Romascanii s-au grabit sa-si depuna declaratiile de venit

marți, 31 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Romascanii s-au grabit sa-si depuna declaratiile de venit

Ieri, 31 iulie, a fost ultima zi cind romascanii si-au putut depune declaratiile de venit global fara sa plateasca amenda. Asteptindu-se la o afluenta mare de contribuabili, conducerea Administratiei Financiare a angrenat in activitatea de preluare de declaratiilor 28 de salariati, din cei 70 de care ii are institutia. Masura a fost eficienta, in acest fel atit la Administratia Financiara Roman, cit si la Perceptii fiind evitate cozile prin crearea unei fluente in activitatea de depunere si preluare a declaratiilor de venit. Pina ieri, la prinz, circa 86% din contribuabili se conformasera prevederilor legale. "Mentionez faptul ca operatiunea de preluare a declaratiilor de impunere nu s-a finalizat. Incepind cu 1 august, se aplica sanctiuni care pot varia intre 10% si 50% din valoarea impozitului nedeclarat, functie de numarul de zile de intirziere", a precizat Elena Rotaru, directorul interimar al Administratiei Financiare Roman. Pentru o intirziere de pina la 30 de zile, amenda este de 10% din valoarea impozitului nedeclarat.
Din octombrie se regleaza conturile
Conform planului stabilit de Ministerul de Finante, prin OG 73/’99 sint stabilite termenele de primire, recalculare si instiintare a contribuabililor:
– Pina la 15 august se va finaliza procesarea declaratiilor primite pina la 31 iulie, fara imprimarea deciziei de impunere.
– Pina la 20 septembrie Administratia Financiara trebuie sa finalizeze lista contribuabililor care nu au depus declaratii de venit global pina la 31 iulie.
– In perioada 20 – 30 septembrie contribuabilii care nu au depus declaratii de impunere vor fi instiintati, in scris, cu privire la obligativitatea depunerii declaratiilor de venit global.
– Intre 1 septembrie – 31 octombrie angajatii Administratiei Financiare trebuie sa efectueze impunerea din oficiu pentru contribuabilii care, in termen de 15 zile de la comunicarea instiintarii, nu s-au prezentat cu declaratia de impozit cu venit global.
– Dupa 31 octombrie se emit deciziile de impunere care vor fi inminate contribuabililor, prin scrisori recomandate.
Cei cu venituri mici isi vor primi banii inapoi
"In functie de data primirii de catre contribuabili a acestor decizii, trebuie platite sumele datorate statului de catre contribuabili, in urma recalcularii impozitului pe venitul global", a specificat Elena Rotaru. Conform legislatiei in vigoare, sumele de pina la un milion de lei trebuie achitate in termen de 30 de zile de la primirea instiintarii. Sumele mai mari de un milion de lei vor fi achitate in cel mult doua rate lunare egale. In situatiile in care contribuabilii ar trebui sa primeasca bani de la stat, suma de restituit se compenseaza cu obligatii restante ale contribuabilului din anul curent sau se restituie in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei. "Fiind un impozit nou, se merge pe latura sociala, foarte multi dintre contribuabili urmind sa primeasca bani inapoi. Putini sint cei care vor trebui sa plateasca diferente de impozit, cei mai multi urmind sa primeasca bani", subliniaza directorul interimar al Administratiei Financiare. In acelasi timp, cei care vor avea de platit sume importante la buget, ca urmare a efectuarii regularizarii, sint liber profesionistii: notarii, avocatii, contabilii, dar si cei care obtin venituri semnificative din mai multe surse.
Precizam faptul ca trebuie sa depuna declaratii de venit global cei care nu au lucrat in anul 2000 la un singur angajator, din diverse motive: au iesit la pensie, s-au transferat la un alt loc de munca, au trecut in somaj, au plecat in strainatate sau au avut contract de munca pentru o perioada determinata. De asemenea, declaratiile de venit global trebuie depuse si de cei care, pe linga salariul de baza, realizeaza venituri intimplatoare, din diverse contracte de colaborare. (Camelia CAZONI)

Comentarii