Romascanii se intoxica in fiecare zi

miercuri, 19 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Romascanii se intoxica in fiecare zi

Principalul produs din alimentatia romascanilor este, fireste, piinea, fiecare familie cheltuind zilnic mii de lei pentru achizitionarea produselor de panificatie. Seful Corpului Inspectorilor de Stat, din cadrul Directiei de Sanatate Publica, doctor Cornelia Teodorescu, ii avertizeaza pe consumatorii acestor produse asupra faptului ca cei mai multi dintre micii producatori de piine folosesc o cantitate mai mare de amelioratori decit retetarele avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei. "Consumul piinii fabricate fara respectarea concentratiilor recomandate creste riscul aparitiei unei intoxicatii, afectind aparatul digestiv, putind favoriza chiar aparitia cancerului. Daca marii producatori si brutariile din mediul rural respecta retetarele, majoritatea micilor producatori din oras nu fac asta. La cei care se va depista o astfel de incalcare, se va dispune inchiderea brutariilor", declara Cornelia Teodorescu. Deocamdata, inspectorii Oficiului de Protectia a Consumatorilor din judetul Neamt nu au intreprins un astfel de control, ele urmind a se efectua in perioada urmatoare. Vasile Levarda, directorul societatii Morarit- Panificatie Roman sustine ca produsele de panificatie pe care le produce nu contin amelioratori. Emulgatorii pe care ii foloseste pentru imbunatatirea calitatii fainei, in cazul in care aceasta nu este de cea mai buna calitate, sint intr-o concentratie mult mai mica decit limita maxima admisa. "Concentratia de alfamilaza pe care o folosim pentru imbunatatirea calitatii fainei, compus care oricum face parte din compozitia fainei, este de 0,001% si este procurat de la o firma autorizata sa produca acest compus. De aceea, produsele de panificatie pe care le fabricam nu prezinta nici un pericol", a sustinut Vasile Levarda. Limita maxima admisa a concetratiei de amelioratori, care poate fi folosita in compozitia piinii, este de 0,5%, avantajul folosirii acestui produs fiind favorizarea dospirii aluatului si mentinerea mai mult timp a piinii in stare proaspata, conferind un aspect mai placut si volum.
In Roman exista peste zece societati de panificatie, iar in mediul rural alte citeva zeci. O parte dintre acestia pentru a imbunatati calitatea piinii, folosesc amelioratori in cantitati superioare limitei maxime admise. Cornelia Teodorescu a specificat faptul ca, din pacate, consumatorii obisnuiti nu pot deosebi produsele de panificatie care contin amelioratori de celelalte. Piinea cu amelioratori are consitenta redusa, miez pufos, cu foarte multe gauri. Acest aspect poate fi dat insa si in cazul folosirii fainei superioare calitativ. Pentru protejarea consumatorilor, Executivul s-a angajat ca, in cel mult doua luni, sa emita normele de aplicare a legilor in domeniul produselor alimentare, toate produsele de acest gen, inclusiv piinea ambalata, urmind a fi etichetate. Pe eticheta va fi precizat continutul ingredientelor folosite, valoarea calorica, valabilitatea si producatorul. Aceasta eticheta va reprezenta certificatul de garantie al calitatii incontestabile, consumatorii putind fi convinsi ca maninca un produs care nu atenteaza asupra sanatatii. (Camelia CAZONI)

Comentarii