Petrotub, Polirom si Romanceram, privatizate urgent

duminică, 26 august 2001, 23:00
7 MIN
 Petrotub, Polirom si Romanceram, privatizate urgent

Petrotub va fi scoasa la vinzare anul viitor
Prima societate vizitata de ministrul Ovidiu Mustescu a fost Petrotub, firma de soarta careia depinde existenta a zeci de mii de romascani.
Dupa discutii de aproape o ora cu sindicalistii si conducerea societatii Petrotub, Ovidiu Musetescu a vizitat Laminorul de 16 toli, declarindu-se multumit de actuala stare de lucruri din fabrica. "Privatizarea nu se face din birou! Trebuie sa vedem situatia reala. Petrotub este un obiectiv economic important pentru judetul Neamt, dar si pe plan national. Colectivul de aici este marcat de trecerea printr-o procedura de privatizare care nu s-a finalizat. Am avut o discutie extrem de utila cu reprezentantii conducerii societatii, dar si cu sindicatele. Aici s-a intimplat un lucru rarisim in ultimii zece ani: s-au angajat peste 1.000 de oameni, ceea ce dovedeste ca un management bun si o colaborare buna cu sindicatele dau roade, chiar daca intreprinderea mai are datorii si intimpina dificultati. Este o conjunctura favorabila pe piata produselor de tevi, prin revigorarea industriei de extractie a petrolului, iar oamenii de aici profita de asta si lucrurile merg mult mai bine. Am prefigurat si citeva conditii care vor fi cuprinse in caietul de sarcini, in dosarul de prezentare si, mai apoi, in contractul de privatizare. Ne-am propus sa nu ne grabim, sa fim in permanent contact si sa pregatim in mod intelept procedurile preliminare privatizarii. Nu cred ca mai putem rata sansa privatizarii. Petrotub este o uzina prea importanta pentru a mai fi obiectul experientelor in ceea ce priveste privatizarea", a spus Musetescu.
Selectie atenta a ofertelor
Cit priveste reticenta salariatilor fata de privatizare, ministrul Musetescu a precizat dupa ce a vorbit cu oamenii din sectie: "Am stabilit un contact bun si o baza de incredere extrem de necesara in acest moment, pentru ca oamenii privesc cu o oarecare retinere privatizarea. Exista citeva firme puternice, unele chiar importanti colaboratori ai Petrotub, dar sint si alti competitori. De alegerea cumparatorului potrivit depinde succesul privatizarii. Va trebui sa aflam foarte exact daca cine vine sa cumpere Petrotub vine sa-l ansambleze intr-un grup, ca sa fie mai puternic, sau vine, de fapt, sa-l dezamorseze, pentru a elimina un competitor. S-a vazut ca e mai ieftin sa cumperi o fabrica si s-o inchizi, ca sa elimini un competitor de pe piata, decit sa investesti in ea pentru a creea un colaborator. Va asigur ca vom fi extrem de atenti la selectarea celor care vor intra in licitatie! S-au stabilit niste reguli prin care sa nu mai dam acces chiar tuturor chioscarilor sa vina la negocieri si licitatii de o asemenea anvergura! La capatul unei selectii atente vom alege cumparatorul potrivit".
In cadul discutiilor, directorul general al Petrotub, doctor inginer Dorel Birsan Romano i-a prezentat ministrului principala problema cu care se confrunta unitatea – lipsa lichiditatilor. "Discutiile au avut ca scop intelegerea problemele cu care se confrunta societatea si personalul societatii, pentru a putea sa judece ofertele de privatizare in contextul realitatii. Acum, rezultatele economice ale societatii sint pozitive, volumul de activitate fiind spre limita optima a capacitatilor de fabricatie. Lipsa lichiditatilor conduce la neplata la timp a obligatiilor catre bugetul de stat, la care se adauga penalitatile. Speram sa se gaseasca o solutie in acest sens", ne-a declarat managerul Petrotub.
Privatizarea Petrotub se va face cu respectarea clauzelor sociale
Dupa esecul anterioarei tentative de privatizare a Petrotub, o mare parte din salariatii societatii sint sceptici in ceea ce priveste privatizarea, unii preferind ca societatea sa ramina in portofoliul statului. Sindicalistii i-au cerut ministrului Ovidiu Musetescu garantia ca privatizarea se va face cu respectarea clauzelor sociale. "Ministrul Privatizarii a venit sa vada situatia Petrotub la fata locului si sa afle ce gindesc oamenii despre privatizare. El ne-a promis o privatizare transparenta, cu respectarea clauzelor din conventia de acompaniament social, prin care se garanteaza protectia sociala a salariatilor in cazul in care, dupa o anumita perioada de timp de la privatizare, se va recurge la disponibilizari de personal", ne-a declarat Marius Cornenco, liderul Sindicatului Liber Petrotub.
Petrotub este una dintre societatile incluse in programul Ricop, avantajul fiind atragea de fonduri substantiale pentru recalificarea personalului si crearea de noi locuri de munca. Gheorghe Anghel, liderul Sindicatului Romantub, ne-a spus: "Ovidiu Mustescu a spus ca privatizarea Petrotub nu este, deocamdata, o prioritate, societatea noastra nefiind trecuta pe lista de prioritati stabilita prin acordurile internationale de integrare in structurile Uniunii Europene. Ca atare, privatizarea Petrotub se poate face si anul viitor".
Tevarii vor ca statul sa pastreze "actiunea de aur" de la Petrotub
Sindicalistii i-au cerut ministrului Ovidiu Musetescu ca, urmind exemplul altor tari, la privatizarea societatilor de importanta strategica statul sa pastreze asa-numita "actiune de aur". "Statul poate interveni cind este cazul, poate invalida anumite decizii care pot dauna bunului mers al societatii, putind chiar prelua firma. Mustescu ne-a promis ca va lua in considerare si aceasta posibilitate, dar aceasta idee nu este agreata de reprezentantii UE", a mai precizat Marius Cornenco. In cadrul discutiilor cu ministrul Privatizarii, sindicalistii de la Petrotub au criticat aspru modul defectuos in care a functionat pina acum Directia Postprivatizare a FPS, o dovada certa a acestui lucru fiind esecul privatizarilor de la Tepro, Resita si a altor firme pe care investitorii le-au lichidat. S-a discutat si posibilitatea ca, in cazul privatizarii Petrotub cu un investitor autohton, acesta sa nu fie agreat de marii producatori si comercianti de profil de pe piata mondiala si sa fie marginalizat. Unul dintre lucrurile pe care le-au sesizat reprezentantii sindicatelor de la Petrotub a fost lipsa parlamentarilor de Neamt de la aceasta intilnire, de maxima importanta pentru oras. "Parlamentarii de Neamt au lipsit, dovada cit de mult tin la cei care le-au dat votul. Ei au cam uitat sa vina in teritoriu. Concediile nu sint o scuza, pentru ca si noi eram in concediu, dar am venit aici, sa vedem ce ni se pregateste", au spus sindicalistii.
Polirom va fi pornita peste doua luni
Din dorinta de a vedea o societate care, desi este in perfecta stare de functionare, nu produce, dar si la insistentele deputatului PSD de Neamt – Culita Tarita, ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, a vizitat Polirom, pentru a identifica solutia optima de salvare a societatii.
"La Polirom este o situatie particulara, incredibila, care dovedeste, inca o data, ca vechiul Guvern a adoptat politici antieconomice, cu efecte dezastruoase asupra economiei. Polirom a fost oprita pentru o perioada determinata, intre trei si sase luni, pentru ca, apoi, sa nu se mai ocupe nimeni de ea. Am preluat personal aceasta problema. Sint mai multe alternative pentru Polirom, dar unica solutie este repornirea acestei societati, care este ca o masina care are nevoie doar de benzina ca sa porneasca. Polirom are nevoie doar de o «injectie» financiara, de circa doua milioane de dolari, care ar readuce la lucru circa 700 – 800 de oameni. Ma voi ocupa personal de aceasta problema si, in circa doua saptamini, voi anunta solutia,
poate chiar si partenerul care se va angaja sa porneasca aceasta societate. El va avea drept de preemptiune in procesul de privatizare", a declarat Ovidiu Musetescu.
Una dintre solutiile de salvare a Polirom ar fi convertirea in actiuni a datoriilor catre AVAB, valoare cu care sa fie majorat capitalul social.
AVAB isi va recupera datoria de la Polirom in urma vinzarii actiunilor societatii. Ministrul Musetescu s-a angajat sa discute cu cei de la AVAB pentru a-i convinge ca aceasta este solutia optima si ca fabrica va fi pusa in functiune. "Investitorul care va veni va trebui sa-si asume o parte din datoria comerciala. Polirom ar putea fi prima societate vinduta pe un dolar. Dupa o luna si jumatate de revizie, fabrica poate fi pusa in functie", a conchis Ovidiu Mustescu, ministrul Privatizarii. Conform promisiunii acestuia, Poliromul ar urma sa fie repornit in circa doua luni, cu circa 600 de angajati.
Salariatii vor cumpara Romanceram
Romanceram este singura societate romascana care a fost profitabila in perioada post-decembrista. Tentativele de privatizare de pina acum au esuat, pretul de vinzare fiind, in urma licitatiilor,
de citeva ori mai mare decit pretul de pornire.
Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, a vizitat citeva hale ale Romanceram si expozitia de produse. "Romanceram
este o societate mica, dar pentru ca fiecare stie ce
are de facut, rezultatele sint pe masura. Conducerea a fost de acord ca, fiind o societate de dimensiuni medii si de importanta locala, procedura de privatizare trebuie derulata de sucursala noastra de la Iasi. Ne-am consultat si asupra metodelor si tehnicilor de privatizare.
Am convenit, in principiu, ca PAS trebuie sa participe la privatizare. Nu vad de ce n-am incuraja initiativa salariatilor si a conducerii societatii de a participa la privatizare. Vom accelera procedura de privatizare, prin negociere directa, incepind chiar din septembrie. Nu intotdeauna trebuie sa cistige cei care au foarte multi bani, ci, uneori, e bine sa cistige cei care stiu cel mai bine ce-i de facut cu societatea si ii asigura un viitor mai sigur si mai stabil", a declarat ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu.
Schimbarea metodei de privatizare, prin negociere directa, ii confera PAS sanse de reusita. (Camelia CAZONI)

Comentarii