Primarul – reporter in Thailanda

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Primarul – reporter in Thailanda

Primarul municipiului Roman, Dan Ioan Carpusor, s-a intors dintr-o misiune economica organizata de Camera de Comert si Industrie Neamt in Thailanda, la care au participat oameni de afaceri din Roman si Piatra Neamt.
Thailanda miroase urit
"Angajat" ca reporter al "Monitorului de Roman", primarul Dan Ioan Carpusor a povestit, impresionat de exotismul descoperit in Thailanda, care sint apropierile si contrastele dintre Romania si aceasta tara asiatica: "Dupa aproape 12 ore de zbor, un drum lung si obositor, Extremul Orient se descopera ca o zona exotica din toate punctele de vedere. Oamenii au un alt mod de viata fata de europeni, sint modesti, discreti, foarte politicosi si aproape umili fata de turistii straini care invadeaza Thailanda. Localnicii traiesc pentru a munci, lasind impresia ca ii intereseza mai putin partea materiala."
Un produs rezultat in urma unui studiu facut de Japonia si SUA, Thailanda cistiga si investeste in turism, inregistrind o dezvoltare spectaculoasa. Investitiile de miliarde de dolari facute de straini in turism si comert au asigurat o piata de desfacere produselor japoneze si americane. "M-a socat contrastul dintre constructiile imense – hoteluri sau sedii de firme – cu inaltimi de peste 300 de metri, la picioarele carora sint locuinte improvizate de carton, de 2 pe 2 metri. Singura avere a thailandezilor din aceste mii de case este un triciclu, vital pentru a-si procura si vinde mincarea. Ei maninca fructe de mare, pui si gindaci, cu sosuri picante, dar care miros foarte neplacut. Din cauza caldurii si a umezelii, aerul este irespirabil, apasator. Miroase a mil si a apa statuta", marturiseste Dan Carpusor.
Munca si sex
Primarul-reporter considera ca pentru thailandezi munca si sexul reprezinta doua componente de baza ale existentei. "Doar 3-4% dintre localnici sint bogati, ceilalti avind asigurata, prin munca, doar hrana. Opulenta si luxul sint privilegii ale oamenilor de afaceri japonezi si americani. Turismul concentreaza toate resursele financiare si umane, de aceea, de la serviciile hoteliere, autostrazi, mijloace de transport, comert si distractii, si pina la exotismul masajului thailandez, totul trebuie sa produca multi dolari. Pentru orice serviciu se asteapta bacsis, dar esti servit ireprosabil. Tehnologia sofisticata, la care se adauga, intr-un hotel, serviciile a 1200 de angajati foarte amabili si zimbitori, te fac sa crezi ca un hotel este construit anume pentru a-i rasfata pe turisti. Ti se raspunde la orice solicitare, oricit de umilitoare ar fi, numai sa produca bani. Dupa o apreciere facuta de ghid, exotismul raspunde oricarei pretentii, concentrindu-se asupra sexului, care la ei este un mod de viata. Sexul ca spectacol se vinde la preturi foarte bune, incit 40% din PIB se realizeaza din actiuni legate de sex", a subliniat "reporterul" Monitorului.
12 dolari o sperietura
Turistul este zeificat in Thailanda. Pentru siguranta lui, legile sint foarte dure: o agresiune verbala este pedepsita cu 15 ani de inchisoare, iar o agresiune fizica duce la linsarea celui vinovat sau chiar la impuscarea lui de catre oamenii de afaceri implicati in turism. Pentru a-i impresiona pe turisti, se imbina traditia cu specificul local. Fructele sint culese manual, zaharul din nuca de cocos se prelucreaza manual, ca si sarea. Industria turismului include adevarate spectacole, cum ar fi cel de dresare a crocodililor: "Am fost intr-o rezervatie cu 60.000 de crocodili, prin care se perinda sute de mii de turisti. Pe un teren cit un stadion, mii de spectatori arunca in mijloc, unde sint vreo 30 de crocodili mari de pina la noua metri, banuti. Doi copii, desculti, cu miinile goale, ii trag de coada, ii lovesc peste bot, le baga mina in gurile cascate, si pentru a merita taxa de 12 dolari, isi baga si capetele in gurile crocodililor. Te trec fiori, gindindu-te la riscuri."
Masajul este o industrie
Primarul Dan Carpusor a fost placut impresionat de thai-masaj, procedeu unic, practicat de profesori-medici. Cu mina, cotul sau genunchiul, maseurul face ca durerea si oboseala sa dispara. Este un adevarat ritual, dar si arta. L-au transformat intr-o industrie, pentru ca o sedinta costa 12 dolari.
Despre Romania, thailandezii nu stiu decit "Hagi si Ceausescu". "Dupa ce am vizitat o fabrica de confectii si una de prelucrare a briliantelor – in ultima folosindu-se sisteme de prelucrare traditionale, manuale – si dupa ce ne-am lasat coplesiti de industria turismului, am tras concluzia ca thailandezii nu mai au nevoie de nimic, ei vor doar sa vinda. Am avut cinci intilniri de afaceri la Ambasada Romaniei, unde am fost foarte bine primiti, oferindu-ni-se produse, utilaje si aparatura de inalta performanta. Am avut ocazia sa discut si cu membrii unei misiuni economice din Germania, care ne ofera investitii in infrastructura. Ca sa intelegem miracolul thailandez, ii citez pe nemti, care au spus ca ei sint in urma cu 100 de ani fata de Thailanda", a sustinut primarul Dan Ioan Carpusor, reporter in Thailanda. (Cristiana BORTAS)

Comentarii