD doreste diminuarea rolului donatiilor in campania electorala, baza urmind sa fie reprezentata de cotizatii. El a estimat ca, in cazul in care cotizatia este de 15.000 de lei de membru de partid, intr-o luna s-ar stringe 6,5 miliarde de lei, iar, intr-un an 75 de miliarde. El a adaugat ca este important ca organizatiile PSD sa achizitioneze sedii pentru a nu se intimpla ca in 1996, cind multe organizatii au fost date afara din sedii.
Conducerea partidului de guvernamint va avea, luni, o noua runda de discutii cu reprezentantii filialelor. (Cristiana BORTAS)

Comentarii